• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.01.2018

16:03

STALNO STE UMORNI! 14 grešaka zbog kojih vam stalno nedostaje energije!

Ljubav

STALNO STE UMORNI! 14 grešaka zbog kojih vam stalno nedostaje energije!

Podeli vest

Loše navike, ali i važne stvari koje propuštate da uradite, iscrpljuju vas i mentalno i fizički, otežavajući ispunjavanje svakodnevnih obaveza

Stručnjaci otkrivaju koje su to loše navike zbog kojih osećate umor i daju jednostavne savete koji će vam pomoći da uhvatite korak sa životom.

1. Preskačete vežbanje

Odlukom da ne vežbate zato što ste previše umorni radite protiv sebe. Studija Univerziteta Džordžije pokazuje da su zdrave odrasle osobe koje provode mnogo vremena u sedećem položaju, a
vežbaju samo 20 minuta triput nedeljno, posle šest nedelja ovakve prakse manje umorne i imaju više energije.

2. Ne unosite dovoljno tečnosti

I najblaža dehidratacija, svega 2 odsto, smanjuje nivo energije. Zbog nedostatka tečnosti krv postaje gušća, pa srce radi manje efikasno, a do mišića i organa ne stiže dovoljno kiseonika i hranljivih materija.

3. Ne unosite dovoljno gvožđa

Nedostatak gvožđa izaziva tromost, razdražljivost i slabi koncentraciju, takođe zbog slabijeg snabdevanja mišića i organa kiseonikom. Jedite nemasnu junetinu, pasulj, jaja, zeleno povrće, orašaste plodove, a sve to u kombinaciji s vitaminom C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.

4. Perfekcionista ste

Želja da u svemu budete savršeni - a priznaćete da je to nemoguće! - tera vas da radite napornije i duže nego što je neophodno. Nerealne ciljeve je teško ili nemoguće ostvariti, a na kraju će izostati osećaj zadovoljstva zbog obavljenog zadatka. Stručnjaci preporučuju da ograničite vreme koje ćete posvetiti određenom projektu i da se pridržavate tog plana. Vremenom ćete primetiti da vreme koje ste dodatno ulagali nije nimalo doprinelo da budete uspešniji.

5. Preskačete doručak

Hrana je izvor energije, a dok spavate organizam nastavlja da troši ono što ste pojeli prethodne večeri. Zbog toga je neophodno da dopunite rezerve kad se probudite. Ako preskočite doručak, osećaćete se tromo i smlavljeno. Stručnjaci preporučuju žitarice, posne proteine i zdrave masti.

Pixabay

6. Živite na brzoj hrani

Hrana puna šećera i prostih ugljenih hidrata ima visok glikemijski indeks, koji pokazuje koliko brzo ugljeni hidrati povećavaju sadržaj šećera u krvi. Neprekidni skokovi šećera praćeni naglim padom izazivaju umor tokom dana. Da biste regulisali šećer u krvi svaki obrok treba da sadrži biljne proteine i cele žitarice.

7. Radni sto i kancelarija su vam neuredni

Zatrpan radni sto i nered u kancelariji iscrpljuju, jer remete koncentraciju i otežavaju obradu informacija, pokazuju studije. Na kraju radnog dana raščistite sto i odložite stvari u fioku. Ako je nered preveliki, ne izlažite sebe pritisku da sve odmah završite. Sredite svaki dan po jednu fioku i bićete zadovoljni rezultatima.

8. Radite dok ste na godišnjem odmoru

Ako proveravate poslovne imejlove, iako bi trebalo da se odmarate na plaži, izlažete se opasnosti od sindroma hronične iscrpljenosti. Pružite priliku umu i telu da se regenerišu kako biste se s odmora vratili puni energije.

9. Uvek zamišljate najgori mogući scenario

Šef vas je neočekivano pozvao na sastanak i prvo što vam pada na pamet jeste da ćete dobiti otkaz. Plašite se da vozite bicikl, jer se bojite da ćete doživeti saobraćajnu nesreću. Ako uvek očekujete najgore, to može da vas parališe i psihički iscrpi. Čim uhvatite sebe da ovako razmišljate duboko udahnite i zapitajte se koliko je verovatno da se najgori mogući scenario zaista i ostvari. Izađite napolje, opustite se, podelite strahove s prijateljima. To će vam pomoći da realnije posmatrate stvari.

10. Ne umete da kažete "NE"

Želja da svima ugodite koštaće vas energije i pokvariće vam raspoloženje. Povrh svega, vremenom ćete postati ogorčeni i ljuti. Vežbajte da glasno govorite “ne”, predlažu stručnjaci. To možete da radite dok vozite kola. Ako slušate sebe kako glasno izgovarate tu reč, sledeći put ćete to lakše učiniti kada bude potrebno.

Informer

11. Proveravate elektronsku poštu pred spavanje

Svetlost ekrana mobilnog telefona, tableta ili računara može da ugrozi prirodan ritam budnosti i spavanja. Iako osetljivost na svetlost ekrana tehničkih uređaja varira od osobe do osobe, preporučljivo je da ih ne koristite sat-dva pre spavanja. Ako baš morate da proverite poštu pre nego što zaspite, držite telefon najmanje 35 centimetara od lica.

12. Pijte vino pred spavanje

Možda vam se čini da vino pred spavanje opušta, ali lako može da se desi da efekat bude suprotan. Vino u prvi mah usporava funkcije nervnog sistema, proizvodeći umirujući efekat, ali na kraju sabotira san. U procesu metabolizma alkohol izaziva nagli skok adrenalina, pa ćete se verovatno probuditi usred noći.

13. Unosite mnogo kofeina tokom dana

Istraživanja pokazuju da do tri šoljice kafe dnevno imaju blagotvorno dejstvo, ali preterivanje u konzumiranju kofeina ozbiljno može da poremeti ritam budnosti i sna. Kofein blokira adenozin, nusproizvod aktivnih ćelija koji, kada se nagomila, pobuđuje potrebu za snom. Istraživanja pokazuju da kafa ugrožava san čak i ako je popijete šest sati pre odlaska na spavanje. Zbog toga je najbolje da poslednju kafu popijete sredinom popodneva.

14. Kasno ležete vikendom

Ako radite do kasno u subotu uveče, a u nedelju spavate do podne, uveče nećete moći da zaspite, a posledica je umor u ponedeljak, kada bi svežim snagama trebalo da započnete radni dan. Potrudite se da se za vikend probudite u uobičajeno vreme, ili malo kasnije, i odremajte posle ručka. Dvadesetak minuta sna tokom dana dovoljno je da se odmorite i napunite baterije, a da ne utonete u dublje faze sna posle kojih biste se probuditi umorniji.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija