• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lovesensa.rs/informer.rs

04.07.2016

22:16

KRATAK TEST OD 9 PITANJA: Da li patite od adrenalinskog umora?

Ljubav

KRATAK TEST OD 9 PITANJA: Da li patite od adrenalinskog umora?

Podeli vest

Sindrom 21. veka - ili adrenalinski umor - nije lako prepoznati, ali je Svetska zdravstvena organizacija odlučila da ovom teškom stanju treba posvetiti pažnju - evo testa za lakše otkrivanje tog sindroma

Sindrom 21. veka izraz je za grupu nespecifičnih siptoma, koji je postao toliko čest u naše vreme da ga je prepoznala i Svetska zdravstvena organizacija. Reč je o stanju koje se još ne svrstava u bolesti, ali se osobe koje od njega pate generalno osećaju veoma loše. U pitanju je - adrenalinski umor!

Ova nuspojava modernog načina života, od koje češće pate žene nego muškarci, javlja se zbog visokog nivoa hormona kortizola koji se pojačano proizvodi u stanjima stresa i uzbuđenosti.

U detinjstvu, nivo kortizola se prirodno podiže ili spušta - u zavisnosti od stanja uzbuđenosti, ali kod mnogih se u odraslom dobu nivo kortizola stalno održava na visokom nivou. I upravo otuda dolazi osećaj stalnog umora. Najveći problem sa ovim sindromom jeste što je njega teško prepoznati i postaviti dijagnozu.

VEČERAS JE NOĆ BEZ MESECA: Ove večeri se snovi ostvaruju!

Naime, većina ljudi je neprekidno pod nekim stresom - sve može početi incidentom - razvodom, gubitkom bliske osobe, problemima s novcem - a onda povećana briga rezultira stalno visokim kortizolom. Pored toga, živimo u "telu koje neprekidno radi" - uz kortizol, žlezde prozvode još pedesetak hormona - uključujući i progesteron, estrogen i testosteron.

Stanje često komplikuje i nesanica, što dovodi do "kvake 22" - san nam je potrebniji nego ikad, a ne možemo da spavamo.

Kako prepoznati sindrom 21. veka?

LEKOVI SU OKO NAS: Glavni iscelitelji u domaćinstvu!

Prema doktoru Džejmsu Vilsonu, čoveku koji je prvi prepoznao ovo stanje, u odgovoru na to pitanje pomoći će vam sledeći kratki upitnik:

1. Da li ste umorni bez ikakvog razloga?

2. Imate li problem sa buđenjem i ustajanjem iz kreveta?

3. Potrebna vam je kafa, kola, slane ili slatke grickalice kako biste se pokrenuli?

4. Osećate se "pregaženo" i stresirano?

5. Stalno osećate potrebu za slanim ili slatkim grickalicama?

6. Imate problema sa obavljanjem dnevnih zadataka?

7. Ne možete lako da se oporavite posle stresa ili bolesti?

8. Više se ne zabavljate?

9. Želja za seksom vam je opala?

RIZNICA ZDRAVLJA: Kajsije, pa na sunce!

Ukoliko ste potvrdno odgovorili na većinu ovih pitanja, nemojte previše da očajavate - tako ćete samo pogoršati stres.

Shutterstock

Uzročnik je, uopšteno, način života u modernom dobu, ali konkretni faktori koji utiču na razvijanje sindroma 21. vek su sledeći:

- Loša ishrana (belo brašno, šećer, malo voća i povrća, manjak sveže hrane, itd.)
- Često pribegavanje slanoj ili slatkoj hrani, kao i kafeinskih napicima kad ste umorni.
- Kasni odlazak na spavanje, iako ste umorni.
- Osećanje ili ponašanje kao da ste nemoćni.
- Konstantno forsiranje sebe.
- Uporni pokušaji da budete savršeni.
- Istrajavanje u stiuacijama iz kojih ne možete da izvučete pobedu.
- Manjak aktivnosti u kojima uživate i koje podmlađuju.

KAO RUKOM ODNESEN! Rešite se celulita za manje od minuta!

Ako se prepoznajete u ovim opisima, evo kako možete sami sebi da pomognete:

Trebalo bi da počnete više da vežbate, i da stvorite vreme u kome nećete misliti o problemima - dakle, zakažite redovnu masažu ili se opustite uz omiljenu seriju na televiziji.

Kako je i loša ishrana jedan od uzroka, bolja ishrana će vam pomoći - trebalo bi da jedete više celog zrna žitarica, ribe i voća, kao i da svoju ishranu obogatite magnezijumom i vitaminima C i B12.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija