• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.07.2019

11:01

PRIČATE U SNU? Nema razloga za strah ako vam se ovo dešava

Ljubav

PRIČATE U SNU? Nema razloga za strah ako vam se ovo dešava

Podeli vest

Ko priča u snu, nema razloga da strahuje da pati od neke strašne boljke ili da bi mogao da otkrije svakakve tajne

Naučnici američkog centra za san u Stanfordu objašnjavaju da su najčešće izgovorene reči tokom sna besmislice i da je nekada ova pojava bila označena kao jedan od oblika poremećaja spavanja - somnilokvija, ali da se odavno u medicini smatra normalnom pojavom.
- Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi u kontinuitetu, ali neki to mogu da ponove i po više puta tokom noći. To su ponekad vrlo jasni izrazi, pa se može razumeti šta spavač izgovara. Ipak, ponekad je to mumlanje, neki šapuću, a neki i viču - objašnjava dr Rafel Pelaho.
 

Ako niste znali...

Somnilokvija je pričanje u snu, jedan od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vreme spavanja

U pojedinim situacijama, kako je pokazala njihova studija, pričanje u snu može da bude jedan od simptoma Parkinsonove bolesti.
- Obično je reč o starijim osobama koje su počele da pričaju u snu a da im se to nikada ranije nije dešavalo i zato bi trebalo posetiti lekara - dodao je dr Pelaho.

Prema njegovim rečima, i neki lekovi, narkotici, emotivni stres mogu da budu uzrok ako vam se tokom spavanja odveže jezik.
- Prema nekim studijama, u snu priča čak polovina dece između tri i deset godina i oko 10 odsto odraslih, ali nema razlike između polova - podjednako pričaju i muškarci i žene. Kod odraslih je pričanje u snu povezano sa manjkom sna, pa čak i s nesanicom, tako da izbegavanje stresa i više sna sigurno smanjuje noćne monologe - objašnjavaju stručnjaci. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija