• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beobuild/informer.rs

21.01.2019

17:07

DA I ONI POČIVAJU U MIRU: Beograd uskoro dobija groblje kućnih ljubimaca, a evo i gde!

Ljubav

DA I ONI POČIVAJU U MIRU: Beograd uskoro dobija groblje kućnih ljubimaca, a evo i gde!

Podeli vest

Glavni grad Srbije uskoro bi, prema poslednjim najavama, mogao da dobije groblje kućnih ljubimaca. Pripreme za izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce u Beogradu nalaze se u poodmakloj fazi, a krajem decembra usvojen je i urbanistički projekat za lokaciju u novobeogradskom bloku 51

Prostor na kome će se buduće groblje nalaziti je parcela od 1.5 hektara na Bežanijskoj kosi, između Autoputa i Ulice Marka Čelebonovića, a prilaz sa parkingom biće omogućen iz Ulice Surčinski put. Prema projektu koji je izradio institut CIP, planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima.

Kompleks groblja funkcionalno biće podeljen u tri celine, prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu gde će biti smešten objekat za uprljavljanje životinjskim leševima. Administrativna zona predpostavlja i administrativni objekat koji će služiti korisnicima usluga groblja za završavanje procedura oko preuzimanja životinjskih ostataka, organizovanja sahrana i ispraćaja za svoje ljubimce. U srednjoj zoni nalaziće se samo groblje, ali i mogućnost izgradnje objekata kompatibilne namene poput komemorativnog centra, kapele i verskog objekta, kao i objekta sa lokalima u funkciji groblja, dok će se u zadnjoj zoni nalaziti objekat sa tehničkim prostorijama, hladnjačama i krematorijumom, prenosi portal Beobuild.

(VIDEO) SVE JE MOGUĆE: Nesvakidašnja scena reanimacije štenca boksera!

 

Groblje za kućne ljubimce takođe je organizovano u celine sa mogućnošću različitih tipova sahranjivanja. Najveći deo biće sa klasičnim grobnim mestima u nizu, neposredno okruženim pešačkim stazama i uređenim parterom, ali će postojati i veliki broj mesta za urne sa pepelom životinja. Ukupan kapacitet groblja biće preko 2300 mesta, od čega više od 1500 grobnih mesta i skoro 800 mesta za urne. Pored uređenog partera, groblje kućnih ljubimaca opasavaće zeleni zaštitini pojas širine 16 metara. Poštujuci trenutni raspored zelenila na parceli, projekat je planiran uz minimalne intervencije na postojećoj vegetaciji.

Foto: Pixabay

Uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran je i ružičnjak “vrt sećanja”, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela; zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje. Zajedničko sahranjivanje podrazumeva otvoren travnati prostor za sahranjivanje bez posebnih obeležija, a nalaziće se u zadnjem delu groblja. Korisnici groblja moći će i da biraju tri tipa grobnih mesta za svoje ljubimce u zavisnosti od velicine životinje.

I MACE IMAJU AKNE! Da, dobro ste pročitali

 

Iako je otvaranje ovog groblja najavljeno za prošlu godinu, tek je u decembru usvojen urbanistički projekat. Još uvek nije sigurno kada će krenuti gradnja ovog komunalnog objekta, međutim usvojena dokumentacija je važan preduslov. Ako ne bude odlaganja, tokom ove godine možemo očekivati tender za izbor izvođača i početak radova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ništa novo

pre 5 godina

Ni prvo ni poslednje, što se kopira sa zapada. Toliko neobrađene zemlje, u koju država neće da ulaže novac i da od toga svi imaju koristi, ali će zato da uloži u životinjska groblja i da profitira od uginuća nečijeg ljubimca i samo da profitira. Ljudi možda s mukom obave sahranu preminulih članova familije, a neko ima para da na životinjskom groblju saranjuje soje ljubimce i "udari" mu spomen''. Za pohvalu, nema šta.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija