• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: hr.n1

10.11.2015

15:26

PET NAJPOŽELJNIJIH namirnica za početak dana

Ljubav

PET NAJPOŽELJNIJIH namirnica za početak dana

Podeli vest

Svi znamo da je doručak najvažniji dnevni obrok koji ne bi trebalo da se preskoči

Ovo je pet najpoželjnijih namirnica za početak dana. 

1. Ovsena kaša (sadrži vlakna, bogata je omega 3 masnim kiselinama i sadrži folate i kalijum). Najviše je vlakana u prepolovljenim zrnima (steek-cut), a birajte uvek ovsene pahuljice bez dodatka šećera. Skuvaju se za samo 15 minuta, a možete ih zasladiti medom, mlekom, ili im dodati voće i malo orašastih plodova. 

2. Grčki jogurt s karakterističnim oštrim ukusom bogat je kalcijumom i belančevinama, sadrži ih dvostruko više nego obični jogurt. Najbolje ga je za doručak pojesti samog, bez slatkih dodataka i nećete uskoro biti gladni. A ako želite još i nešto slatko, možete pojesti neko voće po svom izboru. 

OVE NAMIRNICE su najbolji izvori vitamina B!

3. Pšenične klice. Samo dve kašike pšeničnih klica osiguravaju čak 15 odsto dnevno preporučenog unosa vitamina E koji nam u ishrani obično nedostaje. Možete ih dodati doručku tako da ih umešate u obični jogurt ili u svoj najdraži smuti. 

4. Grejp pozitivno utiče na sagorevanje viška kilograma i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, grejp je odličan za hidraciju organizma i bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sistem Za dobro kombinovan doručak konzumirajte ga zajedno s belančevinama – jajem ili običnim jogurtom. 

5. Banana je puna dobrih ugljenih hidrata koji su 'glavni krivac' za to da se dugo nakon doručka osećamo sito. Sadrži veliku količinu kalijuma, a dobro se kombinuje sa žitaricama i zobenom kašom. Sve ove namirnice deci osiguravaju energiju, jačaju imunitet i čuvaju ih od učestalih infekcija koje se u hladnijim mesecima lakše šire u vrtićima i školama. Važna je i raznovrsna ishrana, bazirana na celovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama, koja isključuje rafinisane proizvode, posebno šećer.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija