• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav i zdravlje

01.12.2016

10:55

SEKS KAO RULET Intimni odnosi bez zaštite najčešći su uzrok zaraze HIV-om!

Ljubav

SEKS KAO RULET Intimni odnosi bez zaštite najčešći su uzrok zaraze HIV-om!

Podeli vest

Kada je 1981. godine registrovan prvi slučaj HIV-a u svetu, ta dijagnoza značila je smrtnu presudu. Danas je to bolest sa kojom se, uz terapiju, može živeti i 50 godina od trenutka zaraze

Znamo danas da nas kondom štiti od zaraze HIV-om, ali isto tako smo naučili da se HIV ne može preneti poljupcem, dodirom, znojem, ujedom komarca, preko posuđa, WC šolje, na bazenu... To je infekcija i bolest sa kojom se, uz lekarsko praćenje i terapiju, može normalno i kvalitetno živeti i 50 godina od trenutka zaraze.

Međunarodni dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra, a stručnjaci upozoravaju da seks bez zaštite postaje rulet sa HIV-om.

Tri decenije kasnije

HIV se prenosi isključivo putem krvi, sperme, presemene tečnosti, vaginalnog sekreta i majčinog mleka

U svetu više od 37 miliona osoba živi sa HIV-om, dok u Srbiji sa HIV-om živi oko 3.000 ljudi, ali se procenjuje da još oko 1.500 ne zna ni da ima ovaj virus.

- Kada je 1981. godine registrovan prvi slučaj HIV-a u svetu, ta dijagnoza značila je smrtnu presudu. Danas, 35 godina kasnije, osobe zaražene virusom HIV-a mogu da vode sasvim normalan život i dožive duboku starost - kaže prof. dr Darko Nožić.

Shutterstock

3.000 osoba

u Srbiji ima HIV

Uz odgovarajuću terapiju virus može da se "uspava" toliko da se njegovo prisustvo ne može videti u analizama krvi. Ovo ne znači da osoba nema HIV i da ga ne može preneti na druge, ali znači da virus ne ugrožava život i zdravlje njegovog nosioca. U Srbiji se primenjuje ista strategija koja se primenjuje i u razvijenim zemljama sveta, osim što možda nisu dostupna dva ili tri leka, od svih koji postoje i koji su registrovani u svetu.

- Ako se na vreme ne počne sa terapijom, virus HIV-a sve više narušava funkcionisanje imunog sistema i na kraju čovek oboleva od side. Sida je zapravo završni stadijum infekcije, kad je imunološki sistem čoveka u potpunosti narušen - objašnjava naš sagovornik.

Shuttestock

Opšta kultura

Simptomi HIV-a

Prvi simptomi HIV-a mogu podsećati na simptome gripa ili na infektivnu mononukleozu, bolest koja je veoma rasprostranjena kod mladih. Javljaju se povišena temperatura, glavobolja, malaksalost i eventualno oticanje limfnih žlezda. Virus može dospeti u organizam i bez izraženih simptoma, pa se zato dešava da neki ljudi godinama ne znaju da su se zarazili, navodi dr Darko Nožić.

Uprkos svim činjenicama, kod nas se prema osobama zaraženim virusom HIV-a i danas gaje velike predrasude.

- Mnogi misle da je opasno biti u njihovoj blizini, da se HIV prenosi maltene pogledom. HIV se, naime, prenosi isključivo putem krvi, sperme, presemene tečnosti, vaginalnog sekreta i majčinog mleka. Dakle, virus se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom, korišćenjem iste igle za ubrizgavanje narkotika, dojenjem i tokom samog porođaja sa inficirane majke na bebu - navodi profesor.

S druge strane, HIV se NE prenosi svakodnevnom komunikacijom, poljupcem (ukoliko osoba nema rane u ustima), rukovanjem niti kapljično. Možete slobodno da koristite iste peškire, posteljinu, posuđe koje koristi zaražena osoba, a da se vi sami ne zarazite.

Sida je završni stadijum infekcije, kad je imunološki sistem čoveka u potpunosti narušen

- Potrebno je da svako ko je imao rizični seksualni kontakt ili kontakt sa krvlju uradi HIV test. Uostalom, zajedno sa poznavanjem osnovnih činjenica o HIV infekciji i testiranje na HIV postalo je sastavni deo opšte kulture. Prvi test koji se radi je ELISA test, kojim se određuju antitela na HIV i koji može pokazati infekciju već nakon dve-tri nedelje, a najkasnije šest meseci od rizičnog kontakta. Pozitivan ELISA test podrazumeva da se odmah uradi drugi, potvrdni test - kaže doc. dr Jovan Ranin, infektolog sa Klinike za infektivne i tropske bolesti i naglašava:

- Upotreba kondoma, koja nije apsolutna zaštita, ali je najbolja koju imamo, neophodna je u svim seksualnim kontaktima u koje stupamo sa osobama čiji HIV status ne znamo.

DAN BORBE PROTIV SIDE! U Srbiji 74 novozaraženih!

 

 


    


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija