• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Živković

28.01.2019

18:41

SOBNE BILJKE U TRENDU: Pera, mačevi repovi za toplinu i čist vazduh!

Ljubav

SOBNE BILJKE U TRENDU: Pera, mačevi repovi za toplinu i čist vazduh!

Podeli vest

Zeleni listovi obavezan su detalj ukoliko želite da vaš dom bude u trendu. Sobne biljke vratile su se na velika vrata, a za 2019. godinu enterijeristi preporučuju i neobične sadnice koje je lako održavati

Pre nekoliko godina sobne biljke su se vratile u domove, pa sada moderne dnevne sobe, predsoblja, spavaće sobe, pa čak i kupatila ne mogu se zamisliti bez bar nekoliko saksija sobnog cveća. Ali novi mladi "odgajivači" često greše u izboru, pa im biljke zbog male ili nikakve posvećenosti često ne uspevaju. Zato vam predlažemo osam vrsta sobnog sveća koje izgleda prelepo u prostoru bilo kog stila, a koje ne zahteva preterano angažovanje, negu i brigu. Jer ne mora kuća da vam bude puna samo kaktusa. Kaktus je u redu, ali veliko zeleno lišće nije samo ukras, može da bude i korisno za vaš životni prostor.

Izabrali smo šest favorita, a karakteriše ih jednostavna nega, atraktivan izgled i uticaj koji ima na vazduh u prostoru u kome ćete ga držati.

Foto: Shutterstock

Sanseverija

Sanseverija ili pera, kako je zovu neke naše žene, odavno je poznata sobna biljka, gajile su je naše bake, a gotovo da nema državne ustanove koja u hodnicima i kancelarijama nije imala sanseveriju. Vaša može da bude mnogo lepša, mnogo zelenija i zdravija, a i vi sa njom. Sanseverija je jedna od onih biljaka koje osim što lepo izgledaju, služe i za prečišćavanje vazduha, kako kaže NASA. Naučnici tvrde da je ona pravi ubica toksina. Jedino što ovoj biljci treba jeste sunce, mada neće biti potpuno nesrećna ni u senovitom delu sobe. Zalivajte je samo jednom u dve nedelje. Ono što je važno jeste da joj redovno brišete lišće suvom, pamučnom krpom. Sanseverija može da naraste do 30 santimetara visine. Saksija može biti bilo kog oblika, duguljasta, okrugla...

Foto: Shutterstock

 

Koje cveće je dobro poklanjati?

Kućna sreća - za sreću i veselje kući
Krasula - privlači energiju novca
Bambus - za sreću, ljubav, radost, bogatstvo, uspeh, ugled
Lotos - čistoća, zadovoljstvo, moralna snaga i ekskluzivnost
Citrusno drveće - dobro zdravlje, dugovečnost, bogatstvo i prosperitet

Kalatea

Kalatea raste do pola metra visine. Ovo je biljka za one koji vole velike listove. Dominira zelena boja, sa belim šarama, a zapravo je list beo sa jakim zelenim žilama. Sa donje strane listovi su ružičasti do ljubičasti. Zato je ova biljka veoma lepa za oko. Spada u red tropskih biljaka, treba je samo redovno zalivati, jednom u sedam dana, a leti možda i češće. Nađite joj mesto u lepom ćošku, ne previše sunčanom. Uspeva na visokoj vlažnosti, tako da je možda idealno mesto za nju u kupatilu, pored prozora.

Foto: Shutterstock

Mikrofikus

Sada je u trendu velnes u svim životnim sferama, pa i u odabiru biljaka za kuću. Biljke birate tako da vam pomažu i čine dobro, deluju antistresno na naše telo i um. A tako će delovati bonsai fikus. Onaj pravi, veliki, izašao je iz mode, treba mu previše mesta, ali je zato bonsai verzija koja ne raste više od 30 santimetara pravo rešenje. Pored toga, bonsai fikus izgleda veoma zanimljivo. Treba ga držati pored prozora, iako je tu izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Potrebno je redovno zalivanje, jednom nedeljno, tokom zime, a leti i ređe. Treba ga podrezivati kako bi zadržao oblik koji želite. Idealan je za spavaću sobu, kažu poznavaoci biljaka, jer ima umirujući efekat.

Foto: Shutterstock

Magareći rep

Ovo je zanimljiva biljka debelih listova, koji kako rastu nižu se jedan na drugi i padaju nadole. Zato je ovu biljku najbolje držati u visećim saksijama. Potrebno joj je malo vode, jednom nedeljno, i umerena količina svetlosti. Prilično je izdržljiva, a kada poraste i namnoži se u saksiji, izgleda veoma lepo i neobično. Iako ne izgleda tako, lišće je prilično krhko, pa kada birate mesto gde će da visi magareći rep, izaberite neko gde nema previše saobraćaja kako ne biste štetili lišće. Iako se brzo obnavlja, greh je da magareći rep troši energiju, da obnavlja slomljeni list umesto da pravi novi i bude sve duži i time zanimljiviji.

Foto: Shutterstock

Ruže "glumice"

Neke vrste ruža nazvane su po holivudskim divama. Tako svoj cvet imaju Merilin Monro, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Grejs Keli, Barbra Strejsend, Elizabet Tejlor, Doli Parton. Ali svoju ružu ima i nekadašnji američki predsednik Džon Kenedi, teniserka Viktorija Azarenka, princeza Karolina od Monaka, kao i glumac Keri Grant.

Filadendron

Englezi ovu biljku nazivaju šupljikavi sir, jer joj je lišće pocepano, nekada do kraja, a nekada se samo formiraju rupice. Filadendron je odavno omiljena sobna biljka, a njen status se ne menja ni ove godine. Veoma je zahvalan, lepih listova, ume da poraste i do 120 santimetara, a od toga kakvog će oblika biti zavisi kako je režete. A rezanje počinje tek kada biljka malo ostari. Ono što je važno napomenuti jeste da je ova biljka toksična za pse i mačke, pa je treba izbegavati ako imate ljubimce u kući. Zaliva se jednom nedeljno, saksija treba da bude veća jer je ovde reč o velikoj tropskoj biljci, koja mora da stoji na podu. Izaberite za nju ćošak koji nije mnogo osunčan. Redovno mu brišite lišće, prašina nikome ne koristi, pa ni filadendronu koji je stigao iz dalekih prašuma.

Foto: Shutterstock

Amazonski mač

Amazonski mač je podvodna biljka ili jedna od najzastupljenijih biljaka u akvarijumima. Ali ove godine je veoma popularna i kao sobna biljka. Kupite je u maloj saksiji u kojoj je samo koren obložen zemljom i peskom, a onda je potopite u kuglu sa vodom. Boja listova je od svetle do tamnozelene, a u zavisnosti od svetla koje pada na kuglu sa vodom, menjaće se i boja listova. Ova biljka može da oplemeni prostor, da učini dnevni boravak mnogo toplijim. Enterijeristi savetuju da se kugla sa ovom biljkom postavi ispred neke niske lampe kako bi svetlost prolazila kroz listove.
 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija