• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

05.07.2018

09:25

ZA SVE LJUBITELJE PASA! Zagrljaj nije (uvek) prijatan

Ljubav

ZA SVE LJUBITELJE PASA! Zagrljaj nije (uvek) prijatan

Podeli vest

Zagrljaj predstavlja radnju neprirodnu za pse - spuštajuću šapu na telo drugog, pas iskazuje dominaciju

Kako pokazujete svom psu da ga volite? Provodite vreme s njim, igrate se? Kupujete mu najkvalitetniju hranu i igračke? Puštate ga da spava u vašem krevetu? A kad vas posebno preplave emocije prema čupavom stvoru, da li ga zagrlite?

Iako možda ne volite da vas prijatelji i poznanici grle i dodiruju, o nepoznatima da i ne pričamo, kad ugledate psa, imate li poriv da ih obuhvatite rukama i priljubite uz sebe jako, jako?

Zagrljaj je višestruko koristan za ljude. Osim što povećava povezanost između osoba koje se grle, grljenje podiže nivo hormona serotonina, dopamina, endorfina i oksitocina. Endorfin smanjuje osećaj bola, blokirajući signalne puteve koji ga prenose i prokrvljujući bolna tkiva. Nivoi dopamina su sniženi kod ljudi koji boluju od depresije i neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove, te zagrljaj makar malo može poboljšati njihovo stanje. Serotonin podiže raspoloženje i nivo samopouzdanja, a oksitocin smanjuje nivo hormona stresa, kortizola. Izgleda da nekoliko zagrljaja dnevno snižava krvni pritisak, usporava rad srca i deluje pozitivno na naš imuni sistem.

Ipak, iako grljenje psa može imati odlične psihofizičke posledice po nas, saveti stručnjaka za ponašanje životinja ukazuju na to da uticaj zagrljaja na naše ljubimce može biti suprotan. Stvar je, zapravo, vrlo jednostavna i logična – zagrljaj predstavlja radnju neprirodnu za pse; spuštajuću šapu na telo drugog, pas iskazuje dominaciju. Takođe, psi su životinje kojima je, u slučaju opasnosti, prvi instinkt da pobegnu, a ne da napadnu i ujedu. Kada ih grlimo, podižemo im nivo stresa tako što im onemogućavamo slobodu i ugrožavamo lični prostor, a to kao izbor ostavlja drugo najbolje rešenje – zube. Time ne čudi što svake godine veliki broj dece biva ujeden, što od poznatih, što od nepoznatih pasa.

Naravno, neće svaki pas pribeći agresiji u situaciji koju procenjuje kao ugrožavajuću po sebe. Ponašanje životinje će zavisiti od toga u kakvom je raspoloženju, koliko vas poznaje, ali pre svega kakvog je karaktera. Submisivniji pas će okretati glavu od vas, nervozno se oblizivati ili zevati, „lepiće“ uši za glavu i moći ćete da mu vidite beonjače. Dominantniji psi će pokazati nezadovoljstvo na mnogo očigledniji način. Dobro je ako se demonstriranje uznemirenosti završi samo na režanju.

Neki bihejvioristi ne isključuju zagrljaj kao opciju. Oni preporučuju da psa grlite samo ukoliko ga dobro poznajete (u prevodu – najbolje svog psa) i ukoliko ste uvereni da ne pokazuje znake stresa. Naglašavaju da je i vaše rapoloženje bitno u momentu pokazivanja naklonosti, te da to radite kad ste opušteni i srećni. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija