• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

31.05.2019

09:30

PLAVUŠE NISU GLUPE, ali ni najpoželjnije!

Ljubav

PLAVUŠE NISU GLUPE, ali ni najpoželjnije!

Podeli vest

Istine i zablude o ženama svetle kose. Lepše i atraktivnije osobe lakše nalaze posao i brže napreduju, ali zbog toga mogu da imaju i probleme. Pametnu plavušu nerviraće ako je tretitaju samo kao objekat

Da bi bila obožavana, žena treba da ima kosu boje zlata, smatrao je čuveni francuski pesnik Šarl Bodler. O plavušama je rečeno i napisano mnogo toga. Ispričano je, čini se, najviše viceva, predmet su predrasuda, inspiracija slikarima, piscima, kompozitorima, filmskim stvaraocima, modnim magovima... "Etiketirane" su kao fatalne i neodoljive, a najveći mit i stereotip o plavušama je da nisu inteligentne. Šta je istina i koje su najveće zablude o njima? Da li su, zaista, drugačije i posebne?

Psihoterapeut, pisac i kolumnista Marko Braković smatra da plavuše ne treba svrstavati u posebnu kategoriju jer se, osim po boji kose, ne razlikuju od drugih žena.

Foto: pexels.com

NAJMANJA BEBA NA SVETU IZAŠLA IZ BOLNICE! Mogla je da stane u šaku jer je imala SAMO 245 GRAMA!

- Najčešći negativni stereotip o manjku inteligencije kod plavuša apsolutno ne stoji, ali i pozitivni, da su one po bilo čemu bolje i atraktivnije za muškarce, takođe je upitan - kaže za "Život plus" Braković. - Osim u nekim muslimanskim zemljama, gde su one "egzotika", pa su kao takve, svakako zanimljivije muškarcima.

O tome da li jači pol više voli plavuše, polemisalo se i na Sorboni, čuvenom francuskom univerzitetu. Na konferenciji "Muškarci više vole plavuše", nazvanoj po istoimenom filmu u kome je igrala najpoznatija holivudska plavuša 20. veka Merilin Monro, došlo se do zaključka da plava kosa kod većine muškaraca podstiče seksualnu želju, ali i da su takve žene za njih istovremeno simbol nevinosti i perverzije.

Foto: pexels.com

Da suprotni pol više preferira zlatokose dame, zaključili su i na univerzitetu u Minesoti 2018. Istraživanje je pokazalo da su muškarci spremniji da priskoče u pomoć plavušama i da će konobaricama sa svetlijom kosom dati veći bakšiš. Mada radije izlaze sa damama svetle kose, za suprugu i majku svoje dece biraju brinete. 

NAUČITE DA KAŽETE "NE"! Pet navika zbog kojih žene ne napreduju na poslu!

- Muškarci vole i crnke, brinete i riđokose. Zapravo, ko strasno i iskreno voli žene, reći će vam da za njega nema podela, niti razlika, već da je svaka lepa žena poželjna - kaže Braković. 

Vrsta u izumiranju 

Prema prognozama stručnjaka, prirodne plavuše će nestati. I to veoma brzo! Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će plavuše iščeznuti za manje od 200 godina, jer je sve manje ljudi sa genom koji kontroliše tu boju kose. Procenjuje se da će se poslednja prirodna plavuša roditi u Finskoj 2202. godine.

Foto: AP/Photo

Najfatalnije u Holivudu 

Osim Merilin Monro, u najfatalnije plavuše Holivuda sredinom prošlog veka ubrajale su se Brižit Bardo, Grejs Keli, Katrin Denev... U novije doba za neprikosnovene zlatokose lepotice važe Šeron Stoun, Pamela Anderson, Šarliz Teron, Ejmber Herd, Skarlet Johanson... Iz sveta mode to su Klaudija Šifer, Hajdi Klum, Bar Rafaeli, Kejt Apton...

MASNA KOŽA NE TRPI ŠMINKU! Odredite tip kože bez odlaska kod kozmetičara

Gde ih ima najviše?

Najviše prirodnih plavuša živi u centralnim skandinavskim zemljama, gde je osam od 10 žena sa plavom kosom. Norveška, Švedska i Finska su zemlje sa čak 80 odsto prirodnih plavuša. Sa nešto manjim procentom slede baltičke zemlje, kao i istok Velike Britanije. Na Mediteranu ih ima veoma malo, tek jedan do 10 odsto u zavisnosti od zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija