• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

22.04.2019

12:17

BUDIMO ZELENI I ODGOVORNI! Danas je Dan planete Zemlje!

Ljubav

BUDIMO ZELENI I ODGOVORNI! Danas je Dan planete Zemlje!

Podeli vest

Svetski dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila, kao podsetnik da planeta i njeni ekosistemi daju život, ali i kao upozorenje na opasnosti koje prete usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena

Mada je pitanje da li je dovoljno posvetiti jedan dan u godini dobrobiti naše planete, ona je jedini dom koji smo nasledili da na njoj privremeno boravimo, a svako od nas može da uloži napor i da svoj mali doprinos.

Štednja resursa

Gotovo da ne postoji uređaj koji svakodnevno koristimo u domaćinstvu, a da na njemu nije moguće ostvariti značajne uštede električne energije. Ipak, najveći potrošači električne energije su bojler, mašina za veš i sudove. Ovi aparati mogu da rade isključivo noću kada je struja četiri puta jeftinija.

Kese ili torbe?

Prosečno vreme upotrebe jedne plastične kese je oko 20 minuta - najtanja se razlaže nekoliko stotina godina, a one od deblje i do hiljadu. Da li vam je potreban bolji razlog da ih zamenite platnenom torbom? Slično važi i za ostalu plastičnu ambalažu, izbegavajte je kad god je to moguće ili koristite onu za višekratnu upotrebu.

Redovno čistite bojler od kamenca (svakih 3-5 godina) jer je kamenac mnogo teže zagrevati nego vodu i svakako ne treba da greje vodu preko 50 stepeni, suvišno je.

SRČANE BOLESTI IH ZAOBILAZE! Hrana Mediterana za dug život!

Kada je reč o mašinama za pranje izbegavate duge, temeljne programe, jer su novi praškovi i deterdženti efikasni i na temperaturama od 40 do 60 stepeni. Sačekajte da skupite dovoljno veša, odnosno sudova, jer mašina uvek troši istu količinu električne energije, a ekonomični program štedi 30 odsto!

Recikliranje

Razvrstavajte otpad i odlažite ga u za to predviđene kontejnere (mapu reciklažnih ostrva Gradske čistoće Beograd možete pronaći na njihovom sajtu) ili se povežite sa reciklažnim centrima koji čak plaćaju izvesnu količinu novca po kilogramu materijala koji odnesete.

Foto: Shutterstock

Zeleni prevoz

Vozite bicikl, koristite gradski prevoz, idite pešice ili racionalno koristite automobil. Osim što ćete uštedeti gorivo i doprineti očuvanju okoline, prijaće i vašem telu. Da li ste primetili da se u većini automobila u špicu mahom vozi samo jedna osoba? Organizujte zajednički prevoz sa kolegama i tako rasteretite saobraćaj, jedan od najvećih zagađivača.

Ohrabrite decu da recikliraju svoje stvari tako što ćete ih nagraditi svaki put kada se odluče da neke svoje stvari daju na reciklažu. To može biti dovoljan stimulans za njih da se ubuduće češće opredeljuju za reciklažu. Delegirajte zadatke reciklaže raznih materijala, od aluminijumskih konzervi, stakla, plastike ili novinskog papira na vašu decu.

Bez hemije

Prosečno domaćinstvo poseduje od 5 do 10 litara hemikalija za čišćenje, iako su vam dovoljni oprobani sastojci poput sode bikarbone, alkoholnog sirćeta i limunovog soka. Osim što su ekološki prihvatljivi, ujedno čuvaju i vaše zdravlje.

 

ŠTA KAŽU ZVEZDE? MESEČNI HOROSKOP za period boravka Sunca u znaku Bika od 21. aprila do 21. maja

Za sprej za razne površine u bočicu sa raspršivačem naspite dve šolje destilovane vode, pola šolje sirćeta, nekoliko kapi ulja limuna i svežeg limunovog soka.

Za domaće sredstvo za dezinfekciju napunite staklenu teglu do vrha kriškama limuna, pomorandže, grejpfruta ili svega zajedno. Zatim u teglu do vrha naspite alkoholno sirće. Ostavite da odstoji neko vreme na hladnom i tamnom mestu. Prespite u bočicu sa raspršivačem i vaše sredstvo je spremno za upotrebu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija