• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

25.08.2019

17:16

HVALITE TRUD, A NE USPEH! Bezbolan povratak u školske klupe!

Ljubav

HVALITE TRUD, A NE USPEH! Bezbolan povratak u školske klupe!

Podeli vest

Za prvake, ali i za đake viših razreda, važno je da steknu radne navike i nauče da uče. Kojom brzinom će dete steći radne navike najviše zavisi od roditelja i njihovog ponašanja, kaže psihoterapeut Marija Benin

Nova školska godina samo što nije počela, a sa njom i obaveze, novo gradivo i mnogo nepoznatog koje treba saznati i naučiti. Za prvake, ali i za đake viših razreda, važno je da steknu radne navike i nauče da uče. Kojom brzinom će dete steći radne navike najviše zavisi od roditelja i njihovog ponašanja, kaže psihoterapeut Marija Benin. Ipak, treba biti obazriv, jer dete ne sme da oseća pritisak, da pomisli da vam je škola važnija od njega.

IZBACITE DECU NAPOLJE! Stručnjaci upozoravaju: Školarci su nedovoljno aktivni, vratite ih igri u prirodi!

Samouverenost

- Za razvijanje radnih navika kod deteta ključnu ulogu igraju samopouzdanje, motivacija i koncentracija. Kada je reč o samopouzdanju, zadatak roditelja je da u toploj, podržavajućoj atmosferi pomogne detetu da razvija sposobnost da odlaže zadovoljenje potrebe, da postavlja jasna pravila i granice detetu i da ih se strogo pridržava, da reaguje odmah čim dete počne neprikladno da se ponaša, da koristi odgovarajuće metode, kao što su ukor, dodeljivanje zadataka u kući, kazne i slično - kaže Marija Benin.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, nesigurna deca bez samopoštovanja jesu ona koja odrastaju uz preterano zahtevnog roditelja koji insistira na školskom uspehu po svaku cenu, kao i onog koji je preterano zaštitnički nastrojen, te sve radi umesto deteta i ne postavlja granice.

Kako se uči?


Efikasnije se uči svaki dan jedan sat nego svaki treći dan po tri sata. Ako se tokom dana uči nekoliko predmeta, treba početi s onim težim i manje zanimljivim.

- Treba učiti predmete koji su toga dana bili u školi. Ako se istog dana uradi domaći, ponovi gradivo i nadopuni znanje iz beleški ili udžbenika, gradivo će se naučiti brže i lakše. Kada taj predmet opet dođe po rasporedu, gradivo je potrebno samo kratko ponoviti. Dobro je podsticati dete na učenje s olovkom i papirom, da nakon prvog čitanja zabeleži osnovni pojam ili nekoliko njih. Postavljanje pitanja je takođe dobra metoda tokom učenja, jer na taj način dete lakše razume gradivo, uočava bitno i priprema se na moguća pitanja učitelja, a glasno prepričavanje lekcije daje uvid u razumevanje pročitanog - navodi Marija Benin.

 

Realna doza izazova

Prema njenim rečima, nesigurna deca bez samopoštovanja jesu ona koja odrastaju uz preterano zahtevnog roditelja koji insistira na školskom uspehu po svaku cenu, kao i onog koji je preterano zaštitnički nastrojen, te sve radi umesto deteta i ne postavlja granice.

- Važno je naglasiti da postoji unutrašnja i spoljašnja motivacija. Kod dece koja kreću u prvi razred unutrašnja motivacija nije dovoljno razvijena, pa se roditeljima preporučuje da podstiču dete na rad i postepeno razvijaju unutrašnju motivaciju - objašnjava naša sagovornica.

MANJE SOLI, VIŠE ZDRAVLJA! Višak natrijuma u ishrani rizik za INFARKT I ŠLOG!

Njihov zadatak je da postavljaju zahteve koji su ostvarivi, odnosno u skladu sa uzrastom deteta i njegovim sposobnostima, zahtevi koji su izazovni, ali ne i preplavljujući (koji će frustrirati i blokirati dete), da ne dopuste da dete izbegava odgovornost, da ga ohrabruju, da objasne da su greške i neuspeh prilika za učenje, da hvale i nagrađuju uloženi trud, a ne ocenu.

- Ukoliko je dete zaista učilo ali zbog treme nije dobilo dobru ocenu, u tom slučaju bi roditelj kaznio dete zato što je imalo tremu. S druge strane, ukoliko je školarac dobio dobru ocenu zato što je prepisivao a ne učio, nagrađivanjem bi se zapravo nagradilo nepoželjno ponašanje i na taj način bi se samo potkrepilo - naglašava psihoterapeut.

Pozitivan primer

Opšte je pravilo da većina dece može da održi dvostruko više minuta pažnje od broja svojih godina.

Foto: Shutterstock

- Roditelj pomaže u razvoju koncentracije ukoliko detetu omogućuje zadovoljavanje fizioloških potreba (san, jelo...), ukoliko mu stvara pogodnu atmosferu za učenje, uključuje dete u svakodnevne kućne aktivnosti, podstiče ga da dovršava svoje aktivnosti, podstiče dete u igrama koje razvijaju koncentraciju kao što su slagalice, nalaženje razlika na slikama, igranje karata, monopola, rešavanje rebusa i slično - sugeriše Marija i naglašava:

 

 

- U domu u kome nema nijedne knjige ili gde roditelji sami ne čitaju teže je naučiti dete da uči i čita. Bitno je da se i sami ponašamo i težimo onim osobinama koje želimo da razvijemo kod svoje dece, jer pozitivan primer je najbolji učitelj. Detetu koje voli da čita školske obaveze su mnogo lakše nego onima koji nisu razvili tu naviku i ljubav.

Mala pomoć

Zainteresovanost roditelja za domaće zadatke deteta deluje na njega stimulativno, ali je najbitnije da podstičete i hrabrite mališana da radi samostalno, dodaje naša sagovornica.
- svakodnevno proveravajte da li dete ima nešto za domaći
- upozoravajte kada je vreme za započinjanje učenja i domaćih zadataka
- zajedno s detetom pročitajte uputstva i proverite da li je ono razumelo šta treba da uradi
- ukoliko je potrebno, rešite jedan primer zadatka sa detetom
- pomozite detetu da podeli zadatke na manje delove
- ohrabrite i pohvalite trud deteta
- zajedno sa detetom napravite dnevni plan aktivnosti tako da ukupno vreme za učenje bude maksimalno jedan i po sat. Veoma je važno da dete zna kada je vreme za jelo, učenje, igru, spavanje...

BONUS VIDEO:

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija