• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

28.05.2018

20:03

ČUDESNA BILJKA: Celer čuva srce, topi kalorije, deluje protiv bakterija...

Ljubav

ČUDESNA BILJKA: Celer čuva srce, topi kalorije, deluje protiv bakterija...

Podeli vest

Celer poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, pomaže kod varenja, može se koristiti i protiv astme i prehlade, smiruje kašalj i deluje protivupalno u slučaju bolesti grla

Među začinskim biljkama celer zauzima posebno mesto. Kroz istoriju i mitologiju celeru su pridavana različita značenja, a verovanje da celer pospešuje polnu moć ostalo je do danas. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da celer poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, pomaže kod varenja, snižava krvni pritisak, topi kalorije, deluje protiv bakterija i još mnogo toga.

Tri sorte

Iako po vlažnim mestima divlji celer raste u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin i za lečenje, koristi se isključivo pitomi. Razlikuju se tri osnovne sorte, lisnati, rebrasti i korenasti.

U Homerovoj "Ilijadi" Mirmidonovi konji pasu divlji celer koji raste u močvarama Troje, a u "Odiseji" se pominju livade ljubičica i divljeg celera koje okružuju Kalipsinu pećinu. Hipokrat ga je preporučivao svima koji imaju "treperave" živce.

U staroj Grčkoj listovi celera su korišćeni za vence za pokojnika, kao i za pobednika na Istmijskim igrama, dok su stari su Rimljani za nekoga ko je bio na samrti govorili: "Preostaje mu još samo celer." Kod Grka danas celer je simbol sreće, pa se kod porodičnih slavlja, u znak veselja, uz crveni i beli luk okači i koren celera.

Kroz istoriju i mitologiju celeru su pridavana različita značenja, a verovanje da celer pospešuje polnu moć ostalo je do danas

U prošlosti su ga ljudi uzgajali zimi i smatrali su da jača organizam, dok su njegove semenke korišćene za olakšanje bolova. Danas se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog, a njegova lekovitost potvrđena je brojnim istraživanjima.

Shutterstock

Bogatstvo vitamina

Celer je niskokalorično povrće sa svega 16 kalorija na 100 grama. Sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, A, E, kao i kalijum, kalcijum, natrijum, folnu kiselinu, alkaloid apiin, asparagin, eterična ulja. Posebno treba istaći vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih sudova, kao i za stvaranje energije.

Lekovite materije najviše su sadržane u sirovom, sveže isceđenom soku iz korena, listova i stabljike, a konzumacijom celera ili pijenjem soka njegova eterična ulja deluju antibakterijski.

Od reume do umora

U našem narodu postoji izreka: "Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer", što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija. Osim toga, smanjuje holesterol u krvi, ako se osam sedmica svakodnevno pije sveže isceđen sok njegovog korena.

Smanjuje holesterol u krvi ako se osam sedmica svakodnevno pije sveže isceđen sok njegovog korena

Lekovitost celera se potvrdila i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa, može se koristiti i protiv astme i prehlade, smiruje kašalj i deluje protivupalno u slučaju bolesti grla. Pomaže, takođe, kod problema u vezi sa probavom, otklanja loš zadah i odličan je borac protiv prolećnog umora.

Celer smanjuje nivo mokraćne kiseline i stimuliše proizvodnju urina, te je koristan u borbi protiv (bakterijskih) infekcija probavnog, urinarnog i reproduktivnog trakta. Pored toga, poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

U vidu čaja delotvoran je protiv reume i gihta. Čaj se spravlja tako što se u jednom litru vode kuva 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Zatim se ostavi poklopljeno dok se ne ohladi, procedi, a onda mlako pije nekoliko puta dnevno, nekoliko nedelja.

Pixabay

Zbog skromnog broja kalorija i blagog diuretičkog dejstva, celer je odličan kao grickalica između obroka koja pomaže pri mršavljenju. Njegova vlakana regulišu šećer u krvi, dok visok udeo vode daje osećaj sitosti, čime se smanjuje potreba za prejedanjem.

U kulinarstvu

Celer, luk, šargarepa i peršun su "četiri musketara" svake kuhinje. Razlog leži u tome što se ove biljke koriste u većini jela, kako onih baznih, kao što su supe, čorbe i sosevi, tako i kod raznih drugih, mesnih i jela od povrća, ali i u kombinaciji sa voćem, poput jabuke.

Prilikom odabira celera treba voditi računa da njegova težina u ruci mora da odgovara njegovoj veličini, a na dodir mora biti čvrst. Ostaci stabljike na vrhu moraju biti sveži i bez tragova sušenja i truljenja.

Svežina se može proveriti jednostavni pritiskom po sredini stabljike. Ukoliko je zvuk pucketav, celer je svež. Ako su pri dnu svežnja spoljne stabljike odvojene, najverovatnije je da takav celer stoji duže.

RECEPTI:

Shutterstock

Valdorf salata

Salata je nastala pre više od 100 godina u čuvenom hotelu "Valdorf Astorija", i do danas je na jelovniku mnogih restorana. Prilično jednostavno se priprema u domaćoj radinosti i vrlo je osvežavajuća. Osnovni recept se sastoji od celera, jabuke i oraha, mada ima i varijacija sa piletinom.
Sastojci (za dve osobe): 150 g jabuke greni smit (veća jabuka), 150 g oljuštenog celera, sok od limuna, 30 g majoneza, 100 g kisele pavlake, četvrtina kašičice soli, prstohvat sveže samlevenog bibera, po mogućstvu belog, kašika ulja od oraha ili maslinovog ili ulja, 50 g seckanih oraha.
Priprema:
Iscedite sok od limuna, kojim ćete da prelijete iseckane sastojke da ne bi požuteli. Oljuštite jabuku i iseckajte je na štapiće, pa je odmah zalijte limunovim sokom. Oljuštite celer, operite ga, osušite kuhinjskim papirom, isecite na štapiće, pomešajte s jabukom i limunovim sokom. U posebnoj posudi pomešajte majonez, ulje i pavlaku, posolite i dodajte prstohvat bibera. Lagano pomešajte preliv s jabukom i celerom, pa pospite seckanim orasima. Pokrijte salatu, odložite je u frižider i pojedite u roku od nekoliko sati.

Shutterstock

Krem čorba

Sastojci: veća glavica celera, 1 crni luk, 1/2 praziluka, veći krompir, so, biber, 2 dl kisele pavlake, 2 žumanceta, 20 g maslaca, oko 1,5 dl vode, peršun, malo limunovog soka po želji.

Priprema: Na malo ulja i maslaca propržiti sitno seckani crni luk i beli deo praziluka. Celer oljuštiti i iseckati na sitne kockice, pa propržiti zajedno sa lukom. Dodati kockice krompira, pa sipati oko 1,5 l tople vode i sve kuvati oko pola sata. Čorbicu procediti, kuvano povrće ispasirati viljuškom ili štapnim mikserom, pa sve ponovo sjediniti. Izmešati žumanca sa kiselom pavlakom, dodati malo vruće čorbice da se bolje razmuti, pa sve sipati u čorbicu koja lagano vri. Pre služenja posuti seckanim peršunom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija