• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

29.07.2019

19:28

PRITISNITE KOČNICU! Znakovi koji pokazuju da PREVIŠE VEŽBATE!

Ljubav

PRITISNITE KOČNICU! Znakovi koji pokazuju da PREVIŠE VEŽBATE!

Podeli vest

Super je to što vežbate, ali nije pametno baš ni da preterujete, a evo znakova da vežbate previše

Možda svakodnevni treninzi zvuče kao najzdravija stvar na svetu, nije baš tako. Svakako je dobro da vežbate, ali preterivanje može previše da vas iscrpi, da ošteti mišiće i dovede do dehidracije.

Preterivanje u vežbanju nije mit i može da bude prilično opasno. Ako ne dozvolite telu da se odmori od treninga, to može da ima više štete nego koristi, a lični trener Džejson Brigs otkriva znake da trenirate previše i da treba malo da usporite.

Stalno ste žedni

- Ako ste žedni i nakon što ste pili vode, velike su šanse da preterujete u vežbanju - kaže Brigs.

- Ukoliko trenirate svakodnevno, neprestano se 'razbijaju' mišići da bi se oslobodila energija. To dovodi i do dehidracije tela, zbog čega vam je potrebno više vode. Ako svakodnevno vežbate i stalno ste žedni, možda bi trebalo malo da usporite - dodaje on.

PRAVA MERA! Šolja kafe ujutru i jedna po podne

Česte promene raspoloženja

- Nije nikakva tajna da se vežbanjem oslobađa endorfin koji poboljšava raspoloženje i čini vas srećnim. Međutim, preterano vežbanje može da ima i obrnut efekat - ističe lični trener.

Bigs objašnjava da vežbanje može da utiče na hormone stresa kortizol i epinefrin. Rezultat toga je hormonski disbalans, a samim tim i česte promene raspoloženja i nervoza".

Problemi sa spavanjem

- Problemi sa spavanjem mogu da budu rezultat previše vežbanja jer se simpatetički sistem preterano napreže kako bi obezbedio dovoljno energije za telo - kaže Brigs

Sve to može da bude uzrok osećaja nemira zbog kojeg duže vremena ne možete da zaspite.

PREVIŠE ŠEĆERA! Voćni sok nije za decu do godinu dana

Izostanak osećaja gladi

Manjak apetita može da ima veoma loš uticaj na telo, ako neprestano vežbate.

Telu je potrebno gorivo da bi se mišići oporavili posle treninga. Ako ne jedete dovoljno, telo nema dovoljno nutrijenata koji su mu potrebni za oporavak.

Često ste prehlađeni

Konstantno i preterano vežbanje može da oslabi imuni sistem jer je organizam stalno umoran i nema vremena za oporavak između treninga.

- Kao posledica toga, enegija koja je inače potrebna za funkcionisanje imunog sistema se preusmerava na oporavak preumornih mišića - objašnjava Brigs.

Vežbate, a ne napredujete

Preterano vežbanje dovodi do toga da umesto da napredujete i budete fizički spremniji, postajete slabiji.

- Pošto telo nema priliku da se oporavi usled konstantnih napornih treninga, ono postaje slabije. Napravite pauze između treninga, ako želite da imate korist od treninga - savetuje trener.

PRIČATE U SNU? Nema razloga za strah ako vam se ovo dešava

Ne želite da vežbate

Bili ste veoma motivisani za vežbanje, a sada vas mrzi da trenirate? Možda treba malo da se odmorite.

- Uzmite nekoliko slobodnih dana od treninga ili pokušajte da promenite vrstu treninga. Ako ste umorni ili vas nešto boli, ili vam se prosto ne trenira, uzmite slobodan dan. Odmor je važan deo fitnes rutine, a premor može da dovede do povrda. Zato budite pametni i dajte telu priliku da se odmor - poručuje Brigs.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija