• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

03.09.2018

21:35

LEPI POSLE LETOVANJA: Kako da oporavite kožu od sunca i soli?

Ljubav

LEPI POSLE LETOVANJA: Kako da oporavite kožu od sunca i soli?

Podeli vest

Pre nego što se prepustite svakodnevnici, izdvojite i malo vremena za dodatnu negu kako bi se koža oporavila od sunca i mora i zablistala i u jesenjim danima

Letovanje je završeno, ali je "zapis" koji su sunce i more ostavili na licu i telu prilično neugledan: koža izgleda isušeno, umorno i beživotno i na njoj se vide tamne mrlje. Pojavljuju se nove bore, a postojeće su sve vidljivije. Pre nego što se prepustite svakodnevnici, izdvojite i malo vremena za dodatnu negu kako bi se koža oporavila i zablistala i u jesenjim danima.

Dnevni režim "čišćenje, toniranje i vlaženje" najvažniji je kad prođu vreli dani. U tu svrhu možete koristiti jabukovo sirće kao prirodni tonik za zatezanje lica koji pomaže i u obnavljanju pH vrednosti kože. Pomešajte jabukovo sirće i vodu u razmeri 1:2 i dobro protresite. Dobijenu mešavinu tuferima nanesite na čistu kožu, sačekajte da se osuši, a nakon toga nanesite hidratantnu kremu.

Jogurt je takođe odlično prirodno sredstvo za čišćenje lica jer je bogato proteinima i mlečnom kiselinom. Redovnim nanošenjem mlečne kiseline odbijate hemijski piling koji podstiče uklanjanje mrtvih ćelija, dok proteini iz jogurta pomažu u zatezanju pora, smanjuju pojavu sitnih bora i pružaju koži neophodnu hidrataciju. Dovoljno je da nežno utrljajte tanak sloj jogurta na lice i nakon par minuta ga isperite mlakom vodom.

Carstvo vlage

Isušenoj koži pre svega je potrebna pojačana vlaga, pa uvrstite u bjuti režim hladno ceđena ulja koja sadrže hranjive materije, vitamine A i E i esencijalne masne kiseline. Po strukturi su slična sebumu, te ih koža lako prepoznaje i ugrađuje u svoju strukturu.

Pixabay

Maska za kosu
Za sjajnu i zdravu kosu uzmite manju količinu (oko kašičice) devičanskog kokosovog ulja i namažite kosu nekoliko sati pre pranja. Ulje se uvek nanosi na suvu kosu, a nakon tretmana je operite na uobičajeni način. Ovo ulje sa smatra čarobnim za kosu, jer kreira filter koji zadržava vlagu i hrani je mineralima.

Ulja kajsije, badema, lešnika, masline i kokosa izvrsna su za nežniji, zategnutiji izgled i najčešći su izbor. Probajte i ulje noćurka koje se pokazalo kao veoma delotvorno za poboljšanje elastičnosti kože, povećanje njene vlažnosti i čvrstine, a takođe smanjuje iritacije i ton kože čini ujednačenijim.

Za negu suve kože lica upotrebite i čisti ši maslac, koji možete svakodnevno da nanosite na lice umesto kreme.

Jednom do dva puta nedeljno dodatno nahranite kožu maskama iz domaće radinosti. Za hidratantnu masku koja odgovara svim tipovima upotrebite jednu punu kašiku čvrstog jogurta, kap eteričnog ulja lavande i tri kapi devičanskog maslinovog ulja. Pomešajte sastojke i nanesite masku na lice, a nakon 15 minuta operite vodom.

* Izmešajte pola zrele banane sa jogurtom i kašičicom meda, dodajte nekoliko kapi bademovog ulja i pastu nanesite na očišćeno lice, držite 15-20 minuta, isperite mlakom vodom.

Shutterstock

* Sveži kravlji sir (3-4 kašičice) pomešati sa jogurtom i kašičicom meda, posle 15 do 20 minuta isperite mlakom vodom.

Detoks kupka
Za revitalizujući efekat na suncem "izmučenu" kožu pomešajte 100 g morske soli, 50 g sode bikarbone, 10 g zelene gline, 5 kapi eteričnog ulja grejpfruta (ako ga nabavite) i 5 kapi ulja ruzmarina. Dodajte u kadu s vodom i uživajte 15-ak minuta.

* Oljuštite jedan zreli avokado, viljuškom ili blenderom napravite pire, dodajte malo kravljeg sira i veoma malo mleka. Posle 15 do 20 minuta isperite mlakom vodom.

* Za sve tipove kože, pa i suvu koja je dehidrirana, dobra je maska od šargarepe, avokada i maslinovog ulja. U skuvanu šargarepu dodati polovinu usitnjenog avokada i kašičicu ulja. Ova maska mora da deluje 15 minuta.

Ne zaboravite na piling

Ukoliko imate problem sa perutanjem kože, piling je pravo rešenje. Piling uvek treba da bude nežan i kremast kako ne biste oštetili hidrolipidni sloj kože, što bi prouzrokovalo gubitak vlage. Do 30. godine možete ga raditi jednom nedeljno, a posle 1-2 puta mesečno. Naročito treba biti oprezan kod suve i tanke kože.

Pixabay

Za detoks lica pomešajte po dve kašičice sode bikarbone i ulja kokosa, nežno nanesite na lice kružnim pokretima i nakon par minuta isperite.

Za piling tela koji čisti kožu i čini je svilenkastom i glatkom poslužiće palenta, fina morska so ili mlevene koštice kajsije ili masline sa malo meda. 

Poseban tretman

Koža oko očiju je najosetljivija i zato joj posle sunčanja treba pružiti besprekornu negu. Svako jutro i uveče pred spavanje na deo oko očiju nanesite gel ili kremu na bazi krastavca. S obzirom na to da sunčanje podstiče starenje kože, bilo bi dobro da na ovaj deo redovno mažete i blagi serum sa kojim ćete izgladiti sitne bore, nastale od sunca i slane morske vode.

Na kolenima, laktovima i petama je koža grublja, posebno leti, jer su ti delovi tela najviše izloženi štetnim spoljnim faktorima. Zato ova područja posebno očistite pilingom, pa ih namažite svežim limunom. Posle nekoliko minuta isperite limun i nanesite maslinovo ili bademovo ulje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija