• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Ž.

05.07.2019

20:51

MORE LEČI DUŠU!  Kako sunce, talasi i pučina deluju na psihu

Ljubav

MORE LEČI DUŠU! Kako sunce, talasi i pučina deluju na psihu

Podeli vest

Kad smo na plaži, dok samo gledamo i slušamo talase, naše telo luči hormon sreće i moguće je da dostignemo duševni mir sličan onome posle joge ili meditacije

Ne čudi što su danas mnoge bolnice i lečilišta smešteni tik uz more. Naučnici vekovima proučavaju uticaj mora, zvuka talasa, morskih aroma i neprestano donose dokaze koliko morski ambijent blagotvorno deluje ne samo na fizičko već i na psihičko zdravlje čoveka.

Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osećaj stabilnosti i sigurnosti

 

Naučnici kažu, a verovatno većina čovečanstva to može da potvrdi, da boravak na moru čoveka može potpuno da preporodi. Zvuci mora stimulišu područje mozga - frontalni korteks, koji je odgovoran za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvest i blagotvorno deluje na osećanja.

Kad smo na plaži, dok samo gledamo i slušamo talase, naše telo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina u telu - poznatog kao hormon sreće i koji kontroliše anksioznost. Tako dostižemo duševni mir sličan onome posle joge ili meditacije.

Zvuci mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u telu, naučnici šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje deca slušaju u majčinom stomaku, pa nas to u odraslom dobu nesvesno podseća na sigurnost i zaštitu koju smo osećali dok smo bili u maminom stomaku.

Foto: Pixabay

- Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osećamo se sigurno i daleko od mesta na kojima smo pod nekom vrstom pretnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osećaj stabilnosti i sigurnosti - kaže naučnik Majkl Merzenik sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku.

A kada se sunčamo (umereno i sa zaštitom, naravno), toplota utiče na naš endokrini sistem, koji je odgovoran za oslobađanje endorfina - iste hemikalije zbog koje se osećamo srećni svaki put kada uživamo u čokoladi, kažu stručnjaci.

Boravak u blizini mora pokrenuće našu kreativnost i maštu upravo zato što deluje opuštajuće na psihu. Smanjenje stresa je prvo što će nam pomoći da se osećamo bolje, a dovoljno je samo da uživamo na suncu i u šumu talasa. Dakle, potrudite se da odete na more, bilo gde...

Nema potrebe čeznuti za nekim dalekim i skupim destinacijama. Ukoliko niste u mogućnosti da ih priuštite, idite na obalu koja vam je najbliža, sigurno je da ćete u toku dana na bilo kojoj plaži moći da pronađete kutak na plaži samo za sebe da se odmorite i oslobodite napetosti koja se skupljala tokom cele godine. Jer more zaista leči dušu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija