• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

05.01.2019

18:30

MOSKVA, ZIMSKA BAJKA iz koje ne želite da izađete!

Ljubav

MOSKVA, ZIMSKA BAJKA iz koje ne želite da izađete!

Podeli vest

Ljubav i zdravlje vas vode u glavni grad Rusije, putovaćemo metroom, do čuvenih galerija, muzeja, crkava, trgova... Probaćemo limunadu i zlatne listiće rukom rađene u čuvenom kafeu "Puškin"...

Rusija je velika zemlja, a njen glavni grad Moskva izuzetno je veliki grad - to je opštepoznato. Ali pokušajte da to upamtite dobro, ako vas put nanese ove zime u Moskvu, što vam od srca želimo. Moskva je ogroman i ponovo - OGROMAN grad. Koliko god puta da odete ili koliko god dugo da boravite tamo, nećete uspeti do kraja i potpuno da je upoznate. Toliko toga ima da se vidi, čuje, oseti, sazna, opipa...

Foto: Shutterstock

Hram Hrista Spasitelja

Najveći hram na svetu

Hram Hrista Spasitelja je najveći pravoslavni hram na svetu! Nalazi se u samom centru Moskve, blizu Crvenog trga. Sadašnje zdanje izgrađeno je krajem devedesetih godina 20. veka. Prvobitni hram počeo je da se gradi početkom 19. veka, nakon pobede Rusije nad Napoleonom. Ipak, dvadeseti vek u Rusiji nije bio naklonjen crkvama, pa su komunisti naložili rušenje 1931. godine. Izgrađeni su bazeni, koji su tu stajali sve do raspada Sovjetskog Saveza. Tada je naložena izgradnja Hrama Hrista Spasitelja prema starim nacrtima. Zlato, ogromna kupola, ogromna kripta hrama - obavezno je posetite tokom Božića.

Foto: Shutterstock

Crkva Vasilija Blaženog

Šarene kupole

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se na Crvenom trgu. Izgrađena je 1555. godine po nalogu Ivana Groznog. Legenda kaže da je Ivan Grozni, nakon izgradnje Crkve Vasilija Blaženog, naredio da se njen arhitekta Postnik Jakovljev oslepi kako nikada više ne bi napravio tako lepu građevinu.

NOVINE U BEČU: Mnogo toga se promenilo u omiljenom gradu srpskih turista!

Metro

Nema potrebe da u Moskvi koristite taksi, automobilom možete da upadnete u velike gužve po ogromnim bulevarima. Metro savršeno funkcioniše, a tako i izgleda. Ono što prvo fascinira je čistoća: nigde nećete naleteti na đubre, zgažene žvakaće gume, pikavce... Svaka stanica metroa u Moskvi je malo remek-delo, umetnički paviljon na kom su radili najveći umetnici vremena kada je metro nastao. A prva linija otvorena je 15. maja 1935. godine. Urbana legenda kaže da je kružna linija nastala kada su ideju o metrou predstavljali Staljinu. Pošto su ga projektanti upitali da li je zadovoljan planom, on je na sredinu mape stavio šoljicu kafe i otišao. Na mapi je ostala mrlja u obliku šoljice. To su projektanti shvatili kao genijalnu ideju i prionuli su na izgradnju kružne linije. I danas je svaka kružna linija obojena braon bojom...

Kremlj

Kremlj ili tvrđava je srce Moskve. U Kremlju su se nalazili knežev dvor, crkva i kuće plemstva. Sastoji se od dvadeset kula iz 15. veka, a najlepša i najveća se zove Spaska (visoka je 71 metar). Ova Spaskaja kula, kako je Rusi zovu, izgrađena je u 14. veku. Prepoznatljiva je po velikom časovniku, čiji prečnik iznosi šest metara. Skazaljka koja pokazuje minute duža je od tri metra. Kremlj je mesto gde je smešten kabinet predsednika Rusije i njegova je zvanična rezidencija.

Foto: Shutterstock

Crveni trg i "Gum"

Crveni trg i "Gum"

Crveni trg, na kom je Lenjinov mauzolej, morate da vidite. Tu je i čuvena robna kuća "Gum". Prošetajte po buticima skoro svih svetskih modnih brendova, pazarite ako možete, ali svakako razgledajte ovo zdanje, koje u sebi ima prelepe bašte, mostiće i pasarele pod ogromnim staklenim kupolama od kojih zastaje dah. U vreme zime, Crveni trg i "Gum" su tako osvetljeni i ukrašeni da izgledaju nestvarno! Imaćete utisak da ste ušli u prelepu rusku bajku iz koje ne želite da izađete. Ali na izlazu iz "Guma" kupite limunadu, onu pravu, čiji ukus od malih nogu zna svaki Rus.

Foto: Shutterstock

Galerija "Tretjakov"

Muzeji, galerije, teatri

Galerija "Tretjakov" ili Ruski nacionalni muzej umetnosti, pravi je primer kako pasionirana zaljubljenost u umetnost i slikarstvo može da iznedri fascinantno mesto. Moskovski trgovac Pavel Mihajlovič Tretjakov kupovao je dela umetnika svog vremena. Napravio je kolekciju ruskih slika i ikona sa idejom da se od nje napravi nacionalni muzej umetnosti. Danas Galerija "Tretjakov" ima 130.000 primeraka umetničkih dela.

 

(VIDEO) ROMANTIČNE DUŠE: Čitaoci izabrali najbolje knjige koje su ikada pročitali!

Trebalo bi i da posetite Muzej Mihaila Bulgakova, koji je smešten baš u "zlosrećnom stanu" iz romana "Majstor i Margarita". Kroz prostorije se šeta i crni mačor Behemot, koga, dok pijete kaficu u muzejskom kafiću, možete sresti ili pomaziti, ako bude dobre volje da se uopšte pokaže.

Foto: Shutterstock

Kafe "Puškin"

A mora se nešto i pojesti...

Moskovski kafe "Puškin" je original, a čuveni Pariski "Le café Pouchkine" je njegova replika... Ovo je jedan od najpoznatijih restorana u svetu, a nama je postao još poznatiji kada su u njemu nedavno sedeli i razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i glumac Miloš Biković... Ime restorana dolazi iz čuvene francuske šansone "Natali", koju izvodi Žilber Beko, u kojoj je opevao Moskvu, Crveni trg, svoju ljubav prema jednoj Ruskinji i "tople čokolade u kafeu Puškin". Pesma je bila toliko popularna u svetu da su turisti naivno tražili nepostojeći kafe "Puškin" širom Moskve. Tako je bilo sve do 1999. godine, kada je Andrej Delos "stvorio" današnji kafe "Puškin". Nalazi se u čuvenoj moskovskoj Tverskoj ulici, na broju 26a, u baroknoj plemićkoj vili s kraja 18. veka. Ima pet zvezdica, a otvoren je 24 časa. Ovo je jedan od najboljih restorana stare ruske kuhinje. Čuvene su "Puškinove" torte, šerbeti i čokolade ukrašene unikatnim monogramima i "zlatnim" listićima ručne izrade.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija