• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

14.04.2016

14:32

BILJKAMA PROTIV BUBA! Lavanda tera komarce, bosiljak leči ujed pauka!

Ljubav

BILJKAMA PROTIV BUBA! Lavanda tera komarce, bosiljak leči ujed pauka!

Podeli vest

Roštiljanje u prirodi može da ima i svoju manje lepu stranu, a to je susret sa mnogobrojnim insektima koji lete, puze, gamižu i ujedaju

U apotekama mogu da se kupe preparati koji ih teraju, kao i oni koji ublažavaju posledice njihovih uboda ili ujeda, ali ukoliko više volite prirodne preparate, odlična zaštita mogu da budu i neke biljke i njihova etarska ulja.

1. Komarci

Lavanda je jedna od najčešće korišćenih biljaka za rasterivanje insekata, dok je etarsko ulje ove biljke idealna prva pomoć posle ujeda ili uboda (može da se maže nerazređeno) jer sadrži mnogo kamfora, cineola, linalola.

PROTIV NESANICE: Biljke uz koje ćete lakše zaspati!

Oterajte komarce decilitrom maslinovog ulja i 40 kapi etarskog ulja lavande. Ulja sipajte u manju staklenu flašicu, zatvorite, dobro promućkajte i namažite kožu posle tuširanja. Osim toga, za zaštitu od uboda komaraca, nerazređeno lavandino ulje možete da nakapate po koži. Ako smesu pravite za dete, umesto 40, koristite 15 kapi lavandinog ulja.

2. Pčele

Kamilica se u narodnoj medicini koristi vekovima, a naučna istraživanja dokazala su da je jedna od najlekovitijih biljaka. Obiluje etarskim uljem, a sadrži i gorke materije, tanine i ugljovodonike.

Koristi se protiv upala, za ublažavanje otoka i da rane brže zacele. Kod uboda pčele, uzmite tri kapi etarskog ulja kamilice, kašičicu sode bikarbone i kašičicu destilovane vode. Žaoku izvadite pincetom i na mesto uboda stavite hladan oblog pripremljen od vode, sode bikarbone i ulja kamilice. Obloge menjajte sve dok otok ne splasne.

(VIDEO) IZGLADNITE RAK! Ovim namirnicama možete lakše da ga pobedite!

3. Pauci 

Bosiljak od davnina slovi za lekovitu biljku, a lekovitost potiče od etarskog ulja, koje jako miriše. Osim ulja, bosiljak sadrži glikozide i malo tanina, saponina i gorkih materija. Dobar je antiseptik, sedativ i konzervans. Koristi se da otera insekte, za ublažavanje uboda i ujeda insekata i protiv infekcija. Kad pauk ujede, potrebni su vam listovi bosiljka - nekoliko puta tokom dana mesto ujeda dobro istrljajte izgnječenim listom ove biljke.

ČAJ OD LAVANDE proverena pomoć kod nesanice


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija