• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

04.06.2018

18:45

SPREMITE KOŽU ZA LETO: Voda, pilig i voćne maske - vaši najbolji prijatelji!

Ljubav

SPREMITE KOŽU ZA LETO: Voda, pilig i voćne maske - vaši najbolji prijatelji!

Podeli vest

Vreme je da vam koža bude u perfektnom stanju - sjajna, baršunasta i mekana. Drugim rečima, vreme je za intenzivnu negu

Iako je do kalendarskog početka leta preostalo nešto manje od mesec dana, imamo osećaj da je ono odavno počelo. To znači da smo se već raskomotili u omiljene letnje haljine, kao i da je sezona otvorenih sandala uveliko u toku. A sve to zajedno govori da nam je potrebno da naša koža bude u perfektnom stanju - sjajna, baršunasta i mekana. Rečju, vreme je za intenzivnu negu.

Piling - najbolji prijatelj

Koža se prirodno regeneriše na svakih 28 dana i u tom procesu odumrle ćelije se talože na površini i,, guše" je. To dovodi do stvaranja mitisera, odnosno skupljanja sebuma i zapušavanja pora kod osoba sa masnijom kožom, kao i ljuspanja kože kod onih sa suvom. Pored toga, sprečava ostale proizvode koje nanosite, kao što su serum i krema, da efektivno deluju i prodru do dubljih slojeva kože, te je piling najbolja stvar koju možete da uradite za lep ten pre leta. Mehanički pilinzi su jednostavni za korišćenje i odgovaraće većini tipova kože, dok će pilinzi sa blagim hemijskim svojstvima sprečiti iritacije osetljive kože.

Redovno čišćenje

Dermatolozi preporučuju da kožu lica čistite uveče i ujutru, i to obavezno nekim blagim sredstvom poput micelarne vode, a najbolje je izabrati one koje imaju efekat matiranja kože. Kako biste dodatno osvežili lice i zatvorili pore, poslužite se sledećim trikom - nakon što ste očistili lice, nakratko ga izmasirajte kockicom leda, pa nanesite hidrantnu kremu. 

U "uradi sam" varijanti možete koristiti zrna šećera, sitnih semenki, čaja, kafe, praha koštica... Pomešajte kašičicu kafe s istom količinom hladno ceđenog ulja (badema, kokosa...), smesom nežno masirajte lice nekoliko minuta, a potom isperite. 

Za osvežavajući piling koji će pružiti koži čišćenje ali je istovremeno i nahraniti pomešajte šolju šećera, kašiku mlevenog zelenog čaja (ili tri kesice), 1/2 šolje maslinovog ulja i dve kašike meda. Po izboru možete dodati i 10-ak kapi eteričnog ulja lavande za dodatnu negu i miris. Sastojke pomešajte i višak čuvajte u zatvorenoj teglici.

Za izrazito suvu i osetljivu kožu u istoj srazmeri pomešajte mlevene bademe, zreli (mekani) avokado i kokosovo ulje. Ovaj piling nije preporučljivo čuvati, te pripremajte manje količine koje ćete odmah potrošiti. Piling takođe možete da ostavite poput maske 10-ak minuta, a zatim se umijete.

Shutterstock

Baš kao i vašem licu, i koži tela je potrebno da se oslobodi svih nečistoća i bude mekana poput svile. U tu svrhu sjedinite tri belanceta, pet kašika šećera i malo kokosovog ulja, nanesite na telo, nežno utrljajte, a zatim se istuširajte.

Kao i uvek, ključ je u umerenosti. Prečesti pilinzi će učiniti novonastale ćelije izloženijim, a kožu preosetljivom. Kada su u pitanju mehanički pilinzi (poput domaćih), koristite ih jednom nedeljno ili jednom u 10 dana.

Osvežavajuće maske

Kada,"razgolitite" kožu pilingom, idealno je da nanesete neku od voćnih maski koje savršeno osvežavaju, hrane kožu i dodatno je umiruju.

Za i protiv

o VODA
Ne - Iako je vruće, nemojte se previše često tuširati (naročito u kombinaciji sa agresivnim sapunima), jer može doći do isušivanja kože. Nakon kupanja, obavezno nanesite hidrantno mleko.
Da - Uzimajte dosta vode. Voda vas oslobađa toksina i omogućava normalno funkcionisanje organizma. Voće i povrće su takođe dobar izvor vode.
o PROIZVODI ZA NEGU KOŽE
Ne - Nemojte koristiti previše proizvoda odjednom jer može doći do iritacije. Pustite kožu da se odmara.
Da - Koristite jedan multifunkcionalan proizvod.
o KAFA
Ne - Nemojte piti previše kafe jer ona izaziva dehidrataciju kože.
Da - Nanesite proizvode sa kofeinom na lice i telo. Oni smanjuju otok oko očiju, a odlični su i u borbi protiv celulita.

o Jabuka za masnu kožu
Oljuštite jabuku, iseckajte je na sitne komade i dodajte žumance, malo jabukovog sirćeta, kašiku meda i dve kašike maslinovog ili kokosovog ulja. Zatim sve stavite u blender i dobro umiksajte dok ne dobijete kašu. Masku nanesite na lice, vrat i dekolte, držite je oko pola sata, pa je isperite mlakom vodom.

o Višnje i jagode protiv bora
U blenderu izmiksajte četiri višnje, četiri jagode, kašiku meda, maslinovog ulja i kisele pavlake. Nanesite smesu na lice, držite je oko 30 minuta i isperite mlakom vodom. 

o Banana za suvu kožu
Izgnječite bananu i pomešajte je sa kašičicom meda, bademovog ulja, sokom od grejpfruta ili pomorandže i dodajte malo brašna toliko da se maska zgusne da može lepo da se namaže. Zatim je nanesite na lice i držite oko 45 minuta, na kraju je isperite mlakom, pa hladnom vodom.

o Limun za brzo osveženje
Pomešajte dve kašike kisele pavlake, kašičicu ovsene kaše i dodajte kašičicu limunovog soka. Masku lagano umasirajte na lice, držite je oko 15 minuta, a zatim je isperite toplom vodom.

Shutterstock

o Kivi za prirodni sjaj

U činiji izgnječite kivi i dodajte dve kašičice jogurta, kašičicu meda i maslinovog ulja. Umasirajte smesu na lice, vrat i dekolte. Držite je 20 minuta, pa je isperite mlakom vodom. U drugoj varijanti izblendirajte kivi, pola banane, dve kašike mleka ili surutke, kašiku meda i bademovog ulja. Nanesite masku na lice i posle pola sata je isperite mlakom vodom.

Dubinska hidratacija

Usled visokih temperatura, obilnog znojenja i veće izloženosti sunčevom zračenju, koža može da postane suva i "beživotna", te je vreme da teška, masna mleka i losione za telo, kao i kreme, zamenite laganim, hidrantnim linijama. 

Dajte prednost prirodnoj kozmetici na bazi maslaca (ši-buter, kakao-buter), biljnih ulja (kokosovo, maslinovo, ulje divlje ruže, bademovo ulje, ulje slačice), kao i preparatima koji sadrže sastojke koji imaju osvežavajući efekt, poput lavande, nane, verbene, ruže ili aloe-vere.

Smanjite šminku

Visoke temperature su definitivno vreme i da svoju šminku svedete na minimum. To znači da je težak sloj pudera najbolje izbegavati i zameniti ga prajmerom ili toniranom kremom sa zaštitnim faktorom. Ti proizvodi formiraju zaštitni sloj i sprečavaju topljenje mejkapa. Dobar izbor po visokim temperaturama je i mineralni puder, koji upija višak sebuma i ostavlja mat efekat.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20