• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

27.06.2016

18:06

KOMARCI NA DISTANCI: Kako se zaštititi od krvopija?

Ljubav

KOMARCI NA DISTANCI: Kako se zaštititi od krvopija?

Podeli vest

Osobe sa nultom krvnom grupom omiljene su žrtve dosadnih letnjih napasti

Naučnici kažu da komarci svoje žrtve biraju prvenstveno na osnovu krvne grupe. Tako prosto obožavaju osobe koje su nulta krvna grupa, mnogo manje vole one sa A krvnom grupom, dok su im B i AB najmanje zanimljive.

Takođe, češće grizu one ljude koji kada dišu izbacuju više ugljen-dioksida. Privlače ih i druge supstance koje se izlučuju kroz znoj, poput mlečnih kiselina, mokraćnih kiselina, amonijaka, steroida i holesterola. Vole trudnice i osobe koje vežbaju (zbog mlečne kiseline). Ipak, postoji dosta toga što možete da uradite da biste se spasli od njihovog ujeda.

KRVOPIJE U AKCIJI Zašto ujed komarca toliko svrbi

Nosite što svetliju odeću (privlače ih teget i crna) jer će to odbiti komarce

# Nosite što svetliju odeću (privlače ih teget i crna) jer će to odbiti komarce. Ukoliko planirate boravak u prirodi, obavezno nosite duge rukave i nogavice, to će komarcima znatno otežati posao.

Neočekivani repelent

Jedan od parfema brenda "Viktorijas sikret" "VS Bombshell" deluje odlično i kao repelent. Istraživači su sasvim slučajno otkrili "njegovo tajno delovanje" na Univerzitetu Nju Meksiko kada su odlučili da testiraju nasumice odabranih osam komercijalnih repelenata i dva parfema, od kojih je jedan bio VS Bombshell (koji je jedna od naučnica dobila na poklon). Pretpostavili su da će upravo taj cvetni, slatki miris parfema biti pravi magnet za komarce, ali pokazalo se sasvim suprotno. Parfem VS je odličan repelent i odbija komarce i do dva sata nakon primene.

# Izbegavajte šetnju pored reka, šuma i u parkovima posebno u periodima kada komarci najviše ubadaju, a to je sumrak ili rano jutro.

# U aroma lampi pomešajte 10 kapi ulja citronele i 5 kapi ulja lavande u malo vode. Budući da je reč o jakim uljima, ne ostavljajte lampu da gori predugo ili lagano otvorite prozor i navucite zavese kako biste sprečili ulazak komaraca.

# Pomešajte u bočici s raspršivačem 50 kapi ulja citronele, kašičicu alkohola i decilitar destilovane vode. Sprej možete raspršiti po odeći, zavesama, posteljini i slično.

# Za izlazak u bočicu od 100 ml dodajte 10 do 15 ml eteričnog ulja i do vrha je napunite alkoholom. Uvek dobro promućkajte pre raspršivanja. Mešavinu nanosite samo na odeću, i ponovite svakih sat do dva, ako ste okruženi komarcima.

Public

NIJE KOMARAC! Ako vas ova mušica ujede hitno se obratite lekaru!

U aroma lampi pomešajte 10 kapi ulja citronele i 5 kapi ulja lavande u malo vode

# Poznato je da komarci ne podnose miris lavande. Njeno (čisto) ulje možete naneti na kožu, pa kao zaštitu koristiti i samo njega. Na vrh prsta stavite malo ulja, pa njime prođite iza uha, ispod vrata, po nadlakticama i na nekoliko tačaka po nogama.

# I eterično ulje ruzmarina ima svojstva jakog repelenta. Pomešajte 10 mililitara tog ulja s pola decilitra maslinovog ulja i time lagano namažite delove ruku i nogu koji nisu zaštićeni odećom.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija