• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N1/Hina/informer.rs

31.05.2019

10:22

PARADOKS! Što više mišića i kose, to manje spermatozoida!

Ljubav

PARADOKS! Što više mišića i kose, to manje spermatozoida!

Podeli vest

Naučnici su otkrili paradoks u čijem su središtu lekovi koji bi trebalo da vas učine muževnijima, a u stvari čine potpuno suprotno...

Reč je o uzimanju steroida, tableta za opuštanje, kao i onih koje deluju na smanjenje ćelavosti, a utiču i na mušku plodnost. Ovaj fenomen nazvan je Mosman-Pasijevim paradoksom, po naučnicima koji su ga prvi put opisali u stručnoj literaturi.

Uzimanje steroida, zbog brže izgradnje mišićne mase, ili lekova protiv ćelavosti, može veoma negativno da utiče na plodnost muškarca i prouzrokuje probleme kod parova koji žele decu.

(VIDEO) SRBIN SUPERHEROJ! Zak Mihajlović posle BETMOBILA napravio i prvu uličnu Formulu 1 OD MILION EVRA!

- Primetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista krupni. Trude se da izgledaju tako, trude se da izgledaju kao da predstavljaju 'vrhunac evolucije'. Ali u evolutivnom smislu su zapravo veoma slabi jer, bez izuzetka, u njihovom ejakulatu nije bilo spermatozoida - kaže profesor na američkom Univerzitetu Braun Džejms Mosman.

PLAVUŠE NISU GLUPE, ali ni najpoželjnije!

Anabolički steroidi oponašaju delovanje muškoga hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redovni korisnici su bodi-bilderi.

Foto: Shutterstock

- Zar nije ironično da muškarci odlaze u teretanu da bi izgledali bolje, jače i privlačnije, uglavnom da bi privukli žene, a nenamerno pritom smanjuju svoj reprodukitvni potencijal? - kaže Elen Pisi sa Univerziteta Šefild.

Steroidi "varaju" hipofizu tako da testisi rade prebrzo, objašnjavaju naučnici. Žlezde reaguju prekidom proizvodnje dva hormona ključna za proizvodnju sperme - FSH i LH. Naučnici tvrde da se slična situacija događa i kod muškaraca koji koriste lekove za sprečavanje opadanja kose.

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Evo šta ljudi GOVORE PRED SMRT i zašto!

Steroidi uglavnom menjaju način na koji se testosteron metabolički razgrađuje u telu i on dokazano može da ograniči gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost.

Pasi upozorava da je oko 90 odsto muškaraca koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida sterilno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija