• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dailymail.co.uk/informer.rs

16.09.2016

13:02

VERA U NIKOTIN: Evo zašto je TOLIKO TEŠKO ostaviti cigarete!

Ljubav

VERA U NIKOTIN: Evo zašto je TOLIKO TEŠKO ostaviti cigarete!

Podeli vest

Ako verujete u "moć nikotina", vaša zavisnost je snažnija, rezultati su najnovijeg istraživanja

Znate da nije zdravo, znate da bi bilo pametno da prestanete, pa ipak, nikako da ostavite cigarete? Evo o čemu se radi.

Sa prvim dimom cigarete, nikotin izaziva pravi dopaminski "udar", a ova hemijska reakcija zapravo je ključ zavisnosti od cigareta. Ali, naučnici sa Univerziteta Teksasa sproveli su istraživanje koje je pokazalo da je nešto drugo još značajnije - očekivanje pušača da nikotinski udar izazove takvu reakciju, prenosi "Dejli mejl".

ISPOVEST TIHANE KOJA JE BOLESNA IŠLA DA RADI: Bojala sam se šefa!

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da ako osoba veruje da puši cigaretu bez nikotina, taj dopaminski udar izostaje, čak i ako je u pitanju cigareta koja zapravo sadrži nikotin.

Ispostavilo se da za zadovoljenje žudnje za nikotinom nije dovoljno samo zapaliti cigaretu koja ga sadrži, već osoba mora i da VERUJE da će uneti nikotin.

- Ovi rezultati pokazali su da da bi nikotin delovao na ispitanika, on mora da veruje da je nikotin tu - kaže dr Ksjaosi Gu koji je vodio istraživanje u kojem su učestvovala 24 okorela pušača.

OTROVNA NAVIKA! Pušenje u automobilu štetnije od udisanja gasova iz auspuha!

Tokom četiri dana, ispitanici su dva puta dobijali cigarete koje sadrže nikotin, a dva puta placebo. Kad su pušili cigarete sa nikotinom, jednom im je rečeno da ga one sadrže, a jednom da ga ne sadrže, a ista procedura ponovljena je i tokom dva dana kada im je davan placebo.

Tokom eksperimenta, vršena su snimanja moždane aktivnosti funkcionalnom magnetnom rezonancom, da bi se utvrdilo da li se aktiviraju centri za zadovoljstvo.

PUŠAČI TVRDE: Pušenje je bolest zavisnosti, a ne loša navika!

- Očekivali smo da konzumacija nikotina izazove zadovoljenje centara u mozgu, ali to nije ono što smo otkrili - izjavio je dr Rid Montag, koautor studije. Snimci moždane aktivnosti pokazali su da je za zadovoljenje centara u mozgu važno da ispitanici veruju da konzumiraju nikotin.

Ispostavilo se da se centri za zadovoljstvo aktiviraju ako ispitanici puše cigarete koje ne sadrže nikotin, ali im je rečeno da ga sadrže, ali i da se ne aktiviraju čak i ako puše prave cigarete ali im je za njih rečeno da ne sadrže nikotin.

Naučnici se nadaju da bi ovo saznanje moglo da doprinese razvoju novih terapija protiv pušenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija