• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

29.09.2018

19:14

HRANA U SLUŽBI ZDRAVLJA: Prirodni lekovi za jači imunitet!

Ljubav

HRANA U SLUŽBI ZDRAVLJA: Prirodni lekovi za jači imunitet!

Podeli vest

Prevencija je najbolji, najdelotvorniji način borbe sa bakterijama i virusima, a ako sada krenete sa dizanjem imuniteta, ove zime nećete se ni zakašljati

Jesen je vreme kad vrebaju prehlade, grip i ostale virusne i bakterijske infekcije, pre svega, disajnih organa. Sigurno u okolini već imate nekog ko je počeo da kašljuca, iako su prave epidemije obično rezervisane za februar. Prevencija je, naravno, mnogo lakši i delotovorniji način borbe sa bakterijama i virusima, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević, a ako sada krenete sa dizanjem imuniteta, ove zime nećete se ni zakašljati.

Čaj za jačanje imuniteta

Pomešajte po 50 grama čaja od kleke, majčine dušice, matičnjaka i zove, pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 30 minuta, procedite, zasladite medom i dodajte malo soka od limuna. Matičnjak, zova i kleka imaju antivirusno delovanje, a majčina dušica se efikasno bori sa bakterijama. Ovaj čaj može se piti preventivno u sezoni respiratornih infekcija, ali se može piti i ako ste se razboleli, jer snižava temperaturu i ubrzava proces ozdravljenja.

Foto: Shutterstock

 

Ekstra jake kapi za jačanje imuniteta

Uzmite 20 grama smole propolisa, 20 grama zrna kleke i 20 grama vranilove trave (divljeg origana), sipajte u čistu i suvu staklenu teglu, pa prelijte sa 250 ml 96% aklohola. Dobro zatvorite, promućkajte i držite na tamnom i hladnom mestu dve nedelje. Tečnost u tegli je potrebno mućkati svaki dan. Posle dve nedelje tinkturu procedite kroz četvorostruku sterilnu gazu i ostavite da se slegne jedan dan u zatvorenoj tegli. Sutra pažljivo odlijte tečnost i sipajte u staklenu flašicu sa kapaljkom. Ove kapi za jačanje imuniteta piju setri  puta dnevno po 25 kapi sa malo vode ili na kocku šećera. 

Čaj od tri začina

Po pola kafene kašičice suvog đumbira i cimeta i pet pupoljaka karanfilića sipajte u šolju, pa prelijte ključalom vodom (250 ml). Promešajte i sačekajte da se slegne talog, oko pet minuta. Čaj je ljutog, ali prijatnog ukusa i popijte dok je topao u malim gutljajima. 

Vitaminska bomba za jačanje organizma 

Za pravljenje ovog voćnog miksa koji jača imuni sistem potrebne su vam tri jabuke, dve šargarepe, dva manja celera, dve cvekle, 50 grama đumbira, dva limuna i kilogram meda. Šargarepu, celer i cveklu očistite i izrendajte. Jabuke dobro operite i izrendajte sa korom, za ovaj miks najbolje je da izaberete kisele jabuke kožare. Iscedite sok od limuna i dodajte dobro opran i izrendan koren đumbira, sve promešajte i na kraju dodajte med. Mešavinu držite u frižideru, a preporučena doza je tri do pet supenih kašika na dan. 

Foto: Shutterstock

 

Ren za jačanje imuniteta i čišćenje sinusa

Za osobe koje u ovom periodu muči sinusitis fitoterapeut preporučuje preparat od rena za jačanje imuniteta i čišćenje sinusa. Jedan koren rena (oko 15 centimetara) narendajte, dodajte šolju prirodnog jabukovog sirćeta i prokuvajte. Potom ohladite, procedite i u dobijenu tečnost dodajte onoliko meda koliko ima tečnosti (odnos jedan prema jedan). Preparat čuvajte u plastičnoj ili porcelanskoj posudi i uzimajte ujutru i uveče pre spavanja, po jednu kašiku.

Čajna mešavina protiv kašlja i bronhitisa

Pomešajte 100 grama dobričice, 50 grama bokvice, 50g morača i 100 grama divlje biljke dan i noć. Tri supene kašike mešavine prelijte sa 750 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana zaslađeno medom, a ovaj čaj mogu da piju i deca. 

Moć etarskih ulja

U borbri protiv prehlada i gripa najbolja etarska ulja eukaliptusa i čajnog drveta. Jedna kap ulja eukaliptisa u mirisnoj lampi-isparivaču, u stanju je da uništi 70 odsto stafilokoka u vazduhu. Isparivač je dobar način da dezinfikujete prostor u kom radite ili živite, a ova etarska ulja odlična su i za inhalaciju. Potrebno je da zagrejete pola litra vode, skoro do ključanja, dodate četiri do pet kapi etarskog ulja (jednog ili kombinacije) i udišete paru. Ako imate problema sa izbacivanjem sluzi iz disajnih puteva ovoj aromaterapijskoj smeši dodajte i etarsko ulje limuna.

Foto: Shutterstock

 

Matirajte prehladu 

Kako bi matirali prehladu u jednom potezu, čim osetite prve simptome prehlade zagrejte tri decilitra crnog vina. Dok se vino greje u njega stavite i šipku cimeta veličine tri do četiri centrimetra, dodajte 20 smrvljenih zrna crnog bibera, tri pupoljka karanfilića, kafenu kašičicu suvog đumbira i 20 smrvljenih bobica kleke. Pustite da provri na vatri srednje jačine. Kad proključa ostavite da tiho vri dva minuta, skinite sa šopreta i ostavite da se hladi 10 minuta. Dodajte jednu kafenu kašičicu meda (koristite plastičnu ili drvenu kašičicu) i sok od pola limuna.

Dok pijete ovaj lekoviti eliksir veoma je korisno da noge držite u vreloj vodi (toploj koliko možete da podnesete) u koju ste dodali 10 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa. Kad popijete vino osušite noge i lezite u krevet, a sutra ćete se probuditi kao novi, a za više informacija posetite www.snagabilja.rs 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija