• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

10.12.2018

19:27

VRBA KAO PRIRODNI ASPIRIN: 10 recepata protiv glavobolje!

Ljubav

VRBA KAO PRIRODNI ASPIRIN: 10 recepata protiv glavobolje!

Podeli vest

Mada je lekari ne smatraju za bolest, već simptom koji se uklanja tabletama, glavobolja se u narodnoj medicini obično ublažava lekovitim biljem...

Glavobolje uglavnom nisu opasne, ali ipak posetite lekara ako su prvi put počele da se javljaju posle 40. godine, ako su promenile lokaciju, jačinu ili postale učestalije. Opasne su i ako su praćene vrtoglavicom ili zamagljenim vidom. U ostalim situacijama katkad je dovoljno da napravite male promene u načinu života i probate pojedine biljne čajeve kako biste ublažili tupo pulsiranje u glavi.

Đumbir
Isecite 2-3 centimetra đumbira i prelijte s dve šolje vrele vode. Pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta. Čaj možete piti svakodnevno i kao prevenciju, jer nema neželjenih efekata.

Foto: Pixabay

Ruzmarin
Ruzmarin poboljšava cirkulaciju glave i na taj način može da ukloni glavobolju. U narodnoj medicini najčešće se koristi protiv niskog krvnog pritiska. Kašičicu suvog ruzmarina prelijte s 250 ml prokuvane vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i popijte.

POTROVAĆEMO SE! Prestanite odmah sa ovom navikom, ugrožavate zdravlje!

Kantarion
Kantarion je najbolji biljni lek protiv zimske potištenosti, a uklanja i glavobolju, naročito onu izazvanu stresom. Jednu kašičicu kantariona prelijte sa 2 dl vrele vode, pustite da odstoji 10 minuta, procedite i lagano pijte tokom dana.

Krema protiv glavobolje

Potrebno vam je 10 g svežeg majorana, 10 g sveže žalfije, 10 g sveže nane, 100 g putera i 100 g kreme bez mirisa. Maslac rastopite nad parom vruće vode, dodajte usitnjeno sveže bilje i kratko zagrevajte. Pustite da odstoji 24 sata, a potom smesu ponovno rastopite. Kroz gazu procedite puter u teglu i pomešajte s kremom. Prema potrebi utrljajte kremu u čelo i slepoočnice.

Slana limunada
Rastopite prstohvat soli u kašici tople vode, dodajte čašu hladne vode, sok od limuna i popijte.

Čaj od cimeta
Cimet je izvor mangana, gvožđa, vlakana i kalcijuma. Izuzetno je delotvoran u borbi protiv glavobolje. Izlomljen štapić cimeta ili kašičicu cimeta u prahu prelijte šoljom vrele vode. Pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta. Po želji možete dodati kesicu svog omiljenog čaja i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zasladite po ukusu i pijte, ali ne više od tri šolje na dan.

Foto: Pixabay

Vrba
Čaj od vrbe, koja je prirodni aspirin, priprema se tako što se puna kašičica kore stavi u 250 ml hladne vode, kuva pet minuta, ostavi da odstoji deset, a zatim procedi. Zasladite medom i pijte dve šolje dnevno.

Kičica (gorka trava)
U lečenju glavobolje vrlo je korisna i kičica (Centaurium erythraea). Čaj se priprema od 20 g kičice koja se prelije s 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po jedna šolja tokom dana ili pola šolje pola sata pre jela. Tretman traje dve do četiri nedelje. Ova čajna mešavina koristi se kod želudačnih tegoba, protiv groznice, glavobolje i kamena u žuči.

Foto: Shutterstock

Umirujuća mešavina
Pomešajte 20 g korena valerijane, 20 g (izdanaka) hmelja, 20 g listova matičnjaka, 20 g cvetova lavande i 20 g cvetova kamilice. Pri pripremi čaja dve kašičice mešavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite pa, prema želji, zasladite medom. Piju se dve šolje na dan, ujutru i uveče, najbolje od tri do četiri nedelje.

DŽABA STE KREČILI: Pazite sa kojim namirnicama pijete lekove!

Obloge od kupusa
Narodna medicina, osim čajeva, preporučuje masiranje rakijom ili obloge. Nekoliko listova glavice kupusa stavi se u rernu da se smekša i zagreje. Time se oblaže glava tri puta na dan, sve dok bol ne prođe.

Majoran u vinu
Kod glavobolje izazvane napetošću (tenziona glavobolja), kao i kod izloženosti stresu i protiv nesanice pomaže napitak od belog vina i majorana. Stavite 30 g suvog majorana u teglu, prelijte sa 700 ml belog vina, zatvorite i pustite da odstoji sedam dana. Procedite kroz gazu i čuvajte na hladnom. Pijte jednu do dve likerske čašice na dan, posle ručka i pre spavanja.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija