• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.10.2018

20:41

ZA NJIH SU JESEN I ZIMA PAKAO: Prirodni lekovi koji ublažavaju reumu!

Ljubav

ZA NJIH SU JESEN I ZIMA PAKAO: Prirodni lekovi koji ublažavaju reumu!

Podeli vest

Hladni i vlažni dani znatno pogoršavaju teškoće obolelih, te su tokom jeseni i zime bolovi i simptomi najučestaliji i najjačeg intenziteta. Naročito trpe oboleli sa artritičnim promenama na malim zglobovima prstiju i velikim zglobovima ramena, kukova, kolena

Sa oboljenjem zglobova ili nekim drugim oblikom hroničnog reumatizma u Srbiji živi oko milion i po ljudi. Bolje rečeno - boluje svaka četvrta osoba. Među njima naročito trpe oboleli sa artritičnim promenama na malim zglobovima prstiju i velikim zglobovima ramena, kukova, kolena. Hladni i vlažni dani znatno pogoršavaju teškoće obolelih, te su tokom jeseni i zime bolovi i simptomi najučestaliji i najjačeg intenziteta.

Kada posetiti lekara

U osnovi bolesti je zapaljenje, bolovi mogu biti prisutni tokom dana i noći, a karakteristična za ovo oboljenje je jutarnja ukočenost, koja može da traje i duže od jednog sata. Simptomi mogu da variraju od crvenila i osećaja toplote u zglobovima, preko konstantnog bola u mišićima i zglobovima, osetljivosti na bol, pa sve do ekstremnog zamora, slabosti, malaksalosti, ukočenosti i deformiteta zglobova. Među ostale sporadične manifestacije spadaju groznica, glavobolja, nepravilno mokrenje, otežano gutanje, poremećaj sna, razdražljivost...

Važnost masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline, osim što su neophodne za zdravo funkcionisanje organizma, mogu da se pohvale i svojim antiupalnim svojstvima. Savremena nauka je dokazala da narodi koji kontinuirano upotrebljavaju velike količine namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama mnogo ređe obolevaju od upalnih bolesti, što ove namirnice čini odličnom preventivom, ali i dobrim prirodnim lekom za ublažavanje simptoma reumatizma. Najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina je riblje ulje, a slede masna riba, maslinovo ulje i orasi.

Ponekad, uglavnom u poodmaklom stadijumu bolesti, reumatizam može negativno da deluje i na unutrašnje organe, bubrege, srce, pluća... Bolest nije opasna po život, ali obično znatno utiče na kvalitet života. Do koje mere će pacijentu narušiti zdravlje, zavisi od više faktora i vrste reumatizma kojim je pogođen (ima ih više od 100), a najčešći oblici su reumatoidni artritis, osteoartritis i psorijatični artritis.

Pošto ne možete biti sigurni koji oblik artritisa imate, ili da li vaši simptomi ukazuju na neki drugi problem, najbolje je da prodiskutujete sa svojim lekarom u slučaju pojave bilo kakve vrste ukočenosti, oticanja, crvenila ili bolova u zglobovima. Ukoliko vam je već dijagnostikovan artritis, posetite lekara ako primetite novu ili drugačiju vrstu oticanja zglobova.

Postoje brojne terapije, medikamentozne i biološke, ali je obavezna i fizikalna terapija, kao i upotreba lokalnih analgetika, koji mogu da olakšaju tegobe, savetuju lekari.

Prirodni lekovi

Kao dopuna medicinskim tretmanima može da posluži prirodno lečenje, a glavni cilj je da se oboleli vrati nesmetanom obavljanju redovnih dnevnih aktivnosti.

Foto: Pixabay

Čajna mešavina protiv reume
Sastojci: 20 g zove, 20 g koprive, 20 g breze, 20 g cvetova topole
Priprema: U 5 dl vode kuvajte brezu i koprivu 15 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte ostale biljke, ostavite da odstoji nekoliko sati i procedite. Čaj uzimajte tokom dana umesto vode.

Čaj od bele vrbe
Kora od bele vrbe preporučuje se za lečenje raznih vrsta upalnih procesa u organizmu, a naročito je korisna kod reume, artritisa i bolova u leđima. Najlekovitija se nalazi na drveću koje je staro od tri do šest godina.

Priprema čaja: U 1,5 dl hladne vode dodajte dve kašičice osušene i samlevene kore bele vrbe (možete je naći u biljnim apotekama), zatim zagrevajte da provri. Čim provri, sklonite je sa vatre, ostavite da odstoji pet minuta, procedite i pijte po tri šolje čaja dnevno.

Magična pomorandža

Kako se simptomi hroničnih upalnih bolesti obično pogoršavaju sa dolaskom hladnih zimskih dana, u to vreme pristižu i pomorandže kao još jedan prirodni lek za reumatizam. Antiupalna svojstva ovog južnog voća olakšavaju bolove u otečenim zglobovima.

Napomena: Treba znati da kora bele vrbe sadrži salicin, koji deluje kao aspirin i zbog toga se ne sme piti duže od tri nedelje u kontinuitetu. Iz istog razloga nije za decu, trudnice i sve one koji su alergični na aspirin.

Krompir protiv reumatizma
Krompir je veoma popularan stari narodni lek protiv reumatizma i može se koristiti na dva načina. Jedan od njih je da se svakodnevno piju po dve kašičice soka od sirovog krompira. Drugi je da se pije voda u kojoj je kuvana kora od krompira. Potrebno je oljuštiti krompir tako da na kori ostane i jedan dobar sloj krompira. Kora od krompira se kuva u malo vode, da bi gotov napitak bio jači. Nakon ceđenja, koncentrat treba piti najmanje tri-četiri puta dnevno po 0,5 dl.

Foto: Pixabay

Zlatno mleko
Kurkuma je dragocena začinska biljka koja deluje protiv reumatizma, a možete probati da napravite i "zlatno mleko", tradicionalni indijski eliksir za bolesti zgobova. Prokuvajte četvrtinu šolje vode i osminu kašičice kurkume u trajanju 5-8 minuta. Nakon toga dodajte šolju mleka (najbolje kozjeg) i dve kašike bademovog ulja. Ostavite da proključa, pa odmah sklonite sa vatre. Kad se malo prohladi, dodajte kašiku meda i pijte polako po šolju ovog mleka dnevno, i to obavezno dok je još vruće.

Slično dejstvo ima i đumbir. Uzimajte oko pet grama svežeg začina dnevno ili jedan gram u sušenom obliku tri puta dnevno.

Ulje od ruzmarina
Za masažu zglobova zahvaćenih reumatizmom veoma je dobro ulje od ruzmarina. Ono podstiče cirkulaciju i oživljava slabe i obamrle udove, pa je naročito korisno za starije osobe koje inače često pate od reume.

Listovi kupusa
Dobrim su se pokazali i sveži listovi kupusa sa kojih su odstranjeni tvrdi delovi. Listove prelijte ljutom rakijom i ušuškajte bolna mesta. Oblog se menja tri puta dnevno.
 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija