• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav i zdravlje

01.04.2018

11:58

ZELJE ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Iskoristite jedan od prvih darova prirode za prolećni detoks!

Ljubav

ZELJE ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Iskoristite jedan od prvih darova prirode za prolećni detoks!

Podeli vest

U odnosu na ostale zeleniše, zelje ima značajno više lekovitih materija, zbog čega se kroz istoriju koristilo kao lek. Dokazano je da pozitivno utiče na srce, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića

Zelje je jedan od prvih darova prirode koji nam dolazi s proleća, pritom rastući samoniklo u čitavoj Evropi, a posebno u brdskim i hladnim predelima gde slabije uspeva drugo povrće. U odnosu na ostale zeleniše, zelje ima značajno više lekovitih materija, zbog čega se kroz istoriju koristilo kao lek. Dokazano je da pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića.

Ova korisna biljka je poznata još iz antike, kada je rimskoj vojsci zelje bilo spas za njihovu neutoljivu žeđ za vreme vojnih pohoda. Vergilije je rekao da je zelje obavezno u bašti svakog časnog i poštenog seljaka, a Horacije ga je koristio kao laksativ. Asteci su za zelje koristili naziv "atlinan", što znači "voda mu je majka", jer je ova biljka uglavnom rasla pored potoka. Takođe su ga nazivali i "mokraćno sredstvo", što pokazuje da su ga koristili kao diuretik.

Shutterstock

20
vrsta zelja poznato je kod nas

U srednjem veku popularnost ove biljke raste i sve više se koristi u spremanju raznih jela. Vremenom i u Zapadnoj Evropi počinju da se spremaju razne čorbe sa zeljem, kao i prefinjeni sosevi, koji su se služili uz specijalitete sa mesom i ribom.

Vitamin C

Postoji između 150 i 200 vrsta zelja, a u našoj zemlji je poznato tek 20 vrsta. Najčešće vrste zelja su baštensko zelje, širokih listova, i divlje zelje.

Ovo lisnato povrće je prava mala riznica vitamina i minerala. Ističu se vitamin C (48 mg na 100 grama), vitamini A, B3, B5, K, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i folna kiselina. Od antioksidanata najzastupljeniji su lutein i zeaksantin i hlorofil.

Budući da u 100 grama zelja ima tek 22 kalorije, ono je idealna namirnica za svakoga ko pazi na liniju ili želi da izgubi višak kilograma.

Prolećni detoks

U narodnoj medicini zelje se već vekovima koristi kao lekovito sredstvo kod dijabetesa, oboljenja jetre i žuči i protiv gojaznosti. Iako ima sposobnost da otvara apetit, zelje poboljšava varenje i pomaže organizmu da se pročisti od toksina koji se u našem telu nagomilavaju tokom zime.

Shutterstock

22
kalorije ima u 100 grama zelja

Ono smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena, ali i u lečenju hemoroida.

Oblozi od zelja ublažavaju opekotine i žuljeve, a čaj napravljen od korena zelja ublažava tegobe čira na želucu. Koren sadrži i taninsku kiselinu koja pogodno utiče na regulisanje krvnog pritiska i druge kardiovaskularne probleme.

Na trpezi

Sveže listove zelja iskoristite za pripremu raznih čorbi, supa, krem supa, soseva u kombinaciji sa raznim sirevima ili pripremu sarmica i pita. Takođe, veoma dobro se slaže i sa pirinčem i pečenim krompirima.

Mlado zelje je mnogo ukusnije nego starije, koje pod uticajem sunca dobija gorčinu. Kada berete divlje zelje, birajte neoštećene unutrašnje listove, a pre upotrebe ih dobro operite pod mlazom vode. Odmah čim se ubere, količina vitamina C se smanjuje, a u frižideru ga možete čuvati najviše 24 sata.


RECEPTI:

Shutterstock

Čorbica od zelja i krompira

Sastojci: šargarepa, koren peršuna, paškanat, stabljika celera, 2 krompira, kašičica slatke mlevene paprike, kašika ovsenih pahuljica, vezica zelja, prstohvat mirođije, ulje, so, biber, mešavina začina.
Priprema:
Povrće, sve osim zelja, očistiti, iseckati na sitnije komade i propržiti ga na vrelom ulju nekoliko minuta uz mešanje. Dodati alevu papriku i 1 l vode. Kuvati 15-ak minuta, pa dodati pahuljice, iseckano zelje, mirođiju, začine, so i biber. Dodati još vode po potrebi i ukusu. Kuvati 5 minuta od momenta kada čorba provri.

Sarmice od zelja

Sastojci: 5 veza zelja, 2 glavice crnog luka, 600 g mlevenog mesa, manja šargarepa, 60 g poluobarenog pirinča, 3 čena belog luka, 2 jajeta, so, biber, suvi začin, ulje. Za sos: 2 kašike brašna, 4 dl mleka, 3-4 dl vode, so, biber, muskatni oraščić. Za posluživanje: malo peršunovog lista, 3 čaše kiselog mleka.
Priprema:
Propržite crni luk i šargarepu iseckanu na sitne kockice i dodajte meso. Kad se meso isprži, dodajte začine, poluobaren pirinač i sitno iseckan beli luk. Ostavite da se ohladi, pa dodajte jaja. Listove mladog zelja operite, odstranite glavnu žilu, složite u veći sud, prelijte sa 3 l vrele vode i ostavite 5-10 minuta da malo "uvenu". Zavijajte sarmice sa po jednom kašikom mlevenog mesa i ređajte ih u jednom sloju u prethodno nauljenu tepsiju. Za sos propržite brašno, dodajte mleko, vodu, začine, ostavite da proključa i prelijte sarmice. Pecite ih u prethodno zagrejanoj reni na 180 stepeni oko pola sata. U toku pečenja dvaput ih prelijte sosom u kom se krčkaju. Gotove sarmice pospite peršunovim listom i služite sa kiselim mlekom.

Shutterstock

Jagnjeća kapama 

Sastojci: 1,3 kg jagnjetine, 150 ml votke/rakije, 50 ml soja sosa, kašičica aleve paprike, 1,5 kg zelja, 3 veze mladog crnog luka, veza mladog belog luka, veza peršuna, pola veze nane, 50 ml vina, ulje, so.
Priprema:
Isecite jagnjeće meso i marinirajte ga u smesi koju ste napravili od votke/rakije, soja sosa, kašičice aleve paprike i soli po želji. Neka odstoji u marinadi 1-2 sata. U tepsiji u kojoj ćete peći meso stavite iseckan luk, beli luk, zelje, peršun i nanu sa 300 ml vode, 50 ml vina i na kraju stavite jagnjeće meso i malo ulja. Pokrijte folijom i pecite u rerni na 250 stepeni dok voda ne proključa, a zatim pecite na umerenoj temperaturi još sat i po ili malo više, ako je jagnje starije.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija