• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

15.08.2016

09:44

NI PO NAJVEĆOJ VRUĆINI: Ove namirnice NIKAKO ne smete da držite u frižideru!

Ljubav

NI PO NAJVEĆOJ VRUĆINI: Ove namirnice NIKAKO ne smete da držite u frižideru!

Podeli vest

Iako verovatno zvuči kao najsigurniji način za čuvanje namirnica, držanje istih u frižideru nekada i nije dobro rešenje. Neka hrana gubi svoj ukus i teksturu, brže se kvari i buđavi kada je u frižideru

Upravo su ove namirnice predodređene da se drže van frižidera:

PARADAJZ

Da li ste ikada zagrizli paradajz i otkrili da nema baš fin ukus? Šanse su velike da ste ga držali u frižideru. Paradajz u frižideru gubi svoj ukus jer hladan vazduh sprečava proces sazrevanja. 

Temperatura takođe menja teksturu paradajza, ostavljajući ga mekanim. Iako vam verovatno prija kada je hladniji, najbolje bi bilo da ga držite na pultu u kuhinji.

NOVA METODA! Tumor jetre leče alkoholom!

BOSILJAK

I dok mnogi ljudi drže bosiljak u manjim pregradama u frižideru, istraživanja su pokazala da to zapravo nije dobro. 

Držanje bosiljka u frižideru će učiniti da brže vene, a takođe će poprimiti sve mirise, pa će izgubiti svoju svrhu. Ukoliko želite da sačuvate biljke na najbolji mogući način, stavite ih u čašu sveže vode, kao cveće.

Shutterstock

KROMPIR

Držanje krompira u frižideru pretvara skrob u šećer mnogo brže, pa ćete pri kuvanju dobiti slatki, gnjecavi krompir. Umesto toga, najbolje bi bilo da ga držite u papirnoj kesi, na hladnijem mestu poput ostave ili čak pored frižidera.

(VIDEO) SMETAJU VAM MASNE NASLAGE? Evo kako stvarno izgleda liposukcija!

HLEB

Mnogi misle da je držanje hleba u frižideru prečica ka njegovoj dugotrajnosti i da će tako duže vreme ostati svež. Zapravo, hladna temperatura uzrokuje da se skrob brže kristalizuje, nego što bi na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces kojim hleb postaje tvrd i ustajao. 

Dok zamrzavanje hleba zaista odlaže njegovo buđanje, hleb se najbolje čuva kada je van frižidera.

Shutterstock

KAFA

Želite kafu koja je sveža, jaka i punog ukusa? Izbegavajte da je držite u frižideru po svaku cenu. Kafa zapravo gubi svoj ukus u frižideru, primajući mirise druge hrane. Držite je na tamnom mestu, kao što je ormaić, a ukoliko imate baš velike količine, možete je držati u zamrzivaču. 

Ipak, ako biste voleli da vam se frižider manje oseća, možete manju količinu kafe staviti u njega, kako bi "pokupila" mirise.

OTVORENE KONZERVE

Ako držite otvorene konzerve u frižideru može doći do curenja metala u hranu. Ostatke prebacite u kutije za hranu gde će sačuvati svoju svežinu i nećete morati da brinete o eventualnom trovanju.

STRUČNJACI TVRDE: Čišćenje zuba koncem je beskorisno?!

BANANE

Banane su tropsko voće, pa samim tim i bolje "funkcionišu" na višim temperaturama. Hladne temperature usporavaju njihov proces sazrevanja, pa mnogi kažu da ukoliko zelenije banane držite u frižideru, one nikada neće sazreti. 

Bilo bi dobro da uzmete posudu koja je predviđena za čuvanje voća i da ga držite van frižidera, tako ćete ujedno sprečiti i da pocrni. 

LUBENICE

Verovatno i najveće iznenađenje koje se nalazi na ovoj listi jesu lubenice. Svi znaju da nema ukusnije stvari od dobro ohlađene lubenice u letnjem periodu, ali ona će biti mnogo bolja po vas ukoliko se drži van frižidera.

Lubenica koja se čuva na sobnoj temperaturi ima mnogo više antioksidanasa od one koja se drži u frižideru, a takođe i duže traje. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija