• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

19.11.2018

21:10

NE BRINITE: Kvržice ispod kože mogu da rastu, ali nisu opasne!

Ljubav

NE BRINITE: Kvržice ispod kože mogu da rastu, ali nisu opasne!

Podeli vest

Pojava cistične kvržice ispod kože na ruci mnogima izgleda kao alarmantan zdravstveni problem

Prema rečima dr Violete Baščarević, hirurga ortopeda, to su benigne izrasline, odnosno higromi ili ganglioni.

Zglobovi šake su najčešća meta ovih promena, ali se u teoriji mogu naći na, ili u bilo kojoj tetivi ili zglobu stopala, kolena, ramena...

- Između 60 i 70 procenata svih higroma se javlja u regiji ručnog zgloba sa strane nadlanice - kaže dr Violeta Baščarević iz Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica".

- Oko dva do tri puta češće ove izrasline pogađaju žene i to između druge i četvrte decenije života, a neretko se javljaju i kod dece. Veličine su od zrna graška do lešnika, a mogu da budu i veće od pet santimetara.

Foto: pixabay.com

Naša sagovornica kaže da nije poznato zašto higromi nastaju. Naime, postoji više hipoteza koje objašnjavaju ovaj poremećaj, a jedna od njih je povreda zgloba.

- Ganglion ili higrom obično ne izaziva simptome - kaže dr Baščarević.

- U slučaju da ova benigna promena izaziva bol, može da ograniči pokret, ali ne dovodi do patoloških promena zglobnih struktura.

Drugo najčešće mesto gde se higrom često pojavljuje je takođe oko ručnog zgloba, ali sa strane dlana, kao i na brazdi korena prstiju.

- U nekim situacijama, nije moguće običnim pregledom dijagnostikovati higrom i zato se koristi ultrazvuk - kaže doktorka.

- Jer, zapaljenje zglobne kapsule i tetiva, određene koštane ili mišićne promene mogu da liče i da se pomešaju sa ganglionom.

U svakom slučaju higrom ili ganglion je cistična, nemaligna tvorevina.

- Pacijentu bi uvek trebalo da se objasni u slučaju ove dijagnoze da promena nije opasna, najviše zato što ona može da menja veličinu - od neprimetne do veličine brazilskog oraha - napominje dr Baščarević.

Doktorka Baščarević kaže i da je operativno lečenje gangliona najefikasnije. Sa hirurškim uklanjanjem smanjuje se rizik od ponovnog nastanka izrasline.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija