• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zdravakrava.hr/Informer.rs

24.01.2017

20:01

IZAZOVITE SAMI SEBE! Uvedite tuširanje hladnom vodom i svedočićete neverovatnim promenama!

Ljubav

IZAZOVITE SAMI SEBE! Uvedite tuširanje hladnom vodom i svedočićete neverovatnim promenama!

Podeli vest

Istraživanje sprovedeno u Pragu proučavalo je učinak uranjanja u hladnu vodu na mladim sportistima. Oni su tokom šest nedelja triput nedeljno uranjali u vodu temperature 14 stepeni. Nakon tog razdoblja, porastao im je broj dve vrsta belih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena

Pospešuje krvotok

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za celokupni kardiovaskularni sistem. Žile se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Reguliše temperaturu tela

Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi telo da povisi telesnu temperaturu. Ova pojava se zove termogeneza, odnosno stvaranje topline. Ako imate hronično hladne ruke ili noge ili se previše znojite, probajte terapiju hladnim tušem. Osim toga, unutrašnje zagrevanje ubrzava metabolizam, što pospešuje sagorevanje kalorija i mršavljenje.

Produbljuje disanje

Prilikom hladnog tuširanja primetićete da dublje dišete. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Telu treba više kiseonika da bi proizvelo vlastitu toplinu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i neki intezivniji trening. Povećani unos kiseonika znači i manju iscrpljenost tokom dana, a samim tim i veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Ulepšava kožu i kosu

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna doprinosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda takođe doprinosi detoksikaciji, tako što podstiče izlučivanje toksina iz tela.

Povećava energiju

Hladan tuš okrepljuje i uliva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava telo umora. Ako vam već i umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudite i živnete, možete da zamislite kakav tek učinak ima hladna voda na celo telo.

Ublažava stres

Mnogi tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Istraživanje na Univerzitetu Virdžinija Komonvelt u Ričmondu (SAD) pokazalo je da hladna voda podstiče proizvodnju noradrenalina, hemijske stvari koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.

Bitno je napomenuti da ne treba nikako ulaziti u hladnu vodu bez pripreme tela jer može izazvati opasne posledice usled šoka organizma. Treba početi sa uobičajenom temperaturom i postepeno rashlađivati vodu do mere do koje telo može podneti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija