• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dejli mejl/Informer.rs

28.04.2018

15:02

LEK ZA SKORO SVE BOLJKE: Smanjuje rizik od raka, dijabetesa i srčanih bolesti!

Ljubav

LEK ZA SKORO SVE BOLJKE: Smanjuje rizik od raka, dijabetesa i srčanih bolesti!

Podeli vest

Beli luk se vekovima koristi kao lek protiv brojnih oboljenja, a nedavno naulno istraživanje pokazalo je da ova namirnica zaista ima brojna pozitivna zdravstvena dejstva, piše Dejli mejl

Istraživanje Univerziteta u Notingemu u Velikoj Britaniji pozakalo je da beli luk smanjuje rizik od pojave kancera, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. 
Ipak, koliko će ova namirnica biti zdrava zavisi od njenog načina pripreme, kažu naučnici. 

Doktor Piter Rouz, vodeći naučnik istraživanja, kaže da se iz belog luka oslobađaju različiti nivoi raznih hemikalija kada se ova namirnica secka, gnječi radi dobijanja ulja, i fermentiše u alkoholu. Međutim, još nije jasno koja metoda nosi najviše zdravstvenih koristi. 

Pixabay

- Ono što dodatno otežava donošenje konačnog zaključka jeste činjenica da još ne znamo kako ljudski organizam metaboliše sve te supstance - rekao je Rouz. 

Uprkos tome što je lekovit, naučnik ističe da beli lik nije "čarobni štapić" koji rešava svaki zdravstveni problem. 

- Mislim da ne postoji jedna jedina biljka koja bi mogla da izleči sve boljke - objasnio je Rouz. 

Takođe nije pronađen dokaz da beli luk smanjuje nivo šećera u krvi, iako u pojedinoj literaturi postoje navodi za to. Istražvanje je objavljeno u magazinu "Trends in Pharmacological Sciences".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija