• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.06.2016

17:39

BOLJE OD LEKOVA Maline usporavaju starenje i štite srce!

Ljubav

BOLJE OD LEKOVA Maline usporavaju starenje i štite srce!

Podeli vest

Maline su dobar izvor vitamina K i magnezijuma, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana. Dosadašnja istraživanja su pokazala da maline imaju moćno antioksidaciono delovanje i služe za prevenciju niza bolesti

Maline su odličan izvor antioksidanata koji smanjuju nivo slobodnih radikala i učestvuju u prevenciji privremenog starenja kože.

Poboljšavaju zdravlje srca

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports", je pokazalo da maline imaju odlično protivupalno delovanje i smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanog i moždanog udara. Naučnici su takođe ustanovili da maline mogu da poboljšaju cirkulaciju krvi.

Podstiču mršavljenje

Maline sadrže fitonutrijente koji ubrzavaju metabolizam. Kada su naučnici poredili delovanje malina s drugim namirnicama (đumbir, beli luk i citrusno voće), ustanovili su da maline podstiču sagorevanje masnog tkiva i povećavaju potrošnju kalorija u stadijumu mirovanja.

Regulišu nivo šećera u krvi

Iako su slatke, maline imaju nizak glikemijski indeks. Jako su dobar izvor vlakana i ne uzrokuju nagle promene nivoa šećera u krvi.

Smanjuju rizik od nastanka raka

Naučnici su ustanovili da maline imaju moćno antikancerogeno delovanje i da mogu da smanje rizik od nastanka različitih vrsta raka. Naročito učinkovitima su se pokazale u prevenciji raka debelog creva.

Ublažavaju simptome artritisa

Zahvaljujući moćnom protivupalnom delovanju, maline mogu da ublaže simptome hroničnih upalnih bolesti, kao što je reumatoidni artritis. Jedno istraživanje je pokazalo da maline usporavaju propadanje hrskavice i ublažavaju upalu na području zglobova i vezivnog tkiva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija