• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.05.2018

22:38

ZBOG STRESA LOŠIJE PAMTIMO! Dugoročna uznemirenost izaziva upalne procese

Ljubav

ZBOG STRESA LOŠIJE PAMTIMO! Dugoročna uznemirenost izaziva upalne procese

Podeli vest

Hronični stres i dugoročna uznemirenost štetni su za memoriju i pamćenje, potvrdili su američki naučnici. Kada smo pod velikim stresom duži vremenski period, to može da dovede čak i do upalnih procesa u mozgu, gubitka pamćenja, a povezuje se i sa Alchajmerovom bolešću

Naučnici su zaključili da su problemi sa pamćenjem nakon stresne situacije direktno povezani sa upalom i sistemom imuniteta, a ne oštećenjem mozga.

- U periodima krize, nadbubrežne žlezde luče adrenalin i kortizol. Hormon stresa preusmerava šećer u krvi ka mišićima, pa se tako smanjuje količina glukoze koja dospeva u hipokampus - deo mozga zadužen za memoriju. Vremenom, stres smanjuje hipokampus, što je simptom koji se dovodi u vezu i sa Alchajmerovom bolešću - kaže naučnica Kim Ajrin.

Hronični, psihosocijalni stres najčešće doživljavaju vojnici, žrtve maltretiranja i zlostavljanja i ljudi imaju pretpostavljene na radnom mestu koji ih na neki način muče, tvrde naučnici. Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Ajova uz eksperiment na životinjama, dok naučnici tvrde da se dobijeni rezultati mogu primeniti i na ljude, jer stres uzrokuje jednake hemijske reakcije u telu i jednih i drugih.

- Nesumnjivo je utvrđeno kako je povišena prisutnost hormona stresa kod životinja bila povezana s manjim brojem veza između ćelija prefrontalnog korteksa, dela mozgu ključnog za kratkoročno pamćenje. Potvrđeno je i kako su ovakve promene bile povezane sa slabijim rezultatima na testiranjima kratkoročnog pamćenja - kaže dr Ajrin.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija