• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

05.06.2017

12:44

MAGIČNI KRASTAVAC! Reguliše krvni pritisak, čuva bubrege, smanjuje osećaj gladi...

Ljubav

MAGIČNI KRASTAVAC! Reguliše krvni pritisak, čuva bubrege, smanjuje osećaj gladi...

Podeli vest

Uvreženo mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno, tvrde nutricionisti
Pixabay

Uvreženo mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno, tvrde nutricionisti. Njegov biološki sastav, koji čine minerali i vitamini, uključujući i vitamin C, pokazuje suprotno. Ovo osvežavajuće povrće, koje mahom čini voda, . Sok i čaj od krastavca su izuzetno zdravi, a kolutovi od ovog povrća melem su za umornu i dehidriranu kožu. 

Krastavac spada među najbolje namirnice za opšte zdravlje. Od vitamina, najbogatiji je vitaminom C, a u tragovima sadrži gotovo sve vitamine grupe B i karoten. Od minerala, sadrži dosta fosfora, kalcijuma, gvožđa, mangana i joda. Ima malo natrijuma i mnogo kalijuma, zbog čega ga ne treba soliti da se ne bi narušio postojeći povoljan odnos ova dva minerala.

Sok od povrća

Ukoliko ste na dijeti, popijte po čašu soka od krastavca sat vremena pre doručka, ručka i večere, a ono što vam ostane možete da razmažete po koži lica i tela. Ako vam bljutav ukus soka nije po volji, dodajte u sokovnik jabuku, šargarepu ili malo limuna. Sok se konzumira isključivo sveže pripremljen, ne sme da se ostaviti da stoji u frižideru. Ovaj sok je dobar u prevenciji tumora, deluje antioksidativno i antiupalno. Napomena: upotrebite ceo krastavac.

Zbog ovakvog odnosa natrijuma i kalijuma, krastavac predstavlja izuzetno diuretično sredstvo, te se toplo preporučuje pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega, ali i protiv reume.

Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, koristan je osobama s kamenom u bubrezima i mokraćnoj bešici, a time što podstiče izlučivanje vode iz organizma, potpomaže i u izlučivanju otrovnih sastojaka. Zbog toga je idealan u borbi protiv celulita.

Sirovi krastavac reguliše rad creva, a stolicu čini mekšom. Preporučuje se i dijabetičarima, jer snižava nivo šećera u krvi, ali i osobama sklonim debljanju kao dijetalna hrana.

# Smanjuje podočnjake - Jedna od najpoznatijih metoda za uklanjanje kesica i tamnih kolutova ispod očiju jeste običan sveži krastavac. Ovo zeleno povrće sadrži askorbinsku i kafeinsku kiselinu, koje sprečavaju zadržavanje vode, a samim tim i otoke.

stocksnap.io

# Ublažava opekotine od sunca - Krastavac ima sastojke koji hlade, te u dodiru sa kožom smanjuje bol i ubrzava proces oporavka oštećene kože. Najčešće se koristi za ublažavanje opekotina od sunca.

Čaj od semenki

Za izlučivanje tečnosti iz organizma i bolji rad bubrega preporučuje se čaj od semenki krastavca. Plod isecite po dužini, kašikom izdubite koštice, operite ih od sluzi i osušite ubrusom. Rasprostrite ih na suvoj papirnoj podlozi i ostavite na senovitom i prozračnom mestu da se suše. Osušene semenke stavite u teglu, dobro je zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto do upotrebe. Čaj se sprema tako što se kašičica semenki ubaci u 2 dl vode i kuva desetak minuta.

# Odličan za kožu - Krastavac je bogat kalijumom, magnezijumom i silicijumom. Zato velnes centri nude veliki broj tretmana u kojima krastavci imaju glavnu ulogu. Kod kuće je dovoljno da oljuštite pola krastavca, iseckate ga na kockice, dodate kašiku meda i sve dobro promešate. Masku nanesite na čisto lice, ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ova dva sastojka obezbeđuju koži dodatnu vlažnost i ten čine nežnim i mekim. Sok od krastavca možete koristiti kao izvrstan prirodni tonik.

# Hidratacija tela - Ako nemate naviku da pijete dovoljno vode, jedite hladne krastavce, jer oni sadrže čak 90 odsto vode.

# Dnevna doza vitamina - Krastavci sadrže dosta vitamina, pokreću imuni sistem i daju energiju. Ne ljuštite koru, jer je ona puna vitamina C i zadovoljiće 12 odsto dnevnih potreba za tim vitaminom. Koštice takođe nemojte izbegavati, jer su pored kore najvredniji deo biljke.

# Mladi ili zreli plodovi - Neupućeni krastavcu čine još jednu "nepravdu", misleći da su mladi plodovi bolji za jelo od zrelih, kao što je to slučaj s većinom povrtarskih kultura. A u stvari su u zabludi, jer je nezreli krastavac teži za varenje, izaziva nadimanje i stvara gasove u crevima.

# Bez celulita - Ako tražite brz i lak način da se rešite celulita pre izlaska ili odlaska na bazen/plažu pokušajte da trljate problematična mesta nekoliko minuta s nekoliko kriški krastavca. Fitohemikalije koje se nalaze u krastavcu čine da se zategne gornji sloj kože i time smanji vidljivost celulita.

# Dan posle - Krastavac je dobar i protiv mamurluka. Ako ste popili čašicu više, pojedite nekoliko kriški pre spavanja. Nakon ovog tretmana probudićete se sveži i bez glavobolje. Krastavac sadrži dovoljno šećera, B vitamina i elektrolita da nadoknadi osnovne hranljive sastojke koje je telo izgubilo.

# Blistave cipele - Treba da izglancate cipele, a nemate ni potreban pribor ni vreme da ga potražite? Uzmite krastavac, isecite ga i istrljajte po cipelama. Sastojci krastavca daće im brzi i trajni sjaj, a cipele neće samo lepo izgledati već će biti i vodootporne.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija