• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas/Informer.rs

02.01.2017

15:50

U SAT VREMENA UMRE ŠESTORO LJUDI! Od ove bolesti je PREMINULO najviše SRBA u 2016!

Ljubav

U SAT VREMENA UMRE ŠESTORO LJUDI! Od ove bolesti je PREMINULO najviše SRBA u 2016!

Podeli vest

Statistike su pokazale da je Srbija treća u svetu po stopi smrtnosti od ovih oboljenja

Već godinama, a to se potvrdili i podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" iz (sada već prošle) 2016. godine, Srbi najviše umiru od srčanih oboljenja, tačnije na godišnjem nivou umre preko 50.000 ljudi. To znači da svakog sata, svakog dana u godini, od srčanih oboljenja umre šest osoba, starosne dobi od 25-64. godina. Pokazalo se da je svaki peti bio muškarac, a svaka 14. žena.

Na 100.000 stanovnika oko pet umre bez ikakvih prethodnih problema vezanih za kardiovaskularne probleme, između 16.000 i 18.000 pacijenata doživi jedan infarkt godišnje, a trećina njih nikada ne dođe u bolnicu.

Shutterstock

Naši lekari tvrde da Srbija ima 13 centara u kojima se radi kateterizacija srca, da je prošle godine u njima uspešno izlečeno 5.093 pacijenata, pružajući im najsavremeniju terapiju.

KAKO DOLAZI DO INFARKTA?

Najčešći uzrok infarkta je zakrčenje krvnih sudova (ateroskleroza) koji krvlju snabdeva srčani mišić. To počinje još u ranoj mladosti, jače se ispoljava posle 30. godine, a potom se sve brže razvija. Infarkt srca nastaje kada dođe do pucanja plaka (nataloženih naslaga) na aterosklerotskoj promeni, tada se sadržaj plaka oslobodi i zapuši neku od koronarnih arterija. Deo srca koji ona ishranjuje ubrzo odumire. Drugi, ređi, uzrok je grčenje srčanog mišića oko arterije.

Najčešći uzroci koji dovode do ove bolesti su: hipertenzija (visok krvni pritisak), genetika, fizička neaktivnost, pušenje, stres, dijabetes i gojaznost. Lekari napominju da se više od 80 odsto prevremenih smrti i više od 50 odsto obolevanja od srčanog i moždanog udara može sprečiti kontrolom tri bitna faktora rizika − pušenje, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

Shutterstock

Kako biste smanjili mogućnost da ga doživite, kao što smo već napomenuli, morate se odreći svih loših navika. Pacijenti, koji su već jednom preživeli infarkt, svesni su da ih sledeće srčano oboljenje može odvesti u smrt.

Lekari nas savetuju da usporimo sa instant životom, da manje radimo, a više da uživamo, posebno aludirajući na ljude iz menadžerskih redova, kojima su srčana oboljenja najviše svojstvena.

U svetu svake godine umre više od 17 miliona ljudi od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine od tih bolesti umreti čak 20 miliona osoba. Srbija je treća u svetu po broju umrlih od bolesti srca, odmah iza Ukrajine i Rusije!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija