• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

23.01.2017

19:38

TO LUDO SRCE! Šta vam je činiti kad PRESKAČE?

Ljubav

TO LUDO SRCE! Šta vam je činiti kad PRESKAČE?

Podeli vest

Preskakanje, stručno palpitacije, pojava je ubrzanog lupanja srca. Ono može biti podstaknuto stresom, prekomernim vežbanjem, lekovima ili pojedinim medicinskim stanjima

Otprilike 36 miliona puta godišnje srce kuca tačno kako bi trebalo - zato je toliko strašno kada ono povremeno izgubi svoj ritam. Preskakanje srca, stručno palpitacije, pojava je ubrzanog lupanja srca. Ono može biti podstaknuto stresom, prekomernim vežbanjem, lekovima ili pojedinim medicinskim stanjima. Srećom, postoje razni načini da se palpitacije zaustave skoro odmah čim počnu, ili još bolje, možete ih sprečiti vežbanjem tehnika koje smanjuju stres.

Koliko je ozbiljno?

Iako preskakanje srca može biti zabrinjavajuće, ono je obično bezopasno. U retkim slučajevima, može biti simptom ozbiljnijih bolesti, poput nepravilnog rada srca (aritmija) ili pojačane aktivnosti štitne žlezde, što može da zahteva lečenje.

Za instant pomoć prilikom preskakanja srca popijte malo hladne vode

Preskakanje srca možete primetiti ako imate jedan od sledećih simptoma:
* Osećaj lepršavosti u grudima
* Prebrzi otkucaji srca
* Osećaj preskakanja otkucaja
* Teže pumpanje srca nego inače

Ponekad možete osetiti lupanje srca u grlu ili vratu, kao i u grudima. Preskakanje srca koje je retko i traje samo nekoliko sekundi obično ne zahteva posebnu procenu. Ukoliko imate istoriju srčanih bolesti i imate česte palpitacije koje se pogoršavaju, razgovarajte sa svojim lekarom.

Kada postaje alarmantno?

Potražite hitnu lekarsku pomoć ako je preskakanje srca praćeno:
* Nelagodom ili bolom u grudima
* Nesvesticom
* Teškom kratkoćom daha
* Teškom vrtoglavicom

Šta činiti?

Za instant pomoć prilikom preskakanja srca popijte malo hladne vode. Niko ne zna tačno zašto ovo pomaže. Jedna od teorija kaže da progutana voda dovodi do toga da jednjak pritisne srce, a to "gurkanje" uravnotežuje ritam. Takođe, možete lice poprskati ledenom vodom. Ovaj šok može da bude dovoljan da se postigne isti efekat.

Kada je reč o ishrani, budite umereni. Jedite dosta ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (losos, skuša, sardine) koje su dobre za srce. Izbegavajte prejedanje kako velika količina krvi ne bi bila preusmerna iz srca u sistem za varenje. Smanjite unos alkohola i kafe, kao i pušenje. Čak i čokolada može biti krivac za palpitacije.

Shutterstock

Pokušajte da se izolujete 30 minuta svakog dana kako biste se opustili i smirili svoj um

Mnoge osobe sa nepravilnim srčanim ritmom imaju nedostatak magnezijuma. Pokušajte, stoga, da jedete više namirnica bogatih ovim mineralom, kao što su zrnevlje žitarica, pasulj i mahunaste biljke, tamnozeleno lisnato povrće.

Umanjite stres

Ako vam srce preskače, prilično je verovatno da se za to može okriviti stres. Činite sve što je u vašoj mogućnosti da ga svedete na najmanju moguću meru. Pokušajte da se izolujete 30 minuta svakog dana kako biste se opustili i smirili svoj um. Čitajte, slušajte muziku, bavite se nekim hobijem... uostalom, vi najbolje znate šta vas opušta.

Probajte aromaterapiju. Poprskajte nekoliko kapi ulja od lavande na papirnu maramicu i udišite taj divan miris. Možete probati i da utrljate dve kapi ulja gorke pomorandže (zvane i sevilja) na grudi ili ga u maloj količini dodajte vodi za kupanje.

Spavajte najmanje sedam sati svake noći. Po potrebi i duže. Obavezno upražnjavajte najmanje 30 minuta aerobnih vežbi tri ili četiri puta nedeljno - šetanje, trčanje ili tenis su odlične opcije.



.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija