• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Pas

12.01.2019

13:22

SAVETI ZA LJUBITELJE PASA! „Jača” hrana tokom zime

Ljubav

SAVETI ZA LJUBITELJE PASA! „Jača” hrana tokom zime

Podeli vest

Kuce se na zimske vremenske uslove pripremaju tako što im se uspori metabolizam, masni depoi se koriste za energiju, štedljivo se troše kalorije i jača dlačni pokrivač

Danas, psi uglavnom žive u našim kućama i prilagođavanje na zimu im nije „potrebno” – čak može doprineti povećanju telesne težine, jer imaju manje energetske potrebe tokom zimskih meseci. Tome treba dodati „zimski način života” – manje šetanja, više odmaranja, više poslastica i grickalica. Zato bi trebalo obratiti pažnju na unos kalorija, najpre smanjivanjem količine poslastica ili zamenom za „light” varijantu. Uz dodatno kućno igranje može se preduprediti gojenje. Trebalo bi za deset odsto smanjiti količinu dnevno unete hrane.

Međutim, u organizmu pasa koji žive u dvorištu, spoljašnjim boksovima, čuvaju objekte ili idu u lov, dešavaju se metaboličke promene koje treba pratiti promenama u ishrani. Promena bi trebalo da zadovolji povećane energetske potrebe organizma koji mora da održi stalnu telesnu temperaturu u zimskim uslovima. Podrhtavanjem tela psi pokušavaju da održe telesnu temperaturu, a to zahteva povećanu količinu energije.

„Zimska” hrana trebalo bi da bude kvalitetna, s visokim procentom proteina (preko 30%, pre svega animalnog porekla) i visokim procentom masti (oko 20%). Povećane energetske potrebe za kalorijama su rezultat ne samo potrošnje energije na uspostavljanje stalne telesne temperature nego i na popunjavanje i održavanje masnih depoa i održavanje gustog, jakog krzna. Masni depoi (osim što su izvor energije) i gusto krzno imaju izolatorsku, žaštitnu ulogu za pse koji žive u hladnom temperaturnom okruženju.

Foto: pixabay.com

Zimski meseci često su „suvi”, pa može doći do dehidracije. Voda se ne sme ostavljati tokom dana zbog smrzavanja, već više puta u toku dana psu valja ponuditi svežu vodu. Aktivnim psima srednje kategorije (težine 10–25 kilograma) potrebno je minimum 360 do 720 mililitara vode dnevno.Psima u dvorištu trebalo bi povremeno opipati trup (rebra i struk) i u slučaju da je pas izgubio na telesnoj masi, obavezno uvesti dodatnu količinu hrane (početi sa 10% više), a eventualno im davati i dodatni obrok i suplemente (vitamine B grupe i Omega3&6 masne kiseline). Na dve do četiri nedelje trebalo bi kontrolisati izgled i stanje psa.

Ishrana pasa odgovarajućom količinom kvalitetne hrane uglavnom ne zahteva suplementaciju, ali u zimskim uslovima korisno je u ishranu dodati specifične suplemente:

Štencima – imuno kompleksi koji će održavati razvoj jakog imunološkog sistema tokom zime.

Starijim psima – vitamini E i A (β-karoten), Omega 6&3 masne kiseline (odnos 5:1), glukozamin i hondroitin obezbeđuju potrebnu podršku imunom i koštano-zglobnom sistemu (zimi su česte zapaljenske promene, displazija kukova…).

Psima koji žive napolju – omega 6&3 masne kiseline, vitamin A, biotin i cink.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija