• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.06.2017

20:32

(RECEPTI) BARŠUNASTI NEKTAR ZDRAVLJA: U kajsiji je tajna dugovečnosti!

Ljubav

(RECEPTI) BARŠUNASTI NEKTAR ZDRAVLJA: U kajsiji je tajna dugovečnosti!

Podeli vest

Rodom iz severoistočne Kine, odakle je prenesena u Jermeniju, a potom zahvaljujući Rimljanima proširena po celoj Evropi, kajsija čuva zdravlje kostiju, ublažava upale, simptome astme i bronhitisa, leči anemiju

Malo ko može da odoli slatkastom ukusu i baršunastoj teksturi zlatnih plodova kajsije. Rodom iz severoistočne Kine, odakle je prenesena u Jermeniju, a potom zahvaljujući Rimljanima proširena po celoj Evropi, kajsija čuva zdravlje kostiju, ublažava upale, simptome astme i bronhitisa, leči anemiju...

Riznica vitamina

Semenke kajsije koriste se za dobijanje ulja, čija su lekovita svojstva poznata od davnina, kada je bilo cenjeno kao zlato. U kajsiji je i tajna dugovečnosti, o čemu svedoče vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza, koji je jedu u različitim oblicima svakog dana.

Moć sirovih semenki

Uprkos siromaštvu zemlje, pakistanski narod Hunza je izuzetno zdrav i dugovečan, dok je prisustvo karcinoma ekstremno retka pojava. Zapadni istraživači su ustanovili da je ključ zdravlja u konzumiranju bogate mineralne vode i omiljene namirnice, kajsije, prepune vitamina B17. Leti ih jedu sveže, a za zimu ih suše. Koštice takođe peku i jedu, a ulje koriste za kuvanje i prelive, ali i kao losion za lice. U proseku, na ovaj način dnevno unesu između 50 i 80 miligrama vitamina B17, za razliku od naroda zapadnog sveta, koji dnevno jedva da unese dva miligrama.

U 100 grama ovog voća sadržano je oko 16 odsto vitamina C i čak 64 odsto vitamina A. Tu su još i vitamini K, B1, B2, B3, B6, E, kao i minerali kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor i cink.

Kajsije su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprečavaju zatvor

Kajsije obiluju i karotenoidima, koji imaju izuzetna antioksidantna svojstva. Jedan od najznačajnijih je likopen, koji se posebno izdvaja po sposobnosti da zaštiti organizam od štetnog sunčevog zračenja, kao i u prevenciji kancerogenih oboljenja.

I suve kajsije sadrže korisne sastojke. Između ostalog, bogate su vlaknima, posebno onim topivim, koja igraju važnu ulogu u smanjenju lošeg holesterola (LDL).

100 g
ovog voća ima tek 48 kalorija

Lekovita svojstva

Ublažava artritis - Kajsija i njeno ulje imaju snažna protivupalna svojstva, zbog čega su od velike koristi obolelima od artritisa. Ulje kajsije posebno pomaže u ublažavanju bola na područjima zahvaćenim artritisom, a doprinosi i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti.

Pixabay

Poboljšava probavu - Kajsije su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprečavaju zatvor. Sadrže velike količine pektina i celuloze, koji deluju kao blagi laksativ.

Suvi plodovi

n normalizuju hormonalnu ravnotežu
n uklanjaju loš holesterol
n smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara
n pomažu kod dijabetesa
n sprečavaju bubrežna oboljenja
n čuvaju zdravlje štitaste žlezde
n pomažu u regulaciji telesne težine

Čuva zdravlje srca - Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidanasa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovi antioksidansi snižavaju LDL holesterol, čime se poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara.

Pomaže kod prehlade - Vitamin C iz kajsije ublažava simptome prehlade i skraćuje njeno trajanje. Prirodna svojstva ulja kajsije pomažu u jačanju imunog sistema, što doprinosi borbi protiv virusa. Sok isceđen iz plodova kajsije uz dodatak kašičice meda delotvorno otklanja simptome groznice.

Neguje kožu i kosu - Vitamin C iz kajsije pomaže i u održavanju elastičnosti kože, dok vitamini A i E pospešuju oporavak kože i doprinose njenom zdravom i lepom izgledu. Da biste dobili lep preplanuli ten, a pritom zaštitili lice, preporuka je da pre i posle mora sami napravite prirodnu masku od ovog voća.

Zbog prisutnosti gama-linoleinske kiseline ulje koštica pomaže u održavanju vlažnosti i čvrstoće kože

Operite i oljuštite dve zrele kajsije, isecite ih i uklonite košticu. Zatim ih stavite u blender i dodajte kašiku meda i kašiku maslinovog ulja. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ovako dobijenu smesu možete staviti na lice, dekolte, kosu... gde god mislite da treba da je stavite. Ostavite da deluje dvadeset minuta, a onda isperite toplom vodom.

Hranljive materije prisutne u ovom voću sprečavaju gubitak kose i stimulišu njen rast. Koriste se i u lečenju akni, mitesera, pega i drugih kožnih problema. Sok isceđen iz lišća kajsije pomaže kod svraba, ekcema i opekotina.

Shutterstock

U 100 grama ovog voća sadržano je oko 16 odsto vitamina C i čak 64 odsto vitamina A

Zbog prisutnosti gama-linoleinske kiseline ulje koštica kajsije pomaže u održavanju vlažnosti i čvrstoće kože, a odlično je za otklanjanje suve peruti.

Ulje može da posluži i kao piling. Sve što treba da uradite jeste da pomešate malo ulja sa šećerom i njime nežno istrljate kožu pre tuširanja.

Ugodite nepcima

Na spomen kajsije prva asocijacija je sočan zalogaj svežeg voća. Međutim, kajsija spada u grupu voća idealnog za pripremu poslastica - kolača, voćnih salata, sladoleda, pekmeza, marmelada... U mnogim kuhinjama sveta vrlo su popularni umaci ili sirupi od kajsije koji se serviraju uz slana jela.

Kremasti sladoled

Sastojci: 800 g svežih kajsija, 2 šoljice vode, pola šoljice meda, jedna i po šoljica kokosovog mleka, kašičica ekstrakta badema, kašičica soka od limuna.
Priprema:
Kajsije operite, prepolovite i izvadite koštice. Stavite ih u šerpicu, prelijte vodom i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju (8-10 minuta). Kad postanu mekane, sklonite ih s vatre, malo rashladite, dodajte med i mešajte dok se med sasvim ne otopi. Smesi dodajte kokosovo mleko, sipajte u blender i mešajte dok ne postane sasvim glatka. Dodajte ekstrakt badema i sok od limuna i dobro promešajte. Sipajte u posudu za sladoled i stavite u zamrzivač na otprilike tri sata. Kad se stvrdne, sladoled izvadite i dobro izmiksajte, čime ćete "razbiti" led koji se formirao tokom zamrzavanja. Tako ćete dobiti kremastu strukturu sladoleda.

Shutterstock

Sos od kajsija

Sos ili sirup (zavisi od namene) može da se koristi kao preliv za sladoled ili palačinke. Odlično se slaže u kombinaciji s voćnom salatom, a može se kombinovati i sa slanim jelima. 

Sastojci: 400 g suvih kajsija, prepolovljenih, pol šoljice meda, Ľ šoljice sveže ceđenog soka od limuna, Ľ kašičice ekstrakta badema,? kašičice morske soli.
Priprema:
U šerpu stavite suve kajsije i litar vode. Pustite nakratko da provri, a zatim smanjite vatru na srednju jačinu. Dodajte med i sok od limuna i mešajte dok se kajsije ne rastope, a smesa postane kompaktna. Trebaće vam između 25 i 30 minuta. Pustite neka se smesa ohladi. Stavite je u blender, dodajte ekstrakt badema i so i dobro promešajte.

Shutterstock

Amareto liker

Napravite domaći liker kojim možete da obogatite koktele i čokoladne poslastice, dajući im divan ukus, nalik marcipanu.

Sastojci: 55 koštica kajsije, 300 g šećera, 1 l votke ili rakije.
Priprema:
Sa koštica uklonite tvrdu ljusku i zadržite mekanu srž koja izgleda kao badem. Polovinu koštica ostavite cele, a ostatak usitnite, dodajte 300 g šećera i 1 litar votke ili bolje rakije, poput lozovače. Sve stavite u teglu, zatvorite i ostavite na suncu najmanje 40 dana povremeno protresajući teglu. Procedite od koštica i uživajte.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija