• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tportal

28.02.2016

21:15

OTKRIVAMO Evo šta se dešava u organizmu ako ne jedete vlakna!

Ljubav

OTKRIVAMO Evo šta se dešava u organizmu ako ne jedete vlakna!

Podeli vest

Nutricionisti preporučuju odraslim osobama da jedu 14 grama vlakana na svakih 1.000 kalorija koje konzumiraju, a to je oko 25 grama za žene i 38 grama za prosečnog muškarca

Ako vam se u ishrani svakodnevno na tanjiru nalazi više prerađene od sveže hrane, teško ćete dostići preporučeni unos vlakana u organizam. Upravo zato nutricionisti stalno naglašavaju da treba birati sveže voće i povrće uz celovite žitarice i mahunarke.

KAKO IZLEDA 200 KALORIJA u različitim namirnicama?

Vlakna su neprobavljivi ugljeni hidrati s malo kalorijske vrednosti, potiču iz čvrstih struktura voća, povrća i žitarica i nisu rastvorljivau vodi, a druga su želatinasti deo plodova i rastvorljiva su u vodi.

Više vlakana znači manje grickalica i vitku liniju

Kad pojedete neki sendvič od belog hleba i narezaka, bez imalo povrća, vrlo brzo ogladnite. Bolji bi odabir bilo meso s puno povrća uz malo integralnog pirinča i zahvaljujući vlaknima mnogo se duže bude sit. Nerastvorljiva vlakna upijanjem vode dobijaju na volumenu i tako nam daju osećaj sitosti. Rastvorljiva vlakna usporavaju promet hrane u gornjem delu probavnog trakta odlažući osećaj gladi, a ubrzavanjem prolaska hrane kroz donji deo probavnog trakta olakšavaju poslednju fazu probave. To na kraju znači i manje grickanja u naletu strašne gladi koju uzrokuju nezdrave namirnice pune šećera. Na taj način lakše održavate vitku liniju i ne mučite se s viškom kilograma.  

Zdravlje debelog creva

Ishrana bogata vlaknima pomaže celokupnom zdravlju debelog creva i redovnoj probavi. Ako vas muči konstipacija, obavezno uvrstite u ishranu mahunarke i sve ostale namirnice koje imaju vlakna. Takva ishrana može pomoći u sprečavanju pojave hemoroida i divertikulitisa, stanja u kojem na debelom crevu nastaju male vrećice crevne sluznice koje izbijaju kroz zid creva kao mali baloni. To je blaga bolest, ali može dovesti do komplikacija poput perforacije creva.

DESET NAMIRNICA koje nikada ne treba da jedete pred spavanje!

 

Snižavaju holesterol

Rastvorljiva vlakna sakupiće loš holesterol u probavnom sistemu i tako sprečiti da uđe u krv. Kad se smanji  holesterol za jedan posto, smanji se i mogućnost od bolesti srca odnosno srčanog udara za dva posto. Tako je studija objavljena uBritish Medical Journalu potvrdila kako dodatno uzimanje od sedam grama vlakana na dan smanjuje šansu za srčanim udarom od devet posto. Mahunarke su, na primer, odličan izvor vlakana. U pola šoljice kuvanog pasulja može biti i do 10 grama vlakana, a mahunarke su inače bogate kalijumom i magnezijumom, važnim mineralima za zdravlje srca i gvožđem i vitaminom B.

Preventivno deluju protiv dijabetesa

Dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvi i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. To je posebno važno za one koji pate od dijabetesa. I dugoročne su studije pokazale da ishrana bogata vlaknima može dovesti do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, posebno kod visokorizične grupe. Studija objavljena u Archives of Internal Medicineu, pokazala je zašto su mahunarke dobre za održavanje nivoa šećera u krvi. Oboleli od dijabetesa tipa 2 svakodnevno su jeli šalicu kuvanog pasulja  tri nedelje pa se pokazalo da im je nivo šećera i krvnog pritiska niža nego na početku eksperimenta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija