• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

09.07.2018

14:35

KUPINE PRIRODAN ASPIRIN: Jačaju imunitet, snižavaju holesterol, štite srce...

Ljubav

KUPINE PRIRODAN ASPIRIN: Jačaju imunitet, snižavaju holesterol, štite srce...

Podeli vest

Neverovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao deca boraveći kod bake na selu osim osvežavajućeg efekta imaju i veliku dobrobit za naše zdravlje

Neverovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao deca boraveći kod bake na selu osim osvežavajućeg efekta imaju i veliku dobrobit za naše zdravlje. Kupina jača imunitet, snižava holesterol, štiti srce i odlična je prevencija pojedinih oblika karcinoma. Za poboljšanje krvne slike preporučuje se da nazdravite uz vino od prelepih, crnih bobica.

Deset puta su bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli

Istorija otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korenje u lečenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do ujeda otrovnih životinja. Tokom 18. veka u Evropi je bila toliko popularna za lečenje gihta da je nazvana "giht bobicom". Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu hiljadugodišnju terapeutsku primenu.

Pixabay

Zdravlje na tanjiru

* Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže, elagitanin, pokazao se kao vrlo delotvoran u borbi protiv raka.

Domaće vino

Da biste napravili domaće vino, u veću teglu stavite dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma smeđeg šećera ili drugog prirodnog zaslađivača. Sve dobro izmešajte i ostavite na toplom mestu (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smesu dobro promućkajte. Nakon 20 dana kupinovo vino procedite, sipajte u čiste flaše od pola litre i zatvorite čepom od plute.

* Crna boja kupina potiče od antocijana, koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno deluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema.

* Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sistema, a odličan su i saveznik u borbi protiv viška kilograma.

* Semenke kupina, osim vlakana, sadrže i visok nivo elagične kiseline. Taj snažni antioksidans se na različite načine bori protiv hroničnih bolesti, a istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava ovu kiselinu.

Pixabay

* Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali je vrlo bogato vitaminima B1, A, C, K, folnom kiselinom i mineralima: kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i cinkom.

* Šaka kupina sadrži osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim (dijetalnim vlaknom) pektinom koji blagotvorno deluje na smanjenje nivoa holesterola.

* Prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protivupalno.

Semenke kupina, osim vlakana, sadrže i visok nivo elagične kiseline

* Kupini pripada vodeće mesto među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena, biljnog hormona koji ima ulogu u prevenciji karcinoma dojki i materice.

* U kupinama se nalazi lutein, najvažnije (prirodno) jedinjenje za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Deluje kao filter sunčeve svetlosti i apsorbuje opasne UV zrake.

Pixabay

Čaj i vino

Čaj od lista kupine obiluje taninima, koji deluju stezujuće i koriste se kod dijareje, za smanjenje krvarenja iz rana, hemoroida. Trudnicama se preporučuje da mesec dana pre porođaja piju čaj od kupinovog lišća i sve druge preparate od ove biljke kako bi im porođaj prošao što lakše.

Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene

Oblozi od čaja koriste se i za lečenje nadutosti lica i očiju.

Čaj se pravi tako što se dve kašičice suvih listova kupine preliju s 250 ml kipuće vode i nakon 15 minuta procede. Pijte ga ili grgoljite kod bolova u grlu, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afta u ustima.

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

U kakvom god obliku konzumirali kupinu, ne možete pogrešiti, mada su sirovi plodovi najzdraviji. Od bobica možete praviti sok, džem, slatko, pekmez, sladoled, vino, liker, kao i ukusne poslastice.

RECEPTI:

Shutterstock

Tart od kupina

Sastojci za testo: 240 g oštrog brašna, 50 g (dve kašike) šećera u prahu, 1 burbon vanilin-šećer, prstohvat sode bikarbone, 120 g putera, korica jednog limuna, 2-4 kašike ledene vode. Za fil: 400-500 g kupina, 4 ravne kašike smeđeg šećera, 2 ravne kašike skrobnog brašna.
Priprema:
U činiju stavite brašno, šećer, sodu bikarbonu, vanilin-šećer i sve dobro promešajte, dodajte rendanu koricu limuna i puter seckan na listiće. Sve dobro umešajte u jako mrvičasto testo, a onda dodajte mrvicu po mrvicu vode dok se sve fino ne spoji. Rasporedite u kalup (prethodno podmazan puterom) i utisnite ravnomerno u dno i ivice, izbockajte viljuškom i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 220 stepeni. Posle 5-6 minuta stavite fil (u kupine dodajte smeđi šećer i skrobno brašno i sve dobro promešajte) i pecite sve zajedno još oko 25-30 minuta.

Shutterstock

Sladoled sa belom čokoladom

Sastojci: 200 g krem-sira, 200 g gustog jogurta, 100 g bele čokolade, 2 kašike meda, 500 ml gustog pirea od kupina.
Priprema:
Kupine propustite kroz sokovnik ili blago ih smiksajte u blenderu i onda procedite da se dobije gusti sok, kao ređi pire. U činiji umutite krem-sir, gusti jogurt, otopljenu belu čokoladu i med. Kada se sve fino spoji, dodajte pripremljene kupine i preručite smesu u posudu za zamrzavanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija