• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

10.12.2018

18:15

AJMO U DVORIŠTE! Zašto se deca danas ne igraju napolju?

Ljubav

AJMO U DVORIŠTE! Zašto se deca danas ne igraju napolju?

Podeli vest

U parkiću se ljuljalo i klackalo na smenu jer su bili puni dece. Danas klinci imaju sređene parkove i gomile sprava, ali nema žive duše, posebno sa dolaskom hladnih dana

Kada su današnji roditelji bili deca glavna zabava su bile vožnja bicikla, fudbal, klikeri, lastiš, vijača, hulahop, između dve vatre, žmurke... U parkiću se ljuljalo i klackalo na smenu jer su bili puni dece. Danas klinci imaju sređene parkove i gomile sprava, ali nema žive duše, posebno sa dolaskom hladnih dana. I koncept života je generalno promenjen. Svi smo u kućama koje su kao apoteke, imamo virtuelne zabave/prijatelje, bavimo se trivijalnostima, kada i izađemo idemo u šoping, šetamo po tržnim centrima umesto po parkovima... Da li su deca slika i prilika nas odraslih, pokušava da odgonetne psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović.

RUSKI DOKTOR KRITIKUJE RODITELJE: Pa, kako onda mislite da vam dete bude zdravo?

 

- Koliko se klinci igraju napolju zavisi od njihovih roditelja i od navika koje su napravili u detinjstvu. Ako su ih roditelji izvodili po snegu i po kiši, kao što treba, ako ih nije mrzelo da deci obuku kabanice i gumene čizme da malo šljapkaju po baricama, da dožive prirodu u parku, i po kiši i na snegu, i deca će sama steći naviku. To mu dođe kao neka higijenska navika izlaženja u šetnju, kao normalna nega deteta, poput hrane ili spavanja - kaže Tatjana Firevski Jovanović.

Foto: Shutterstock

Stvaranje bliskosti

Psihoterapeut naglašava da, kada su deca u pitanju, mora da postoji slobodno vreme za igru i za sopstvenu kreaciju, kao i za druženje sa roditeljima, što je dete mlađe, to više.
- I kad je dete starije, treba da postoji dnevni ritual druženja, kroz celu osnovnu školu i kasnije. Neophodno je da se odvoji neko zajedničko vreme, za zajedničke večere, ako se ne stiže za ručak, zajedničke šale, priče, gledanje nečega, pa zajedničko komentarisanje, šetnje u prirodi, zbog održavanja bliskosti sa porodicom. Ili svakog vikenda da se organizuje neka aktivnost po izboru deteta - poručuje Tatjana Firevski Jovanović.

Prepušteni internetu

Klinci se još uvek igraju po parkovima, navodi naša sagovornica, a to zavisi i od pojedinih delova grada i strukture stanovništva. Ako ima dosta dece i blizu je škola, onda se posle časova i pisanja domaćeg još uvek igraju napolju. Problem, između ostalog, nastaje zimi kad im kratko traje dan, kada je u 16 časova mrak, šta će deca po mraku... Ipak, mnogima je glavna zabava u kući, a i kad se drugari nađu zajedno, opet su svi na telefonima.

- Ili se na telefonima igraju nešto, ili pokazuju nešto sa Jutjuba jedni drugima... To im je neki oblik komunikacije gde im je telefon posrednik. To je opšta tema. Druga stvar je to što se zabava svodi samo na kompjuter, telefon, neke igrice, što više nema ni nekih naših, edukativnih dečijih programa na tv-u, poput Branka Kockice, "Nevena", "Kolariću Paniću", koji je bio veoma psihološki, o raznim problemima koji mogu da se dogode u životu i tome kako se oni rešavaju. Mi smo titlovali i izvozili te dečije programe, oni su bili najbolji u okruženju nekadašnje Jugoslavije. Bilo je u međuvremenu pokušaja da se napravi nešto slično, ali to nisu bile stvarno edukativne emisije kao školski program. Sad se više ne investira u ono što je nije profitabilno, nemamo ništa naše, osmišljeno, tako da deca uglavnom konzumiraju neke gluposti po internetu - naglašava Tatjana Firevski Jovanović.

MUKE SA TINEJDŽERIMA: Kako da prepoznate da vas lažu?

 

Timski rad

Za psihološki razvoj mališana esencijalno je da trče, skaču, penju se po drveću, isprljaju ruke..., saglasni su stručnjaci.

Foto: Shutterstock

- Boravak napolju je dobar za spretnost, za kreativnost, za druženje, stvaranje nekog tima sutra. Ti pristaneš na neku igru koju je neko drugi smislio, pa onda posle taj neko pristane na tvoju igru. Ta saradnja sa decom u igri, sposobnost da se uključi u tuđu igru je priprema za sutra, za neki eventualno timski rad. Deca koja sede sama, pa se igraju, nisu u stanju da podele ni učešće u igri. Recimo, nisu u stanju da prepuste džojstik drugoj deci, ili daju malo, pa onda otmu. To nisu kreativne igre - objašnjava psihoterapeut i dodaje:

- Spretnost, okretnost je stimulativna za razvoj inteligencije, ne samo motorike. To je već opšte poznato, kao i za razvoj imuniteta. U Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, vrtići su izmešteni iz gradova, tako da deca mogu da se veru po drveću, imaju merdevine od konopca, vežbaju snalaženje u prirodi, spretnost, okretnost, igraju se po ceo dan... Nema veze da li je hladno ili nije, i ako pada kiša, oni izlaze napolje, igraju se, dakle, malo borave u zatvorenom prostoru. Deci treba što više kiseonika, treba im što više kretanja.

U našim vrtićima se, pak, čekaju idealni vremenski uslovi da bi se deca izvela u dvorište, a ako su i roditelji u sličnom raspoloženju, klinci će izgubiti tu naviku i neće kasnije ni sami izlaziti.

- Pa šta ako pada kiša, ajmo čizmice, kabanica, da šljapkamo po baricama, da pevamo, igramo se po kiši, da vidimo kako izgleda priroda (park, zelena površina), šta rade ptičice, gde se kriju mace... Tako se razvija i kreativnost. Može i kod kuće da se razvija kreativnost, vi možete da kuvate, pa da date detetu da nešto mesi, pravi, pa da ispečete u rerni razne oblike ili da dete samo pravi igračke... Ali taj sveži vazduh i kretanje su neophodni svakom, a pogotovo detetu - sugeriše Tatjana Firevski Jovanović.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maira

pre 5 godina

Dobar dan moj narod Hrvatske SVJEDOČANSTVO O NAČINU ZAHTJEVA ZA KUPNJU KUĆE IZ REALNE I GENUINE ZAJEDNIČKA TVRTKA POZIVA DAVID SMART LOAN COMPANY. Ja sam vrlo sretan danas i Bog blagoslovi DAVID SMART zajam društvo. , Moje ime je Margarida maria Ja sam iz grada Abrantesa u Portugalu U braku sam, tražila sam istinsku tvrtku za zajam u posljednjih 5 mjeseci, za kupnju kuće sve što sam dobio bio je hrpa prevara koji su me natjerali da im vjerujem i na kraju dana, oni su uzeli moj novac bez da daju ništa zauzvrat, sve moja nada je izgubljena, zbunjena sam i frustrirana, nikad nisam htjela imaju veze s kreditnim tvrtkama na internetu, pa sam otišao posuditi nešto novca od prijatelj, rekao sam joj sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći, to ona zna kreditna tvrtka koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita što mi je potrebno uz vrlo nisku kamatnu stopu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, ona me je uputila kako se prijaviti za zajam, jesam baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima E-pošta: (davidsmartloancompany1@gmail.com) Nikada nisam vjerovao, ali pokušao sam i na moj najveće iznenađenje sam dobio zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerovati, ja sam sretan i bogat i ja sam zahvalio Bogu da takav zajam takve tvrtke i dalje postoje na ovom prevare diljem mjesta, molim te savjetujem svima onima koji trebaju zajam (davidsmartloancompany1@gmail.com) oni nikada neće uspjeti, i vaš život će se promijeniti kao što je to učinio. Brzo se obratite Davidu pametnim ZAJMOVIMA Tvrtka danas i dobiti vaš kredit od njih, Bog blagoslovi David pametan zajam za svoju istinsku ponudu.  Pazite da se obratite Davidu pametnim zajmom za vaš kredit jer sam dobio svoje zajam uspješno iz ove tvrtke bez stresa...

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija