• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

17.09.2017

15:08

ČAROBNI PASULJ HRANI I LEČI: Snižava holesterol, reguliše šećer, podstiče varenje...

Ljubav

ČAROBNI PASULJ HRANI I LEČI: Snižava holesterol, reguliše šećer, podstiče varenje...

Podeli vest

Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka

Iako stara izreka kaže prost ko pasulj, ova biljka je vrlo složenog sastava. Osim što uz nju možete da dođete k sebi, odnosno "opasuljite se", u našim krajevima važi i da "pasulj junaka hrani i leči". Takođe, igra važnu ulogu u narodnim pričama i bajkama, gde joj se pripisuju čarobne moći. Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.

335
kalorija ima u 100 g pasulja, šolja kuvanog pasulja sadrži 15 g 
belančevina

Pasulj je u Evropu stigao iz Južne Amerike još 1542. godine. Na Balkan je "stigao" tek u 17. veku iz Italije, a u Srbiji se danas gaje brojne sorte, među kojima su najpoznatije panonski gradištanac, panonski tetovac, biser, sremac...

Pasulj ima izuzetnu kaloričnu vrednost, kao i druge neophodne biološke materije - proteine, ugljene hidrate, masti, esencijalne aminokiseline, lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Od vitamina sadrži vitamin B1, B2, E, PP, dok je ljuska bogata pektinom.

Snižava holesterol

Smatra se da namirnice kao pasulj, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana, imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome. Posebno je značajno to što pasulj snižava nivo LDL holesterola, takozvanog lošeg holesterola.

Ako se pasulj uveče potopi i kuva sutradan, voda promeni bar dva puta, a u jelo doda malo belog luka, nane, kima, mirođije ili đumbira, stvaranje gasova se znatno umanjuje

Njegova štetnost potiče od toga što čini građu za opasne naslage u krvnim sudovima. Da bi se pobedio loš holesterol potrebno je najmanje šest grama rastvorljivih vlakana dnevno. Samo pola šolje kuvanog pasulja sadrži od 2,2 do 2,4 grama rastvorljivih vlakana.

Pasulj i šlog

Ako se plašite šloga, jedite nekoliko puta nedeljno pasulj, ali ne više od tri puta, savetuju stručnjaci. Osim što snižava holesterol i tako čuva krvne sudove, pasulj sadrži dosta kalcijuma. Smatra se da 400 miligrama kalcijuma dnevno gotovo upola umanjuje rizik od nastanka šloga, a pola šolje kuvanog pasulja sadrži 613 mg ovog važnog minerala.

Pixabay

Dijabetes

Da biste izbegli dijabetes tip 2 jedite više pasulja. Ako ga već imate - ne izbegavajte pasulj, jer on sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana. Ona se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegov brzi prodor u krvi.

OOsim što snižava olesterol i tako čuva krvne sudove, pasulj sadrži dosta kalcijuma

Zaštita želuca

Pasulj može da neutrališe želudačnu kiselinu i time umanji tegobe kod čira i otežanog varenja. Više pasulja u ishrani sprečava nastanak kamenja u žuči. Žene vegetarijanci koje jedu dosta pasulja imaju znatno ređe kamen u žuči zahvaljujući smanjenju zasićenosti žuči holesterolom.

Žene i pasulj

Svojim sadržajem kalcijuma, pasulj se bori protiv osteoporoze, bolesti koja najviše pogađa žene u menopauzi. Pasulj može da zaštiti od raka dojke, jer sadrži fitoestrogene, koji učestvuju u blokiranju estrogena koji utiče na nastanak i razvoj ove jako raširene bolesti. Takođe sadrži nekoliko antikancerogenih supstanci, uključujući inhibitore proteaze i fitate.

Može da neutrališe želudačnu kiselinu i time umanji tegobe kod čira

Žene sa Kariba i iz Meksika, koje konzumiraju velike količine pasulja, ređe obolevaju od raka dojke. Pasulj sadrži folnu kiselinu, koja dokazano štiti bebe od urođenih poremećaja u razvoju nervnog sistema. Zbog sadržaja fitoestrogena pasulj takođe ublažava tegobe u menopauzi.

Pixabay

Mnoga lekovita dejstava

Konzumiranje pasulja povezuje se sa ređim obolevanjem od raka debelog creva, verovatno zbog toga što sakuplja toksine u crevima. Antikancerogeno dejstvo više imaju tamne vrste pasulja u odnosu na beli i žuti. Količina antocijanina (pigmenta) u crnoj sorti pasulja gotovo je jednaka količini spomenutih fitonutrijenata u brusnicama i grožđu i oko deset puta veća nego u istoj količini pomorandži.

Pasulj utiče i na smanjenje krvnog pritiska zbog povoljnog odnosa kalijuma i natrijuma. To je jedna od retkih namirnica koja sadrži više kalijuma od natrijuma i time deluje diuretski, odnosno izbacuje tečnost i smanjuje krvni pritisak.

Žene sa Kariba i iz Meksika, koje konzumiraju velike količine pasulja, ređe obolevaju od raka dojke

Osim toga, smanjuje rizik obolevanja od infarkta miokarda. Interesantno je da pasulj može da pomogne pri odvikavanju od pušenja. On povećava baznost u organizmu, koja utiče na to da nikotin duže kruži organizmom i smanjuje želju za pušenjem.

Kad zasmeta

Pasulj može da izazove gasove, nadutost i grčeve u stomaku. Kod većine to zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove primene. Ako se pasulj uveče potopi i kuva sutradan, pri čemu se voda promeni najmanje dva puta, a u jelo stavi malo belog luka, nane, kima, mirođije ili đumbira, stvaranje gasova se znatno umanjuje.

Sa slaninom i kobasicama

Pasulj sadrži aminokiselinu lizin koju žitarice nemaju, a siromašan je cisteinom, metioninom i triptofanom, kojima žitarice obiluju, pa je spoj pasulja i žitarica ili proizvoda od žitarica, poput testenine, odličan.

U vegetarijanskoj kuhinji ova biljka je veoma popularna, jer se njenom upotrebom nadoknađuje nedostatak proteina, a često je zovu i biljno meso.

Pixabay

U domaćim kuhinjama najčešće se sprema čorbast pasulj sa suvim rebrima, slaninom ili kobasicama, kao i prebranac, a svako ko je služio vojsku ne može da zaboravi miris i ukus vojničkog pasulja.

NARODNI LEKOVI: 

Protiv glavobolje i nazeba
Pola kilograma pasulja skuva se u vodi sa belim lukom. Kada se pasulj raskuva, zgnječi se i pomeša sa malo maslinovog ulja i sokom od limuna. Ovako dobijenom kašom treba mazati slepoočnice dok glavobolja ne prestane ili nazeb ne umine.

Protiv svraba
U tri litra vode skuvajte 1 kg belog pasulja i šaku lista ruzmarina. Kada se raskuva procedite ga, pa vodom u kojoj se kuvao ispirajte bolesne delove tela. Ponavljajte postupak sve dok svrab na koži ne prestane.

Prirodni lifting
Šolju pasulja potopite nekoliko sati u vodu, a zatim kuvajte dok ne omekša. Potom ga propasirajte, bacite ljuspe, pa dobijeni pire pomešajte sa sokom od pola limuna i kašikom maslinovog ulja, dobro promešajte i namažite na lice. Sačekajte 20 minuta i isperite mlakom vodom.

RECEPTI:

Vojnički pasulj

Sastojci: 500 g pasulja, glavica crnog luka, šargarepa, lovorov list, ulje ili mast, so, biber, crvena mlevena paprika, suva paprika, peršun.
Priprema:
Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji par sati ili preko noći. Ocediti vodu i ponovo naliti hladne vode. Kuvati 15 minuta, zatim ocediti, naliti vrelom vodom i dodati sitno iseckan crni luk i lovorov list. Dolivati vrelu vodu. Blago propržiti ostatak crnog luka sa seckanom šargarepom. U odvojenu masnoću dodati brašno, posoliti i pržiti dok blago ne porumeni. Dodati sitno iseckan beli luk i crvenu mlevenu papriku. Zapršku dodati u skuvani pasulj i kuvati još pola sata uz povremeno mešanje. Dodati biber, so i iseckani peršun.

Shutterstock

Neodoljivi kolač od pasulja

Sastojci: 1 kg pasulja tetovca, 300 g šećera, 300 g oraha, kesica cimeta, mleveni orasi ili kokosovo brašno za valjanje.
Priprema:
Skuvajte pasulj, ocedite, dodajte šećer, orahe i cimet u prahu. Dobro izmešajte smesu, ohladite i oblikujte kuglice. Kuglice možete da uvaljate u orahe ili kokosovo brašno.

Pikantni burito

Sastojci: 350 g mlevenog telećeg ili junećeg mesa, 100 g luka, konzerva seckanog paradajza, 300 g žute i crvene paprika, 100 g crvenog pasulja, 100 g šećerca, 2 kašike ulja, 3 kašičice suvog ljutog začina po izboru, so, pakovanje od 8 tortilja.
Priprema:
Iseckajte luk i propržite na ulju kratko, pa dodajte meso i jednu kašičicu suvog ljutog začina, so i dinstajte dolivajući vodu 15-20 minuta. Dodajte paradajz iz konzerve, papriku iseckanu na kockice i nastavite da pržite još 15 minuta. Pred kraj dinstanja dodajte crveni pasulj (može i onaj iz konzerve), kuvani kukuruz šećerac, preostali suvi začin i malo peršuna. Tortilje blago zagrejte u rerni. Pazite da se ne prepeku, potrebno je da ostanu mekane. Na svaku tortilju stavite po dve kašike nadeva, zarolajte i poslužite.

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija