• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata/Informer.rs

22.04.2017

12:37

VEŽBANJE MENJA LEKOVE! Evo kako da ojačate bolesno srce!

Ljubav

VEŽBANJE MENJA LEKOVE! Evo kako da ojačate bolesno srce!

Podeli vest

Vežbanje ima višestruke koristi za srčane bolesnike – može da spreči ponavljanje srčanog udara, a istovremeno popravlja kvalitet i prožuje život

Nažalost, mnogi pacijenti doživljavaju izlazak iz kuće kao nemoguću pustolovinu, a veliku ulogu imaju i lekovi, jer najčešće uzimaju čak desetak vrsta.

Ali iz Američkog insistuta za zdravlje srca tvrde da bi vežbanje moglo da zameni neke lekove.

Pritom se ne misli na neke komplikovane vežbe, za početak je dovoljno ako obavljate sitne kućne poslove, kao što su spremanje kreveta, pranje veša, kupovina namirnica, penjanje stepenicama...

Svi ti rutinski poslovi popraviće opštu izdržljivost i ravnotežu bolesnika i smanjiti osećaj nemoći.

- Sve više doktora prepisuje samo lekove za bolesti kao što su srčani i moždani udari, a ne žele da povećaju fizičku snagu pacijenata preporučivanjem vežbanja kao vrstom oporavka - tvrdi američki kardiolog Daniel Forman.

On dodaje da pacijenti ne žele da piju lekove, već da povrate snagu.

Forman kaže da su hodanje i joga vrlo korisni za srčane bolesnike, posebno za one u poodmaklim godinama, ali najbolje rezultate ipak će dati najjednostavniji oblici fizičke aktivnosti - poput peglanja veša.

Osim što će telu vratiti snagu i ojačati srce, ova aktivnost u sat vremena sagoreva oko 140 kalorija, a za 15 minuta penjanja stepenicama troši se 128 kalorija.

Tajna je u termogenezi, procesu proizvodnje telesne toplote, koji i medvedima pomaže da u hibernaciji zimi izgube po nekoliko kilograma.

Doktor Forman kaže da se košenje trave, na primer, može uporediti sa 20 minuta treninga visokog intenziteta.

- Za usisavanje kuće potrebno je oko 30 minuta, a potrošićete 90 kalorija, baš kao da ste boksovali 15 minuta. Prolećno čišćenje prozora traje najmanje sat vremena, a troši čak 325 kalorija, kao i 40 sklekova, kaže doktor.

On naglašava da su sve ove aktivnosti izuzetno korisne u procesu oporavka od srčanih i moždanih udara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija