• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: m

07.01.2019

20:33

PRVI KORAK KA ZDRAVLJU: Veruje se da je na Božić dobro započeti nešto novo, iskoristite to!

Ljubav

PRVI KORAK KA ZDRAVLJU: Veruje se da je na Božić dobro započeti nešto novo, iskoristite to!

Podeli vest

Veliki "novogodišnji" planovi nisu loša ideja, ako imate snage i volje da ih se pridržavate. Ali, istraživanja kažu da većinu njih batalimo pre kraja meseca. Mi vam zato nudimo jednostavnije rešenje, umesto jednog velikog cilja, postavite sebi mnogo malih. Donosimo vam nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da ove godine budete zdravi i veseli

Ne pomažite se rukama kad ustajete. To će ojačati mišiće vaših nogu i donjeg dela leđa. Dakle, kad treba da ustanete, stopala postavite u paralelan položaj, stegnite mišiće stomaka, zategnite guzu i polako se ispravite u stojeći položaj bez korišćenja ruku. Tako ćete pomalo vežbati svaki čas, a nećete moći da se "izvlačite" da nemate vremena za teretanu. Ako želite da pojačate efekat, na isti način i sedajte - bez pomaganja rukama. Ovo je odličan način da sačuvate kukove za starost.

Svakog dana popijte šolju jogurta. Mala porcija (125 grama) jogurta sa nižim procentom mlečne masti pet puta nedeljno smanjiće rizik od dijabetesa za čak 28 odsto, pokazalo je istraživanje naučnika sa Kembridža.

TO NAM TREBA: Ova hrana vam može smanjiti želju za cigaretama!

 

Zamenite digitalni budilnik onim staromodnim. Prelazak na staromodni budilnik poboljšaće kvalitet vašeg sna, ali i opšte zdravlje. U idealnom svetu, imali bismo dovoljno vremena da se probudimo prirodno, bez budilnika. Ali, pošto to uglavnom nije slučaj, bar odaberite neki koji ne svetli u mraku. Plavičasta svetlost koju odašilju elektonski uređaji sa monitorima remeti nivo melatonina, hormona koji reguliše spavanje. Dakle, telefon, tablet i slične uređaje ostavite van spavaće sobe.

Brojte do sedam kad udišete. Ovaj najjednostavniji metod meditacije će vam pomoći da razbistrite glavu. Kad ste pod stresom, zastanite na trenutak, udišite duboko dok izbrojite do sedam, a izdisaj neka traje dok ne izbrojite do 11. Studije pokazuju da ovaj metod disanja efikasno snižava nivo kortizola, hormona stresa.

Foto: Pixabay

Ne izbegavajte stepenice. Svaka dva minuta hodanja uz stepenice sagoreće vam dodatnu 21 kaloriju. Ako izađete iz lifta malo ranije, pa se jedan sprat popenjete peške, nedeljno ćete sagoreti i do 500 kalorija više, što već nije zanemarljivo.

Stegnite trbušnjake i podignite stopala na koji centimetar od poda svaki put kad primite mejl ili poruku. Ovo je super način da još malo vežbate "na kvarno". Ako ovo budete radili redovno, ubrzo ćete primetiti da vas leđa manje bole, pošto ćete ojačati mišiće donjeg stomaka, vitalne za zdravlje lumbalnog dela kičme.

SNIŽAVA HOLESTEROL, TOPI KILOGRAME... Ova žitarica čini čuda za naš organizam!

 

Pojedite porciju lisnatog zelenog povrća svakog dana. Samo dve kašike spanaća, kelja ili brokolija dnevno sniziće rizik od dijabetesa tipa dva za 14 odsto, pokazuju rezultati naučnih istraživanja. Ovo povrće je, uz mahunarke i koštunjavo voće, odličan izvor magnezijuma, koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Foto: Pixabay

Gledajte televiziju sat vremena manje u toku dana. Posle 25 godine, teorijski, svaki sat proveden pred televizorom skraćuje nam život za 22 minuta, jer dugi periodi neaktivnosti dovode do slabljenja mišića, a telo postaje manje efikasno u prerađivanju šećera i masti, što povećava rizik od mnogih bolesti. A i program je nikakav.

KAKO DA SE REŠITE VIŠKA KILOGRAMA? Recept naših baka koji topi salo!

 

Idite na spavanje 15 minuta ranije. Trošimo čitavo bogatstvo pokušavajući da se osetimo bolje na ovaj ili onaj način, a samo 15 dodatnih minuta kvalitetnog sna može da učini čuda za vaše raspoloženje i opšte stanje organizma.

Smršajte pet odsto od vaše ukupne telesne težine. Umesto da se zamarate strogim dijetama i beskrajnim vežbanjem, zadajte sebi jednostavan cilj. izračunajte koliko je pet odsto od vaše težine, postarajte se da oslabite toliko, i već ste uradili mnogo za svoje zdravlje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...
REMONT

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...

Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana pojavile slike oštećenog vučnog lansera M903 sistema PVO "patriot", koji je iz Ukrajine prebačen u SAD radi popravke. Kako se navodi, lansirna platforma je na američki kontinent transportovana uz pomoć aviona An-124, koji je petog aprila poleteo iz poljskog grada Žešov i sleteo na aerodrom Harisburg u Pensilvaniji.

23.04.2024

10:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija