• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

21.01.2018

14:01

NAJBOLJI ČAJEVI SVETA: Opuštaju, ubijaju bakterije, brišu bore...

Ljubav

NAJBOLJI ČAJEVI SVETA: Opuštaju, ubijaju bakterije, brišu bore...

Podeli vest

Brojne su blagodati najpopularnijeg toplog napitka... Čaj napravljen od listova i cvetova gloga okrepljujuće je sredstvo za srce, čaj od lista maline pomaže kod dijareje, nana umiruje stomak...

Biljni čajevi imaju moćna isceliteljska svojstva. Tako je čaj napravljen od listova i cvetova gloga okrepljujuće sredstvo za srce, čaj od lista maline pomaže kod dijareje, čaj od nane umiruje stomak, a onaj od kamilice se koristi se kao obloga za brže zarastanje rana... 

Zeleni čaj je trenutno vrlo popularan, ali ne bez razloga - dokazano je da jača imunitet, snižava nivo holesterola, pomaže protiv karijesa i sprečava pojavu raka. On sadrži EGCG, jedan od najmoćnijih antioksidanata ikad otkrivenih. Beli i crni čaj, koji potiču od iste biljke, takođe su dobri za zdravlje.

Čaj od limunove trave - Ovaj čaj ima izrazito osvežavajući ukus limuna. Ubija različite bakterije i gljivice, smanjuje povišenu telesnu temperaturu i poboljšava probavu.

Pixabay

Sve za miran san

Nema ničeg lošeg u tome da se, kod povremenih nesanica, uzme pilula za spavanje. Ali zašto rizikovati pojavu zavisnosti od pilula, kada je čaj od kamilice i lavande njihova prirodna zamena? Ovaj čaj možete piti nekoliko puta na dan ili samo jednom pred spavanje.
Priprema: Pomešajte dve kašičice cvetova kamilice, kašičicu listova lavande, kašičicu listova nane i prstohvat oraščića. Stavite dve kašičice ove mešavine u šolju i dopunite je do vrha ključalom vodom. Ostavite da se odmara pet minuta, pa procedite.

Čaj od kamilice - Finog, slatkastog ukusa, smatra se jednim od najstarijih čajeva koje su koristi i drevni Egipćani. Kamilica ima umirujuće dejstvo na um, telo i duh i pomaže pri ublažavanju anksioznosti i stresa. Šolja čaja od kamilice pre odlaska u krevet je savršeno sredstvo za opuštanje.

Čaj od lista crnog duda - Blagi voćni ukus ovog čaja podseća na čaj od javorovog lišća. Čaj od duda sprečava nagomilavanje masnih naslaga u arterijama, a samim tim i aterosklerozu. Dobar je za dijabetičare, jer održava nivo glukoze u krvi stabilnim. Visoka koncentracija kalcijuma iz duda pomaže u jačanju kostiju i zuba.

Čaj od pasiflore (hristov venac) - Za pripremu ovog čaja koriste se stabljike i lišće cveta. Ovaj ukusan i aromatičan čaj pomaže kod problema sa spavanjem, jer ima blago sedativno dejtvo na nervni sistem. Takođe može da se koristi za lečenje napetosti i hroničnog umora.

Pixabay

Čaj od korena đumbira - Pikantan i okrepljujući miris čaja od korena đumbira pomaže pri lečenju jutarnje mučnine jer opušta mišiće želuca. Pored toga, podstiče probavu i pomaže pri razgradnji proteina, poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće krvnih sudova.

Ulong (nešto između zelenog i belog čaja) - Ovaj čaj, prirodne arome slične aromi breskve, smatra se jednim od najzdravijih čajeva na svetu. Odličan je u službi lepote, izbeljuje tamne mrlje, ublažava bore... Takođe pomaže pri lečenju ateroskleroze i drugih bolesti nastalih pod dejstvom slobodnih radikala u telu.

Čaj od crvenog afričkog grma (rojbos) - U prijatnom ukusu crvenog čaja možete uživati do mile volje. I ovaj čaj se smatra jednim od najboljih i najzdravijih čajeva na svetu. Crveni čaj usporava proces starenja i poboljšava prirodni imunološki sistem, pomaže u jačanju kapilara i poboljšava cirkulaciju.

Pixabay

Zeleni čaj - Posebnost zelenog čaja leži u činjenici da može da uništi maligne ćelije raka i znatno uspori njihov rast. Zeleni čaj smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara tako što smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka.

Čaj od nane - Koristi se kod loše probave: grčeva, nadutosti, nervoze creva, gorušice, povraćanja i zatvora. Može da olakša menstrualne tegobe, pomogne kod upale sluzokože disajnih puteva, a neretko se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Služi i za poboljšanje apetita.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
8

pre 6 godina

Kazu cak da je doro ubaciti nanu pred kraj kuvanja u pasulj jer sprecava nadimanje,mada ja mislim da je lovorov list dovoljan a daje i ukus svakom kuvanom ,corbasom jelu.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija