• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

27.05.2016

21:05

SNIŽAVA ŠEĆER Ova tropska voćka je prirodni insulin!

Ljubav

SNIŽAVA ŠEĆER Ova tropska voćka je prirodni insulin!

Podeli vest

Tropska voćka karela snižava nivo šećera u krvi. Sok deluje protiv virusa, čisti creva od mikroorganizama, pomaže u mršavljenju

U Indiji se karela izuzetno ceni, smatra se supernamirnicom i tradicionalno pije izuzetno gorak i nezaslađen, sveže isceđen sok od jedne dinje. Više od te dnevne doze se ne preporučuje.

S obzirom na to da Indusi veruju da je upravo ovo voće razlog njihove dugovečnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja, često je imaju na trpezi. Gorčinu smanjuju tako što je mariniraju u slanoj vodi, uklanjaju unutrašnjost ploda i pune ga raznim začinima, crnim i belim lukom, pa vezuju koncem i prže u ulju.

Kod nas u bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane može da se nađe flaširan sok od karele i ekstrakt u kapsulama.

Karela se tradicionalno koristi u kuvanju i medicini kod naroda Azije, Afrike i južne Amerike. Tropska biljka iz porodice loze (Momordica sharantia) je jedna od retkih koja je dobila potvrdu o lekovitosti od zvanične medicine. Zovu je i gorka dinja, otkrivena je u Indiji, odakle je u 14. veku preneta u Kinu, pa u druge delove sveta. Naročito je popularna među Japancima sa Okinave, koji su poznati po dugovečnosti. 

Raste kao loza, dugih i rascepkanih, jestivih gorkih listova i žutih cvetova. Najpoznatija je po izuzetno gorkom plodu, koji podseća na bradavičastu tikvicu izduženog oblika, kao i na krastavac. Dok je mlad, zelene je boje, a kad sazri postaje narandžasto-žut. Zreo puca na tri dela i pojavljuju se jarkocrvene semenke, gorke i jestive. 

Karela sadrži malo kalorija, a nezreli plodovi su riznica vitamina C, B1, B2, B3. Obiluju kalijumom i fosforom, magnezijumom, cinkom, manganom, folatima, vlaknima i drugim korisnim sastojcima, koji povoljno deluju na imunitet i celokupno zdravlje. Ovo voće je prirodni insulin, sadrži specifičan sastojak glikoprotein lektin koji snižava nivo glukoze, odnosne šećera u krvi. 

Osim toga, čisti toksine iz organizma i leči psorijazu, podiže nivo energije i olakšava disanje. Deluje i kao imunomodulator, jer ekstrakti iz karele pojačavaju imunološke funkcije ćelija, što je važno za obolele od HIV- a, karcinoma i drugih teških bolesti. 

Postoje dokazi da redovno konzumiranje soka gorke dinje "izgladnjuje" ćelije raka i tako ih uništava. Takođe, sok deluje antivirusno, čisti creva od mikroorganizama, ublažava varenje i pospešuje mršavljenje, olakšava probleme izazvane dijabetesom, ubrzava zarastanje rana. Od osušenog lišća pravi se čaj protiv bakterija, koji podstiče varenje i leči malariju. 

Karela se ne preporučuje samo trudnicama i dojiljama, jer njeni sastojci mogu da izazovu kontrakcije materice, a dojilje putem mleka bebe snabdevaju materijama iz biljke koje su nepoželjne za najmlađi uzrast. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija