• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

17.09.2017

16:03

BLAGODETI DODIRA: Masažom se najbrže relaksiramo, odmorimo i borimo protiv stresa!

Ljubav

BLAGODETI DODIRA: Masažom se najbrže relaksiramo, odmorimo i borimo protiv stresa!

Podeli vest

Preporučuje se svima koji se malo kreću, za održavanje lepe i glatke kože, protiv celulita, kod nepokretnih bolesnika koji imaju zdravo srce i normalan pritisak, kod skidanja viška kilograma da se održi elastičnost kože, kod otečenih nogu...

Masaža je nesumnjivo najprijatniji deo fizikalne terapije. Počinje opuštajućim ritmom da bi se programski razvijali snaga i stručnost pokreta. Masaža prija svim uzrastima, posebno osobama sa lošom cirkulacijom, a i dobra je zamena za sportske aktivnosti za koje savremeni čovek nema vremena.

Masažom možemo najbrže da se relaksiramo, osvežimo i odmorimo, da se borimo protiv stresa. Može da je obavlja pravilno samo stručno lice sa izvežbanim pokretima i poznavanjem anatomije, kao i preparata sa kojim postiže dobre rezultate i aromaterapije. Pokreti masaže tela idu uvek sa periferije ka srcu i prate prirodne tokove krvotoka i limfe.

Masaža vrata i glave

Zbog modernog načina života skoro svi patimo od stresa koji prouzrokuje zamor, ukočenost u vratu, glavobolju i nesanicu. Standardna masaža glave pospešuje dotok krvi do vratnih mišića i glave, što otklanja ukočenost i postiže se bolje držanje tela. Poboljšava se dotok krvi do mozga, disanje je lakše, a rezultat su bolja koncentracija i memorija.

Preporučuje se svima koji se malo kreću, za održavanje lepe i glatke kože, protiv celulita, kod nepokretnih bolesnika koji imaju zdravo srce i normalan pritisak, kod skidanja viška kilograma da se održi elastičnost kože, kod otečenih nogu. Masažom se, takođe, uklanjaju i bolovi u leđima, ramenom pojasu, ispod lopatica...

Parcijalne masaže koriste se za posebne delove tela koji su ugroženi celulitom ili bolovima

Ne preporučuje se obolelim od neke zarazne bolesti, kod upale vena, tromboze, kožnih bolesti, raznih upalnih procesa, visoke temperature. Ne preporučuje se ni kod jačih krvarenja za vreme ciklusa.

Vrste masaža su relaksaciona, hidromasaža, limfna drenaža, šijacu masaža, refleksna masaža, medicinska, sportska, masaža aromaterapijom, ajurvedska, kiropraktika, kozmetička, masaža toplim kamenjem i masaža čokoladom. Parcijalne masaže koriste se za posebne delove tela koji su ugroženi celulitom ili bolovima, pa se onda masiraju intenzivnije i sa specijalnim preparatima.

Public

Svako etarsko ulje je lekovito, ali može da bude i otrovno ako se sa njim ne zna rukovati

Antistres masaža

Treba je raditi blagovremeno, jer se nagomilavanjem stresa stvaraju uslovi za nastajanje ozbiljnih problema. Osim delovanja na mišiće, koji su napeti, masaža preko određenih refleksnih zona deluje i na unutrašnje organe, debelo crevo, želudac, pluća, urogenitalni trakt, nervni sistem... Masažom možemo najbrže da se osvežimo i odmorimo ceo organizam, kao i da se opustimo i smirimo nervni sistem.

Masaža protiv celulita

Skoro sve žene imaju predispoziciju za dobijanje celulita, a sve češće ga imaju i veoma mlade devojke. Kao i sve drugo, i celulit se teže leči ako se zapusti. Ako se ne zaustavi na prvom sloju deformisanih ćelija, preko njega će se stvarati novi i deblji. Postoji mnogo anticelulit tretmana koji doprinose lečenju, ali ručna masaža je neophodna za potpun uspeh. Izvodi se uz pomoć specijalnih krema ili ulja odgovarajuće kombinacije i losiona, najbolje na bazi bršljana, da bi se što bolje i uspešnije eliminisali toksini preko znoja i urina.

Hot stoun masaža

Masaža toplim kamenjem je specijalna vrsta masaže u kojoj se koristi glatko zagrejano kamenje za opuštanje mišića. Ovo je prvenstveno vrlo ugodna i relaksirajuća vrsta masaže. Toplina kamenja pomaže pri opuštanju ukočenih mišića, poboljšava cirkulaciju i umiruje nerve.

Hidromasaža

Izvodi se u velikoj kadi sa toplom vodom na temperaturi od 38 do 42 stepena. Pod uticajem toplote koja se vodom prenosi na telo, opuštaju se mišići, smiruju bolovi, a spazam popušta. Na tako pripremljenom telu započinje se masaža toplom vodom pod pritiskom, kroz pokretne elastične cevi, kojima fizioterapeut masira svaki deo tela, a posebno bolna mesta ili otoke. Masaža traje pola sata ispod površine vode, što je veoma bitno, jer telo u vodi ne daje otpor masaži. Najviše prija obolelima od reumatizma zglobova, jer smanjuje bolove, a osim toga i poboljšava ishranu svih tkiva, a istovremeno podstiče izbacivanje toksina iz organizma. Đakuzi u kućnoj varijanti je dobra zamena za hidromasažu, jer ima ugrađene otvore iz kojih voda izlazi pod pritiskom.

Public

Postoji mnogo anticelulit tretmana koji doprinose lečenju, ali ručna masaža je neophodna za potpun uspeh

Šijacu masaža

Ova drevna tehnika masaže dolazi iz Japana, radi se pritiskom na određene tačke na telu, slično kao kod akupunkture. Preko energetskih kanala i njihovih glavnih tačaka, vrši se preraspodela energije u organizmu. Ova masaža izvodi se na podu, maser ne razmišljajući o pozi, pritiska klijenta prstima, dlanovima, laktovima, kolenima ili stopalima. Iako tako ne izgleda, terapeut zaista strogo kontroliše jačinu i dubinu pritiska koji vrši na određene delove tela. Inače, ova masaža postaje pravo uživanje tek kada se telo redovnim masažama dovede u opušteno stanje i uspostavi normalnu i zdravu prohodnost svih energetskih i limfnih puteva.

Pixabay

Masaža sa aromaterapijom

Ovo je sistem ciljano korišćenih aromatičnih ulja za lečenje. Njihova kombinacija zavisi od toga šta želimo da postignemo masažom. Svako etarsko ulje je lekovito, ali može da bude i otrovno ako se ne zna sa njim rukovati. Zato se njihove ekstrakcije rastvaraju u baznim uljima, a samo stručnjak sme da ih koristi za lečenje, u čistom stanju, uz pomoć krema za masažu. Masaža aromatičnim uljima može se koristiti pri svakom tipu masaže.

Masaža vrata i glave

Zbog modernog načina života skoro svi patimo od stresa koji prouzrokuje zamor, ukočenost u vratu, glavobolju i nesanicu. Standardna masaža glave pospešuje dotok krvi do vratnih mišića i glave, što otklanja ukočenost i postiže se bolje držanje tela. Poboljšava se dotok krvi do mozga, disanje je lakše, a rezultat su bolja koncentracija i memorija.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija