• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Punkufer

07.05.2015

11:45

GRICKANJEM KIKIRIKIJA pobedite bolesti srca!

Ljubav

GRICKANJEM KIKIRIKIJA pobedite bolesti srca!

Podeli vest

Konzumiranje kikirikija, ili maslaca od kikirikija u manjim količinama nekoliko puta nedeljno, može gotovo prepoloviti šanse za srčani udar, zaključak je istraživača s Harvarda koji su napravili studiju vezanu uz kikiriki i njegov uticaj na bolesti srca

U malim količinama, prema njima, kikiriki smanjuje nivo lošeg holesterola, ublažava upale i utiče pozitivno na krvne sudove u blizini srca. 

Harvardsko istraživanje ispitalo je prehrambene navike šest hiljada žena s dijabetesom tipa 2, koji podiže šanse za srčani ili moždani udar.

Sve učesnice popunjavale su upitnike o hrani svake dve godine, ukupno tokom deset godina.

Kad su naučnici na kraju uporedili njihove prehrambene navike s postotkom žena koje su doživele moždani ili srčani udar, zaključili su da su žene koje su konzumirale kikiriki, ili maslac od kikirikija, imale najmanje šanse za infarkt ili moždani udar.

Naime, rizik od infarkta smanjio se čak za 44% ukoliko se 30 grama kikirikija unosilo u organizam pet puta nedeljno. 

Šta čekate? Dajte šansu kikirikiju i uključite ga u vaše prehrambene navike. Ali ne zaboravite, nemojte preterivati s količinama jer je ova namirnica kalorična, bogata mastima a često i presoljena. Dakle, uživajte umereno!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija