• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.10.2018

17:35

VEŽBE ZA MOZAK: Trčanje umesto ukrštenih reči

Ljubav

VEŽBE ZA MOZAK: Trčanje umesto ukrštenih reči

Podeli vest

Želite da uposlite mozak? Počinjete da rešavate ukrštene reči i sudoku jer ste čuli da je to dobro za vežbanje "vijuga"? Grešite, bolje da odete na trčanje

U kanadskom eksperimentu u kom je učestvovalo 72 ljudi, jedna grupa je tokom 20 dana koristila igre napravljene za treniranje mozga, dok druga grupa ništa nije radila. Naučnici su očekivali da ako ostvarujemo dobre rezultate u jednoj oblasti i dovoljno dugo treniramo, rezultat se može preneti na slične testove. Ali njihova teza nije potvrđena. Visoki rezultati koje su pripadnici prve grupe ostvarili na igrama nisu se preneli na završni test, tako da ljudi koji su trenirali mozak nisu bolje prošli na kasnijem testu pamćenja.

Ali ono što je potvrđeno jeste da na mozak utiču san i vežbanje, zato naučnici savetuju da spavate dobro, redovno vežbate, družite se sa prijateljima. Sve su to aktivnosti koje "vijuge" drže u formi, uz pravilnu ishranu. Preporučuju se bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, ekstradevičansko maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi, dok treba smanjiti unos peciva, pržene hrane, soli, crvenog mesa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija