• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Medical Daily/Informer.rs

19.10.2018

14:00

ZDRAVE ALTERNATIVE: Šta sve može da zameni jutarnju kafu?

Ljubav

ZDRAVE ALTERNATIVE: Šta sve može da zameni jutarnju kafu?

Podeli vest

Ako ne možete da zamislite dan bez jutarnje kafe, to je OK. Ali, ako je pijete iz navike, a svesni ste da vam ne prija baš toliko, možda želite da se oslobodite te zavisnosti od kofeina. Ili vam je lekar preporučio da prestanete da pijete kafu zbog određenog zdravstvenog problema?

Koji god razlog bio, ako želite da zamenite prvu jutarnju kafu nekim drugim napitkom, evo nekoliko zdravih alternativa:

Zeleni čaj

Različite nezavisne studije pokazale su da ovaj čaj ublažava simptome alergija, povoljno utiče na vid, snižava nivo holesterola i rizik od karijesa, između ostalog.

Zeleni čaj sadrži manje kofeina i više antioksidanata nego kafa, pa osim što ćete uraditi nešto dobro za svoje opšte zdravstveno stanje ispijanjem šoljice ovog napitka, ne morate da se brinete da ćete se eventualno "navući" na kofein, pošto ga nema u dovoljnim količinama da bi se to dogodilo. Manje kofeina znači i manji rizik od "predoziranja" kofeinom koje je često praćeno neprijatnim simptomima kakvi su glavobolje i poremećeni obrasci spavanja.

Kefir

Ako vas muči nadimanje ili problemi sa varenjem, kefir je mnogo bolji "jutarnji" izbor nego kafa. Kefir je fermentisani mlečni proizvod, koji povoljno utiče na digestivno zdravlje jer je vrlo bogat probioticima.

Foto: Pixabay

Ovaj napitak sadrži više različitih tipova dobrih bakterija i u većoj količini nego što ih ima u običnom jogurtu.

Limunada

Ako dan započnete limunadom bez šećera, to je odličan način da hidrirate organizam posle čitave noći provedene u snu, bez unošenja tečnosti. Važno je samo da limunadu napravite neposredno pre nego što ćete je popiti i da koristite mlakušnu vodu. Ne mlaku, tako da vam bude neprijatno da je pijete, ali ne ni sasvim hladnu. Na taj način, dan ćete započeti vitaminom C i polifenolima, kojima je limun bogat, a to je sjajna stvar ne samo za vaš imunitet, već i za dobar ten.

Smuti

Ako je smuti vaš izbor, vodite samo računa da ne preterate sa količinom voća, da vam ne bi skočio šećer u krvi od ranog jutra. Jedan komad voća i gomila zelenog povrća kao što su spanać, kelj i slično su odlična kombinacija.

U smuti možete dodati i malo proteina, recimo jogurt ili mrvicu mleka, a i komadić avokada nije loša ideja, jer ćete tako uneti i neophodne zdrave masti, prenosi Medical Daily.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija