• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba/informer.rs

22.10.2018

22:05

OPREZ NIJE NAODMET! Ovo su potpuno neočekivani efekti pilula za kontracepciju!

Ljubav

OPREZ NIJE NAODMET! Ovo su potpuno neočekivani efekti pilula za kontracepciju!

Podeli vest

Oko opravdanosti uzimanja kontracepcijskih sredstava i danas se vode polemike. Neki stručnjaci navode argumente u prilog tezi da ne postoje problemi za uzimanje kontraceptiva, dok postoje i oprečna mišljenja. U nastavku donosimo argumente za i protiv uzimanja kontracepcije...

Generalno, sve dok ste zdravi i dok ne pušite, možete uzimati kontracepcijske pilule sve do nekoliko godina pre menopauze, smatraju lekari. Oralni kontraceptivi spadaju u red najboljih dostupnih lekova u ovoj grupi, sa više od 50 godina istraživanja koja dokazuju njihovu sigurnost, piše Klix.ba. 

Pojedini lekari dugo vremena su savetovali pauzu kada je reč o uzimanju kontracepcije, ali se to više ne savetuje zbog toga što to nema nikakav uticaj na vaše zdravlje, a tokom pauze može doći i do neželjene trudnoće. 

Takođe, veliki je mit da upotreba pilula utiče na plodnost. Istraživanja otkrivaju da žene koje su bile na pilulama imaju istu mogućnost da zatrudne kao i žene koje ih nikad nisu uzimale. 

Međutim, kontracepcijske pilule, kao i svaki drugi lek, dolaze sa nekim rizicima. Može doći do srčanog udara ili stvaranja krvnih ugrušaka, posebno ako pušite ili imate visok krvni pritisak. Dugotrajna upotreba, posebno ona duža od pet godina, povezana je sa povećanom šansom za stvaranje raka grlića materice. Neke studije sugerišu da pilula takođe može da dovedu i do povećanja rizika od raka dojke. 

Pored toga, druga istraživanja pokazuju da pilula može zapravo da pomogne u zaštiti od raka jajnika i endometrioze, piše Health. 

Na kraju, korišćenje kontracepcije je odluka o kojoj treba da porazgovarate sa svojim lekarom, uzimajući u obzir lične faktore rizika, način života i porodičnu istoriju kako biste utvrdili šta je ispravno za vas.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Košarka

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija