• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna.hr/informer.rs

05.01.2019

12:42

ZDRAVI I VITKI: 10 činjenica o keto dijeti koja se najviše guglala u 2018. godini!

Ljubav

ZDRAVI I VITKI: 10 činjenica o keto dijeti koja se najviše guglala u 2018. godini!

Podeli vest

Dočekali smo Novu godinu, ali tu nije kraj praznicima i bogatoj trpezi, a samim tim i bitka sa kilogramima. Dijeta koja je prema podacima koje je objavio Google bila najpretraženija u 2018. godini je - keto dijeta

Ketogena ili keto dijeta je poseban način ishrane koji podrazumeva drastično snižen unos ugljenih hidrata i povećan unos masti, te adekvatan unos proteina. Kada se hranimo na ovaj način telo ulazi stanje ketoze što znači da umesto ugljenih hidrata troši masnoće kao primarni izvor energije. 

Postići i održavati stanje ketoze i nije tako jednostavno kako se čini jer morate ozbiljno smanjiti unos ugljeno hidrata, u pravilu na 20 do 50 grama dnevno. 

Na keto dijeti morate paziti i da unos proteina bude između 20 i 25 odsto. Naime, kada konzumirate više proteina nego što je potrebno, vaše telo taj višak pretvara u ugljene hidrate kroz proces koji se naziva glukoneogeneza, što vaše telo izbacuje iz ketoze. 

Iako je za većinu ljudi keto dijeta sigurna, kao i kod svake dijete pre početka posavetujte s lekarom, posebno ako ste bolesni ili uzimate neke lekove. 

Kada ste na keto dijeti poželjne namirnice su: meso, jaja, prirodne masti kao što su maslac i maslinovo ulje, riba i plodovi mora, povrće sa smanjenim udelom ugljeno hidrata, tvrdi sirevi, orašasti plodovi, a ponekad deo vašeg jelovnika može biti i bobičasto voće. 

Foto: Shutterstock

Zabranjene namirnice su one koje sadrže velike količine šećera i skroba, a to su: pirinač, testenine, hleb, sokovi, slatkiši, krompir, voće, pivo, mleko i jogurti sa smanjenim udelom masti. 

Dok ste na keto dijeti pijte vodu, nezaslađenu kafu ili čaj. Pokušajte da ne koristite veštačke zaslađivače. 

 

LEKARI OTKRIVAJU: Alergija je povezana sa depresijom i opštom anksioznošću!

Keto dijeta originalno se koristila za lečenje neuroloških bolesti poput epilepsije, a studije se pokazale da može imati pozitivan uticaj na ceo niz zdravstvenih stanja od bolesti srca, preko raka do Alchajmerove bolesti. Takođe, pozitivan uticaj na ten. 

Foto: Pixabay

Uz keto dijetu vežu se i neke negativne činjenice. Za početak tu je "keto-grip". Dok se telo privikava na novu ishranu javljaju se simptomi kao što su glavobolja, umor, vrtoglavica i mučnina. 

Keto dijeta na svom početku može uticati i na pad libida upravo zbog ovih simptoma, međutim kada se oni povuku i libido se u pravilu oporavlja. 

 

KAKVA GREŠKA! Članovima svoje porodice poklonio je DNK testove za Božić!



Na keto dijeti može doći do gubitka elektrolita kao što su natrijum, magnezijum i kalijum, što može imati negativan učinak na bubrege i na otkucaj srca. 

I naravno, tu je uvek yo-yo efekat jer je mnogima teško dugo da ostaju na ovako restriktivnoj ishrani. 

Alkohol i keto dijeta? Mnoga alkoholna pića sadrže ugljene hidrate pa ih, najbolje, zaobilazite. Bez ugljienih hidrata su viski, džin, tekila, rum i votka. Vina takođe imaju nizak nivo ugljenih hidrata i ako se možete zaustaviti na jednoj čaši to će na vaš ukupan broj doneti 3 do 4.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija